In Europa wisselen politie en justitie al meer dan 15 jaar data met elkaar uit. Dat is geregeld via het Verdrag van Prüm. De Europese Commissie werkt nu aan Prüm II, waarmee ook het delen van foto-databases en gezichtsherkenning wordt geregeld, schrijft RTL Nieuws.
Critici stellen dat het live en automatisch monitoren met behulp van gezichtsherkenning iedereen verdacht maakt en dat iedereen zonder aanleiding nauwkeurig in de gaten wordt gehouden.
Breed verbod
De politie kan dan bijvoorbeeld makkelijk zien hoe vaak je op een bepaalde plek komt, of deelneemt aan demonstraties. Dat lijken kleine bezwaren, maar zulke surveillance past niet in een vrije, open samenleving, vindt Bits of Freedom.
“Wij verzetten ons tegen massale biometrische databanken en de surveillance die daarmee plaatsvindt. Daarom vechten wij voor een breed verbod op biometrische surveillance, zoals gezichtsherkenning in openbare ruimten,” twittert de privacywaakhond.
Uitzonderlijk gevaarlijke ontwikkeling
Energieadviseur Simone Juffermans reageert: “Dit was toch een complottheorie?” Annet Wood, die onderzoek doet naar orgaandonatie, voegt toe: “Dit was toch een bewering van wappies?!”
Forum voor Democratie uit kritiek op de plannen. “De Europese Commissie wil gezichtsherkenning op straat gaan gebruiken. Deze vorm van biometrische identificatie – gekoppeld aan ons digital ID – intensiveert het massatoezicht tot Chinese proporties. Een uitzonderlijk gevaarlijke ontwikkeling waar FVD zich tegen zal verzetten,” schrijft de partij.