zondag 18 december 2022

1984 van Orwell komt nu wel heel dichtbij in Nieuw-Zeeland

 

De inlichtingendienst van Nieuw-Zeeland (NZSIS) heeft onlangs een boekje gepubliceerd dat mensen moet helpen om waarschuwingssignalen van ‘gewelddadig extremisme’ te herkennen.

In het boekje staan tientallen signalen die erop kunnen wijzen dat ‘een vriend of familielid een terreuraanslag aan het voorbereiden is’. Ja, echt.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Samengeraapt zootje

Nieuw-Zeelanders worden aangemoedigd om mensen die ‘geradicaliseerd’ zijn aan te geven bij de autoriteiten. Hoe kunnen deze mensen worden herkend? Volgens directeur-generaal Rebecca Kitteridge van de NZSIS kan het gaan om mensen die gemotiveerd worden door politiek.

“Het kunnen de coronamaatregelen zijn die de overheid heeft genomen of andere beleidsmaatregelen die in hun ogen rechten schenden,” zei ze tegen Newshub. “Ik omschrijf het soms als een samengeraapt zootje van ideologieën en overtuigingen, aangewakkerd door complottheorieën.”

‘Complotextremisten’

Het lijkt te gaan om een gecoördineerde operatie. Vlak nadat de Nieuw-Zeelandse inlichtingendienst het boekje met waarschuwingssignalen had gepubliceerd, waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bij ons voor ‘complotextremisten’.

De NCTV doelt daarmee op ‘extremisten die met complottheorieën het vertrouwen in de democratische rechtsorde ondermijnen’. Complottheorieën kunnen ook leiden tot opruiing, bedreigingen, intimiderende huisbezoeken en zelfs geweld, stelt de dienst.

Photo of Robin de Boer 18 december 2022 14:30

15 2.547 1 minuut leestijd 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...