Help mee door dit met iedereen op je socials te delen!
Hartontsteking komt vaker voor bij mensen die coronavaccins hebben gekregen dan bij ongevaccineerden. Dat blijkt uit een nieuwe studie onder tientallen miljoenen Europeanen.
Mannen van 16 tot 24 jaar hadden na het tweede Pfizer-vaccin in vergelijking met ongevaccineerden vijf keer meer kans op myocarditis en pericarditis, twee soorten hartontsteking, en 15 keer meer kans na het tweede Moderna-vaccin, zei professor Rickard Ljung van het Zweedse geneesmiddelenagentschap.
Ook na de eerste dosis van de mRNA-vaccins hadden mannen van 16 tot 24 jaar meer kans op hartontsteking. Alle mannen liepen na de eerste of tweede prik meer risico, behalve mannen van 40 jaar of ouder die de eerste Moderna-prik hadden genomen.
Binnen zeven dagen
Wetenschappers uit Finland, Denemarken, Zweden en Noorwegen analyseerden medische gegevens van 23,1 miljoen mensen van 12 jaar en ouder. De data hebben betrekking op de periode 27 december 2020 tot 5 oktober 2021.
De kans op myocarditis en pericarditis is het grootst binnen zeven dagen na vaccinatie, vooral na de tweede dosis, schrijven de onderzoekers in het Journal of the American Medical Association.
Moderna en Pfizer waren niet bereikbaar voor commentaar. Scandinavische landen geven jongeren en jongvolwassenen sinds vorig jaar geen Moderna-vaccins meer vanwege zorgen over hartontsteking.
Niet mee eens
Opmerkelijk: de onderzoekers zeggen dat hartontsteking een ‘zeer zeldzame’ bijwerking is en claimen dat ‘de voordelen van deze vaccins opwegen tegen de risico’s’.
Cardioloog en internist Peter McCullough is het daar niet mee eens. “In geen geval zouden we een vaccin accepteren dat ook maar bij één iemand hartschade veroorzaakt. De voordelen van de vaccins wegen geenszins op tegen de risico’s,” zei McCullough tegen de krant The Epoch Times.