Vijftig jaar geleden voerden de Verenigde Staten de petrodollar in. Aan dat tijdperk is vandaag een einde gekomen. Saoedi-Arabië heeft besloten de deal niet te verlengen en rekent olie af in renminbi, euro’s, yen en yuan in plaats van exclusief in dollars.
De deal, die op 8 juni 1974 is ondertekend, was een hoeksteen van de Amerikaanse wereldwijde economische dominantie.
Daarnaast is Saoedi-Arabië betrokken bij project mBridge, een platform voor CBDC’s oftewel central bank digital currencies. Ook de Europese Centrale Bank, het IMF, de Fed en de Wereldbank zijn aangesloten bij mBridge.
Er wordt niet eens over gesproken
Het afstappen van de petrodollar is volgens spreker en auteur David Icke zeer belangrijk en een financiële gamechanger voor de VS. Hij zegt al vanaf het begin dat dit onderdeel is van het plan om Amerika en het Westen te ontmantelen ten faveure van China en Rusland. “En dit is een belangrijke stap in die richting.”
Dit betekent het einde van de VS als een supermacht, stelt politiek commentator Jimmy Dore. Dit bericht zou op de voorpagina van iedere krant moeten staan en hiermee zou ieder journaal moeten openen, maar er wordt niet eens over gesproken, merkt hij op.
Grote depressie
“Elk land houdt grote hoeveelheden Amerikaanse dollars aan vanwege de petrodollar. Er zijn meer briefjes van 100 dollar in Rusland dan in de VS.” Dore voorspelt dat de Amerikaanse dollar flink in waarde gaat dalen.
Binnenkort is de Amerikaanse dollar niet langer de reservemunt van de wereld en het gevolg is een grote depressie in de VS, waarschuwt hij.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.