© Aangeboden door Belga
Het aantal zagerijen is in de afgelopen dertig jaar sterk gedaald. Terwijl er in 1989 nog meer dan 300 zagerijen actief waren, zijn dat er vandaag nog slechts 95, een daling met bijna 70 procent.
De sectororganisaties zien daarvoor verschillende redenen, waaronder de toegenomen concurrentie voor grondstoffen, de zware investeringen voor het moderniseren van het materiaal, de moeilijkheid om een overnemer te vinden wanneer een zaakvoerder met pensioen gaat, en het gebrek aan gekwalificeerde en gemotiveerde werknemers. In Wallonië, waar het grootste deel van zagerijen gevestigd zijn, is de daling wel aan het stagneren.
De sector maakt zich vooral zorgen over de bevoorradingszekerheid van rondhout. Algemeen secretaris van de Belgische Houtconfederatie François De Meersman geeft aan dat daarvoor verschillende redenen zijn. "Bij het naaldhout is het probleem de beschikbaarheid in het bos, aangezien de eigenaars en de beheerders van het bos meer loofhout planten", zegt hij. "Bij het loofhout is er de concurrentie met de export naar China."
Het gebrek aan hout in België resulteert erin dat de loofhoutzagerijen vandaag maar op 64,7 procent van hun maximale capaciteit draaien, terwijl de vraag naar loofhout er is en zelfs stijgt. Bij de naaldhoutzagerijen stelt dat probleem zich vandaag nog niet, maar mogelijk wel in de toekomst. Er wordt ook steeds meer hout ingevoerd uit het buitenland, vooral Frankrijk en Duitsland. "Het loofhout in België is te duur omdat het zo dicht bij de havens ligt. In andere landen is er minder concurrentie van de export", legt De Meersman uit. Meer import zorgt voor vertragingen en een vermindering van de activiteit, wat dan weer een probleem vormt voor de klanten.
De Belgische Houtconfederatie vraagt de overheden in ons land dan ook om hulp. Eerst en vooral vraagt ze dat het beleid inzake bosbeleid rekening houdt met de realiteit van de zagerijen: 92,6 procent van het rondhout dat gezaagd wordt is naaldhout, 3,9 procent bestaat uit populier en 2,8 procent uit eik. Er moeten dus meer naaldbomen aangeplant worden. Daarnaast vraagt de federatie dat er loofhout gereserveerd wordt voor de Belgische zagerijen, zodat zij niet zoveel hout moeten importeren.
Tot slot blijkt uit de enquête dat houtzagerijen steeds minder personeel vinden. "Maar dat is ook een probleem dat zich voordoet in andere sectoren", aldus De Meersman.