05 NOVEMBER 2022
1:50
Het Finse RIVM geeft toe dat 40 procent van de gemelde COVID-sterfgevallen helemaal niets met COVID te maken had, maar binnen dertig dagen na een positieve coronatest overleed door een andere oorzaak.
De opzienbarende bekentenis werd deze week gedaan door Sirkka Goebeler, hoofddeskundige bij het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn (THL), het Finse RIVM.
De 'mededeling' van Goebeler gooit een bom onder het strenge coronabeleid van de afgelopen jaren, dat nodig zou zijn geweest om overlijdens aan COVID te beperken. Het aantal officiële COVID-doden in het Scandinavische land blijkt nu ineens een fors stuk lager te zijn.
COVID-19 is volgens Goebeler in 40 procent van de aan de ziekte toegeschreven sterfgevallen niet de werkelijke doodsoorzaak geweest. Ze komen nu uiteindelijk toch niet in de officiële gegevens van het Finse bureau voor de statistiek terecht als coronavirusdoden.
Verkeerde
doodsoorzaak
De
eenheid van Goebeler onderzoekt alle Finse overlijdenscertificaten voordat ze
worden doorgestuurd naar het bureau voor nationale statistieken. De eenheid
richt zich op coronavirusgerelateerde overlijdensakten waarbij de behandelend
arts COVID als primaire of bijkomende doodsoorzaak heeft opgegeven.
Het THL-getal van COVID-gerelateerde sterfgevallen stond tot dinsdag op 6.407 – maar dat cijfer omvat alle sterfgevallen die plaatsvonden binnen 30 dagen na een positieve coronavirustest.
Volgens Goebeler staat in bijna 4.000 van deze gevallen COVID vermeld als de primaire of directe doodsoorzaak. In bijna 1.600 gevallen wordt coronavirus genoemd als een bijdragende factor.
In ongeveer 900 gevallen die aanvankelijk als COVID-gerelateerde sterfgevallen werden geregistreerd, bevatten de eigenlijke overlijdenscertificaten helemaal geen indicatie van een coronavirusinfectie.
Gemiddelde
leeftijd 85 jaar
De
mediane leeftijd van degenen die zijn overleden na een positieve
coronavirustest is in Finland sinds afgelopen voorjaar gestegen van 84 naar 85
jaar. De mediane leeftijd voor mannen is 81 en voor vrouwen 87 jaar.
"De meeste sterfgevallen vinden plaats helemaal aan het einde van de natuurlijke levenscyclus," zegt Goebeler. "Zeer weinig patiënten onder de 60 jaar zijn sinds afgelopen voorjaar uitsluitend aan het virus overleden. Je kunt op de vingers van één hand het aantal patiënten onder de 60 tellen die uitsluitend aan COVID zijn overleden sinds afgelopen maart."