Op social media gaat een fragment rond uit het BNR-programma Zakendoen waarin macro-econoom Kees de Kort zijn visie geeft op het energiebeleid.
“Jij denkt toch niet dat een moderne economie kan draaien op windmolens, zonnecellen en het kappen van hout?” vroeg De Kort aan presentator Edwin Mooibroek. “Onthoud nou één ding, knoop het in je oren: een moderne economie draait op betaalbare en voorspelbare energie.”
“Als dat er niet meer is, als de energie duur wordt en minder voorspelbaar, dan gaan we echt hele grote economische problemen krijgen,” waarschuwde De Kort in januari vorig jaar. “Dat wordt een buitengewoon onprettige situatie.”
(Video verwijderd? Klik hier...)
Vijf procent, that’s it
“Die milieugekkies zijn natuurlijk mordicus tegen, de normale mensen zijn mordicus voor. Een economie draait gewoon op betaalbare en betrouwbare energie,” benadrukte de econoom.
Ongeveer vijf procent van de economie kan draaien op windmolens en zonnepanelen, stelde De Kort. “That’s it. De rest moet gewoon komen van andere bronnen.”
Als je volledig overstapt op duurzame energie loopt de economie compleet vast, aldus De Kort. “Als wij accepteren dat we teruggaan in welvaart van 2022 naar 1950 vind ik het prima. Als we dat met elkaar besluiten, moeten we het gewoon doen. Als jullie dat vinden, moet je het ook wel zeggen,” zei hij tegen WNF-topvrouw Kirsten Schuijt.
Kees on fire
“Niet gaan roepen dat het kan en denken dat je het huidige niveau van welvaart kunt handhaven.”
Monetair econoom Lex Hoogduin zag de beelden ook en reageert: “Kees on fire.”
‘Klimaatmaffioso’ Jan Rotmans is minder enthousiast. “Gratuite onzin van een beursjournalist, Kees de Kort, die niet ‘gelooft’ in duurzame energie, maar wel in betaalbare energie,” schrijft de hoogleraar duurzaamheid & transities. “Wat een geraaskal anno 2023.”
Rotmans zegt verder dat juist fossiele energie steeds duurder wordt in vergelijking met duurzame energie. Ironisch genoeg werd recentelijk bekend dat hij er niet in was geslaagd om zijn oude huis van het gas te krijgen door bijvoorbeeld beter te isoleren, ondanks torenhoge investeringen. “Ik heb er al voor 100.000 euro aan verspijkerd,” zei hij.