vrijdag 14 juni 2024

Ze zien er sympathiek uit, maar dat zijn ze niet: Wallonië telt 70.000 wasberen en raakt er niet vanaf

 

    Ondanks lokale acties rukken wasberen steeds verder op. © Getty Images

Ze zien er sympathiek en zacht uit, maar wasberen horen niet thuis in Europa. Ze bedreigen de biodiversiteit, verspreiden ziektes en veroorzaken overlast. Wallonië wil de wasbeer weg, maar slaagt daar niet in. En volgens een schatting zitten er minstens 70.000 exemplaren op Waalse grond.

HR 14-06-24, 14:31 Laatste update: 14:39 Bron: Belga

De eerste wasberen doken in de jaren tachtig in onze contreien op en zijn vooral sinds de jaren 2010 aan een felle opmars bezig. Vorig jaar lanceerde minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) daarom een actieplan, maar dat blijkt niet te volstaan. Ondanks lokale sensibilisering en vangacties, rukken de wasberen verder op.

In de regio rond Ciney, in de provincie Namen, is er volgens gemeenteraadslid France Masai (Ecolo) overlast. “Met meerdere buren zien we een groeiend aantal wasberen in onze buurt”, zegt ze. “Ze zijn slim en slagen erin afsluitingen te openen of daken van kippenhokken op te tillen om onze kippen te doden.”

Meer dan 70.000

Vorig jaar schatte de Waalse overheid het aantal wasberen in de regio op ongeveer 70.000. Dat cijfer is wellicht al achterhaald. Het aantal waarnemingen is het voorbije jaar immers nog toegenomen. “We slagen er niet in het fenomeen in te dammen”, luidt het.

In afwachting van een eventueel nieuw bestrijdingsplan roept de Waalse overheid de bevolking op om wasberen niet te voeden, pluimvee te beschermen en vuilnis af te schermen.

Bron: https://www.hln.be/binnenland/ze-zien-er-sympathiek-uit-maar-dat-zijn-ze-niet-wallonie-telt-70-000-wasberen-en-raakt-er-niet-vanaf~a79ec2a9/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...