Bepaalde additieven die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de houdbaarheid en textuur te verbeteren, kunnen het risico op kanker met 15 procent verhogen. Dat blijkt uit een nieuwe Franse studie, meldt nieuwssite The Connexion.
Kanker is in Frankrijk de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen en de op één na belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen, na hart- en vaatziekten.
De nieuwe studie, die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine, is volgens de onderzoekers de eerste observationele studie in zijn soort.
E471, E407 en E407a
Het onderzoek linkt het consumeren van voedselproducten die emulgatoren bevatten aan een hoger risico op kanker, waaronder borst- en prostaatkanker.
Veel bewerkte voeding bevat emulgatoren en andere additieven, waaronder snoepgoed, bakproducten, chocoladerepen en kant-en-klaarmaaltijden. De onderzoekers noemen specifiek E471, E407 en E407a. Ze worden toegevoegd om de houdbaarheid, smaak en textuur te verbeteren.
De auteurs van de studie analyseerden gegevens die tussen 2009 en 2021 door 92.000 Fransen zijn ingevuld.
32 procent meer kans
Alle deelnemers moesten op verschillende momenten invullen wat ze de afgelopen 24 uur hadden gegeten en gedronken. Vervolgens werden ze gemiddeld zeven jaar lang gevolgd. In die periode werd bij 2604 deelnemers kanker geconstateerd.
Mensen die de meeste producten met mono- en diglyceriden uit vetzuren (E471) consumeerden, liepen 15 procent meer risico op kanker. Bij borstkanker (24 procent) en prostaatkanker (46 procent) was dit verband nog duidelijker te zien.
Vrouwen die de meeste carragenen (E407 en E407a) consumeerden, hadden 32 procent meer kans op borstkanker.
Beter voor je gezondheid
Hoofdonderzoeker dr. Mathilde Touvier zei dat het beter voor je gezondheid is om zelf thuis te koken en bewerkt voedsel links te laten liggen.
Vorig jaar legde een soortgelijke studie een verband tussen de consumptie van ultrabewerkt voedsel en een verhoogd risico op obesitas, hart- en vaatziekten en mentale aandoeningen zoals depressie.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.