vrijdag 16 december 2022

Crisis treft ook biohoevewinkels: “Door de onzekerheid besparen mensen op gezonde voeding”


Het Wijngaardhof, met de ijspegels aan het dakje van het groentehuisje. De zaakvoerders waren woensdag zelf in Ossendrecht aan het werk.  — ©  kma


Westmalle - Biosupermarkt Wijngaardhof in de Heidsiebaan in Westmalle gaat dicht. Zaakvoerder Toon Bervoets maakte het met een gebroken hart aan zijn klanten bekend. Voor de verdere uitverkoop blijft het Wijngaardhof wel nog een beperkt aantal dagen open tot 29 januari. Het bestedingspatroon van klanten is veranderd door de financiële onzekerheid.

Kristin Matthyssen

Woensdag 14 december 2022 om 14:01

In 1991 begon Godfried Bervoets met biologische tuinbouw in het Wijngaardhof, de hoeve in de Heidsiebaan die zijn ouders vroeger als buitenverblijf hadden. Als gecertificeerd bioboer was hij een echte pionier.

 
                                                            De biosupermarkt Wijngaardhof.  — ©  rr

Tot 2019 hield hij zijn winkeltje zelf op zaterdag open. Maar omdat de combinatie van telen en verkopen te zwaar werd, gaf Godfried zijn winkeltje uit handen en groeide de hoeveshop uit tot een biosupermarkt. Sinds drie jaar woont zoon Toon Bervoets met zijn gezin in de hoeve. Godfried zelf is verhuisd en op rust nu. “In april namen wij de winkel Wijngaardhof over van ‘Meer dan Bio’. We hebben er de afgelopen maanden al onze tijd, energie, liefde en centen ingestoken en in ruil daarvoor kregen wij wekelijks blije gezichten en dankbaarheid te zien. Waarvoor oprechte dank”, schrijft Toon in een mail aan zijn klanten.

                                 Het Wijngaardhof, met allemaal biopompoenen.  — ©  kma

 

Aanvankelijk was er weer groei. “Maar op een gegeven moment bleef het hangen. Samen met al onze medewerkers en vrijwilligers moesten we al snel vechten en een tandje bijsteken om extra klanten te lokken, onze leveranciers te betalen, dure reclame te maken en mensen warm maken of overtuigen.”

                                                                                   ©  kma

 

Toon kan er geen vinger op leggen waar het mis liep. “Wij merken dat onze vaste klanten blijven komen, maar dat de frequentie van het aantal bezoeken lager ligt. De aankoopbedragen worden kleiner. Houdt de klant de vinger op de knip door de inflatie of de abnormaal hoge energieprijzen? Letten ze harder op hun verplaatsingen en kopen ze meer bioproducten in gewone supermarkten? Daar is het assortiment wel veel kleiner. Tijdens corona zagen biowinkels hun omzet vaak verdubbelen. Maar bij collega’s van hoevewinkels hoor ik dat de meesten qua verkoop nu zelfs onder het niveau van de start van corona zitten. De onzekerheid doet mensen ook besparen op gezonde voeding.”

Aan hun inzet, liefde en overtuiging lag het niet. Toon: “Mijn partner en ik blijven hier wonen. De boerderij en grond zijn van ons. We hebben nog een zelfoogstboerderij in Ossendrecht.” Of ze in het Wijngaardhof gaan blijven telen weten ze nog niet. Een plukboerderij van maken misschien? “Nee, we hebben een prima relatie met de Paardebloemhoeve hier vlakbij en willen niet in hun vaarwater komen. We zien verder wel wat er komt. Het was moeilijk, maar ik ben blij dat we op tijd gestopt zijn, voor het schip echt zonk.”

                                                                                               ©  kma

Zaterdag 10 december was de laatste gewone openingsdag. “Wij zullen nog openblijven tot en met zaterdag 29 januari. Dinsdag tot 18u in plaats van tot 20u. Dit doen we om onze voorraad te verkopen en het hoofdstuk netjes en schuldenvrij af te kunnen sluiten. De droge voeding zal met korting worden verkocht.”

Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20221214_94932363


Slowaakse premier waarschuwt voor dreigende ineenstorting EU

  10/01/2025 Het blok zou eerder uit elkaar kunnen vallen dan gedacht, als gevolg van incompetentie bij het aanpakken van urgente zaken, hee...