zaterdag 3 juni 2023

De zaak Ursula von der Leyen

juni 3, 2023  4074   13  

Na een strafrechtelijke klacht in België tegen de voorzitter van de Europese Commissie, neemt de zogenaamde SMS-zaak nu een nieuwe wending. De rechter die verantwoordelijk is voor het onderzoek zal waarschijnlijk toegang krijgen tot de geheime berichten die uitgewisseld zijn tussen Ursula von der Leyen en Albert Bourla, CEO van Pfizer, tenminste als ze niet gewist zijn, schrijft Freewestmedia.

De afspraken over vaccins die via SMS zijn gemaakt tussen EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Albert Bourla, CEO van farmaceutische gigant Pfizer, hebben veel inkt doen vloeien, niet in de laatste plaats omdat veel juristen beweren dat de EU-Commissie, die niet gekozen is, niet het mandaat heeft om over dit soort zaken te onderhandelen.

Vanwege deze verdenking van onderhandelingen “buiten het kader” van het ondertekende megacontract voor de aanschaf van vaccins, zou het een misdaad zijn om deze SMS-berichten, die wettelijk als administratieve documenten worden beschouwd en dus geregistreerd moeten worden, niet te presenteren. Als ze gewist zijn, moet president Ursula von der Leyen zich als verantwoordelijk hoofd van een overheidsinstantie voor de rechtbank verantwoorden. De zaak zou het bestaan van “een corruptiepact” aan het licht kunnen brengen, volgens de Franse advocate Diane Protat, maar heeft zeer weinig aandacht gekregen in de reguliere media.

Verschillende alternatieve media hebben geschreven over de administratieve kronkels in de zaak toen leden van het EU-parlement tweemaal zonder succes de CEO van Pfizer uitnodigden om zichzelf te komen verantwoorden voor het Europees Parlement. Hij accepteerde de eerste uitnodiging, maar annuleerde op het laatste moment en stuurde in plaats daarvan een ondergeschikte, Janine Small. Toen haar dit rechtstreeks werd gevraagd, gaf ze toe dat ze niet hadden getest of het vaccin effectief was tegen overdracht, maar ze weigerde koppig om de financiële voorwaarden van de overeenkomst bekend te maken.

Belangenverstrengeling? Corruptie?

Sinds oktober 2022 loopt er een onderzoek binnen de Europese autoriteiten. Vervolgens startte de BonSens-vereniging in december een procedure bij de rechtbank van de staat New York om de beruchte sms-berichten overhandigd te krijgen, omdat ze ernstige verdenkingen hebben tegen de voorzitter van de Europese Commissie met betrekking tot belangenverstrengeling of zelfs corruptie.

 

Het is een feit dat geen enkel officieel document precies de officiële voorwaarden beschrijft van de onderhandelingen over het gigantische derde contract voor de aankoop van Pfizer-vaccins, voor 1,8 miljard doses, voor een bedrag van meer dan 70 miljard euro.

Iets anders dat niet noemenswaardig is gemeld door de mainstream media, is dat de New York Times op 25 januari 2023 de Europese Commissie op dezelfde gronden heeft aangeklaagd om toegang te krijgen tot de sms-berichten.

Op 5 april 2023 diende lobbyist Frédéric Baldan een nieuwe klacht in, dit keer als strafzaak in België, bij onderzoeksrechter Frenay in Luik. Zijn klacht heeft rechtstreeks betrekking op de kwestie van het derde contract voor de aanschaf van vaccins en het feit dat de onderhandelingen blijkbaar buiten het gebruikelijke kader voor onderhandelingen over dit soort contracten werden gevoerd, waarbij de stuurgroep die verantwoordelijk is voor het evalueren van de offertes werd omzeild. Ursula von der Leyen heeft echter geen mandaat dat haar het recht geeft om te interveniëren in dit soort contractonderhandelingen.

De Belgische wet heeft een eigenaardigheid. Een overheidsfunctionaris die willekeurig een grondwet overtreedt, riskeert gevangenisstraf (artikel 151 van het strafwetboek). In dit geval gaat het om het recht om iedere burger toegang te geven tot administratieve documenten, volgens het principe van openbaarheid.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de EU-Commissie, en haar man Heiko von der Leyen, die in 2020 ontmaskerd werd als wetenschappelijk hoofd van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Orgenesis, dat betrokken was bij de ontwikkeling van mRNA-vaccins tegen Covid-19. De EU kocht tijdens de pandemie voor miljarden euro’s aan mRNA-vaccins. YouTube screenshot

De klacht is dus afkomstig van een privépersoon en betreft civielrechtelijke aansprakelijkheid voor ongepaste uitoefening van gezag, overschrijding van bevoegdheden, vernietiging van openbare documenten, onrechtmatige partijdigheid en corruptie. De klacht is dus gericht op alle eventualiteiten.

