zaterdag 30 december 2023

Rutte oogst kritiek met uitspraken over Rusland: ‘Oorlogszuchtig type’


Rusland zal niet stoppen met het aanvallen van Oekraïne, schrijft demissionair premier Rutte op X. “Opnieuw maakt Rusland veel burgerslachtoffers,” beweert hij.

Rutte spreekt van ‘vreselijke berichten’ over ‘ongekende Russische luchtaanvallen’ op scholen, woonhuizen, winkelcentra en een kraamkliniek.

Het ‘enige juiste antwoord’ op de massale Russische aanval is volgens hem meer financiële en militaire steun voor Oekraïne ‘om zich te verdedigen tegen deze voortdurende Russische agressie’.

Onzin

De premier oogst veel kritiek met zijn uitspraken. “Onzin,” reageert Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD). “De hegemon (USA) heeft gegokt in Oekraïne en verloren. De rest van de wereld tegen het collectieve Westen, dat gaat het Westen niet winnen.”

Het Westen moet kiezen voor vrede en samenwerking met de BRICS-landen, vindt De Graaff.

Europarlementslid Rob Roos vraagt Rutte wat het einddoel is. “Ook met meer wapens en meer geld gaat Oekraïne deze oorlog nooit winnen. Dat is helaas de werkelijkheid,” constateert hij.

Beu

“Iedereen is deze oorlog beu,” zegt Roos. “Wordt het niet hoog tijd om partijen te dwingen met elkaar aan de onderhandelingstafel te gaan?”

“Ruttes sollicitatie bij de NAVO kan ons nog duur te staan komen, aldus politiek econoom Kees van der Pijl, die een boek schreef over Europa als opmarsgebied voor de oorlog tegen Rusland.

Deze week waarschuwde vertrekkend commandant landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen in een interview met De Telegraaf dat Nederland serieus rekening moet houden met een gewapend conflict met Rusland. “Onze samenleving hoort zich hierop voor te bereiden,” zei hij.

Alle steun opzeggen

Onafhankelijk journalist Sonja van den Ende haalt uit naar de premier: “Oorlogszuchtig type, oog om oog, tand om tand, als de AFU (Oekraïense krijgsmacht, red.) kinderen in Donetsk met HIMARS en ander NAVO-wapentuig blijft doden, krijg je dit!”

“Ongelofelijk hoe Nederland onder ‘ik wil een baantje bij de NAVO’-Rutte steeds verder een oorlog met Rusland ingetrokken wordt. Nederland moet alle steun aan Oekraïne opzeggen,” reageert rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...