donderdag 16 maart 2023

EU neemt stap om alle huizen en gebouwen te dwingen te voldoen aan rampzalige energie-efficiëntienormen

 maart 16, 2023   4268   32 

Het Europees Parlement heeft dinsdag (14 maart) het groene licht gegeven voor de richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD).

De wet zal leiden tot enorme renovatiekosten voor miljoenen huiseigenaren die al gebukt gaan onder inflatie en dalende inkomens nu groene energie en leveringsproblemen het continent teisteren. Waar zal het geld vandaan komen? schrijft P. Gosselin.

De richtlijn, die voor het eerst werd ingevoerd in 2002, is sindsdien meermaals herzien en heeft tot doel de energieprestaties van het nationale gebouwenbestand te verbeteren door middel van energie-efficiëntie. Het doel is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De laatste richtlijn houdt in dat de bouwwetgeving wordt geactualiseerd en dat er meer wordt gerenoveerd. De richtlijn is op 14 maart aangenomen met 343 stemmen voor, 216 tegen en 78 onthoudingen. De laatste versie van de richtlijn maakt deel uit van het klimaatpakket “Fit for 55”.

Het Parlement wil ook dat meer huishoudens zonnepanelen installeren en dat de verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen worden afgeschaft. De Europese lidstaten moeten plannen goedkeuren om het gebruik van fossiele brandstoffen in gebouwen tegen 2035 uit te bannen.

35 miljoen gebouwen getroffen

“Naar schatting 35 miljoen gebouwen in heel Europa zullen worden getroffen door de geplande nieuwe regelgeving”, meldt Spiegel hier. Naar schatting zou dit alleen al Duitsland 254 miljard euro kosten.

Voorstanders zeggen dat burgers zullen profiteren van lagere energierekeningen en meer banen. Het zal Europa ook minder afhankelijk maken van brandstofimporten uit Rusland, beweren ze.

De Europese Commissie heeft een energieprestatieschaal voor gebouwen die varieert van A (beste) tot G (slechtste) efficiëntie.


Het doel van de EU is om elk gebouw CO2-neutraal te maken.

Er is al brede oppositie

Met de stemming in het EU-parlement zijn de plannen echter nog niet beslist. De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten de doelstellingen nog goedkeuren voordat ze in werking kunnen treden.

“Dat is een luchtkastelenbeleid uit dromenland. Het is betaalbaar noch haalbaar”, zegt hoofd van de vereniging Haus&Grund Kai Warnecke tegen de krant Bild.

“Er zijn verschillen tussen landen,” zei de Finse centrist Marui Pekkarinen. “In sommige landen gaat het voorstel te ver”, waarbij hij Finland als voorbeeld noemt, waar verwarming grotendeels koolstofvrij is.

Critici waarschuwen voor de administratieve rompslomp die de overheid zou veroorzaken. Anderen vragen zich af hoe dit allemaal gefinancierd zou worden. Het renoveren van oudere woningen tot zeer energie-efficiënte woningen betekent aanzienlijke investeringen in nieuwe ramen, kachels, isolatie en verwarmingssystemen, die alles bij elkaar in de tienduizenden euro’s per wooneenheid kunnen lopen. Dit zou veel gebouwen en woningen “waardeloos” maken.

“Veel Europees geld beschikbaar”

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wees er echter op: “Er is veel Europees geld beschikbaar en het levert iets op voor het klimaat, een lagere energierekening, banen en minder afhankelijkheid van Rusland. Daar moet je voor zijn”, zei hij.

De kosten komen bovenop die van de EU-plannen om mensen te dwingen elektrische auto’s te kopen en om alle verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen af te schaffen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/eu-neemt-stap-om-alle-huizen-en-gebouwen-te-dwingen-te-voldoen-aan-rampzalige-energie-efficientienormen/

Slowaakse premier waarschuwt voor dreigende ineenstorting EU

  10/01/2025 Het blok zou eerder uit elkaar kunnen vallen dan gedacht, als gevolg van incompetentie bij het aanpakken van urgente zaken, hee...