Deze zaak is een echte aardbeving op het Europese politieke toneel, dat al getroffen is door verdenkingen van corruptie tegen de EU-commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakidou en het QatarGate-schandaal.

 

Chaos

Ook al wilde de EU-Commissie de (dure) economische voorwaarden voor de aankoop van vaccins niet door de burgers of zelfs EU-parlementariërs laten ophelderen, toch kon er een wettelijke oplossing worden gevonden op het niveau van de staat en zijn jurisdictie, in dit geval België.

Bovendien zetten een tiental Europese staten, waaronder Polen en Bulgarije, nu vraagtekens bij de aankoopprijs van vaccindoses en maken ze zich zorgen over de verplichting om producten aan te bevelen die, naast de wijdverspreide twijfel over hun echte doeltreffendheid, niet langer nuttig zijn omdat de Covid-19 epidemie voorbij is.

In Frankrijk liggen nog 46 miljoen doses in het magazijn van de gezondheidsadministratie en die zullen verloren gaan. Er zijn meer dan 30 miljoen doses in Italië en meer dan 10 miljoen in België. Een echte verspilling. Hoe kan men het idee steunen – of hoe kon men het steunen – dat er nog meer doses moeten worden aangekocht onder bedreiging van een rechtszaak wegens niet-naleving van een commercieel contract … dat niemand te zien krijgt?

Deze situatie heeft alle kaarten in handen gegeven van de farmaceutische industrie, in de eerste plaats van Pfizer, dat meer dan driekwart van de verkoopcontracten in handen heeft gekregen. Dit brengt Europees Parlementslid Michèle Rivasi van Europe Ecology-The Greens (EELV) ertoe om te zeggen:

“Het lijkt erop dat het de farmaceutische bedrijven zijn die de touwtjes in handen hebben bij de EU-Commissie.”

Ze heeft de zaak in verschillende Franse media besproken, zoals de linkse krant l’Humanité, die het onderwerp op haar YouTube-kanaal heeft gepresenteerd. De krant Valeurs Actuelles bracht het onderwerp ter sprake in een column van Patricia de Sagazan. De EU-nieuwssite EURACTIV besteedde aandacht aan het onderwerp. Sud-Radio besteedde ook aandacht aan dit nieuws dankzij André Bercoff, die het woord overliet aan Diane Protat en Frédéric Baldan.

 

Een catastrofale stilte voor de democratie

Het onderwerp zou snel kunnen veranderen van een soap in een groot juridisch en politiek schandaal. De voorzitter van de EU-Commissie, die al een turbulent verleden heeft met de Duitse justitie uit de tijd dat ze minister van Defensie van het land was, heeft veel tekenen van nauwe vriendschap met Albert Bourla laten zien, niet in de laatste plaats via haar man, die in de farmaceutische sector werkt.

De uitgewisselde sms’jes moeten aan het publiek getoond worden om de EU-instellingen niet verder in diskrediet te brengen, wat kortgesloten wordt door von der Leyen’s wens om deze zaak zelf af te handelen. De EU-instellingen lijden aan een schijnbaar zorgwekkende structurele zwakte, namelijk dat ze te veel zijn blootgesteld aan de macht achter industriële en financiële lobbygroepen.

Sinds het begin van de “gezondheidscrisis” in 2020 hebben de mainstream media een duidelijke inactiviteit getoond met betrekking tot deze kwesties. De ethische regels voor journalisten die zijn vastgelegd in de Verklaring van München van 1971 hebben als doel om burgers objectieve en feitelijke informatie te garanderen over de gevaren die de publieke zaak en het algemeen belang bedreigen. Het huidige journalistenkorps lijkt deze regels vaak vergeten te zijn.

Dit stilzwijgen is ernstig voor de democratie en de stabiliteit in de politieke sfeer in Europa. Terwijl het wantrouwen van de burgers in de media in Europa blijft groeien, schaadt deze situatie ook het imago van de EU en haar lidstaten die niet reageren op de tekortkomingen in de supranationale instellingen die de landen nu grotendeels besturen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/de-zaak-ursula-von-der-leyen/

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...