In de film The Matrix komt Neo tot de ontdekking dat we in een gesimuleerde realiteit leven. Volgens een natuurkundige is dat ook echt zo.
Professor Melvin Vopson van de Universiteit van Portsmouth beweert dat we personages zijn in een hoogontwikkelde virtuele wereld. Een computersimulatie dus.
Vopson zegt dat het fysieke gedrag van informatie in ons universum lijkt op het proces van een computer die code verwijdert of comprimeert.
Bizarre en interessante mogelijkheid
Mijn onderzoek wijst op een bizarre en interessante mogelijkheid, dat we niet in een objectieve realiteit leven en dat het hele universum mogelijk een zeer hoogontwikkelde virtuele realiteit-simulatie is, zegt de uit Roemenië afkomstige professor.
Afgelopen jaar kwam hij met een nieuwe natuurkundige wet, de ‘tweede wet van informatiedynamica’, die uitlegt hoe informatie zich gedraagt.
Zijn theorie stelt dat entropie of wanorde in een informatiesysteem afneemt in plaats van toeneemt.
Logische conclusie
Om een zeer complex universum zoals het onze te simuleren heb je een ingebouwd mechanisme nodig om data te optimaliseren en te comprimeren, zegt Vopson.
Dit is volgens hem precies wat we om ons heen zien, inclusief in digitale data, biologische systemen en het universum als geheel. “Dit is wat de tweede wet van infodynamica onthult.”
Een logische conclusie is dan ook dat het universum een simulatie is, benadrukt de professor.
De symmetrie die we kunnen waarnemen in de alledaagse werkelijkheid – bij vlinders, bloemen of zeesterren – ondersteunt de simulatietheorie, aldus professor Vopson.
“Symmetrie is de beste manier om de digitaal gevormde wereld te optimaliseren of weer te geven en dat is waarom overal symmetrie voorkomt in plaats van asymmetrie.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.