vrijdag 16 juni 2023

Dit interview is wellicht het beste wat je ooit zult lezen over global warming. Alle leugens op een rij


In 2017 overleed professor Istvan Marko van de Université catholique de Louvain in België op 61-jarige leeftijd. Hij was één van de meest prominente klimaatsceptici. Daarom heb je waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord.

Voor zijn dood gaf dr. Marko een uitgebreid interview aan de Franse journalist Gregoir Canlorbe.


CO2 is geen gif

Je hoort vaak dat de stijgende CO2-concentratie schadelijk is voor de planeet en de opwarming verergert.

Marko merkte op dat we bij iedere ademhaling een astronomische hoeveelheid CO2 uitademen (ruim 40.000 ppm). Mensen die om ons heen staan vallen niet bij bosjes neer.

Planten houden van CO2

Hij vervolgde dat CO2 buitengewoon belangrijk is voor planten. Zonder CO2 zouden er geen planten zijn en zonder planten zou er geen zuurstof zijn en zouden wij niet kunnen bestaan.

Eenieder die de aarde wil redden zou CO2 dus niet moeten demoniseren, aldus dr. Marko.

De afgelopen 30 jaar is de concentratie CO2 in de atmosfeer langzaam toegenomen, maar ondanks de ontbossing is het oppervlak met vegetatie met 20 procent gegroeid.

Vroeger zat er veel meer CO2 in de lucht

In de Jura en het Krijt bedroeg de concentratie CO2 soms 7000, 8000 of 9000 ppm. Daarbij valt de 400 ppm die we nu hebben in het niets, stelde de professor.

In die tijd was er gewoon leven op aarde. Sterker nog: planten konden tot wel 25 meter hoog worden.

Het terugdringen van de CO2-concentratie zal volgens Marko leiden tot grootschalige plantensterfte.

Dieren houden ook van CO2

Ook organismen zijn afhankelijk van CO2. Fytoplankton voedt zich bijvoorbeeld met CO2. En ongeveer 70 procent van alle zuurstof in de atmosfeer is afkomstig van fytoplankton, niet van bomen, legde hij uit.

“In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zijn niet de bomen, maar de oceanen de longen van de aarde,” klonk het.

De lucht bestaat voor 0,04 procent uit CO2, een gas met een aardopwarmingsvermogen van 1. Waterdamp heeft een veel groter opwarmingsvermogen en vormt twee procent van de atmosfeer.

Klimaatverandering is natuurlijk

In de afgelopen 12.000 jaar hebben warmere en koudere periodes elkaar steeds afgewisseld, aldus dr. Marko.

Van het begin van de 14e eeuw tot het eind van de 19e eeuw was er een Kleine IJstijd. Aan het einde van die periode steeg de temperatuur met 0,8 graad Celsius, niets bijzonders.

Als de temperatuur stijgt trekken sommige gletsjers zich terug. Dit is iets wat gletsjers altijd al hebben gedaan en heeft niet specifiek betrekking op onze tijd, zei de professor.

In de Romeinse tijd waren gletsjers bijvoorbeeld veel kleiner dan nu. Hannibal kon de Alpen met zijn olifanten oversteken omdat hij geen ijs tegenkwam op weg naar Rome. Vandaag de dag gaat je dat niet lukken.

Claims dat 2016 het warmste jaar ooit was zijn onzin

De World Meteorological Organization van de VN verklaarde dat 2016 het warmste jaar ooit was.

Dit is een absurde uitspraak, aangezien het in 2016 0,02 graad Celsius warmer was dan in 2015 en de foutmarge in dit geval 0,1 graad Celsius bedraagt, zei Marko.

CO2 maakt de planeet groener en dat is goed

Planten in broeikassen groeien sneller en zijn groter, zijn beter bestand tegen ziektes en insecten en consumeren minder water.

De stijging van de CO2-concentratie in de atmosfeer zorgt er op dezelfde manier voor dat planten minder water nodig hebben en ze de planeet groener kunnen maken.

Lees hier het hele interview.

[Gregoire Canlorbe]

Bill Gates: het lelijkste kwaad op aarde

januari 3, 2025    23       Foto Credit: Drsircus.com E r is een ziekte van de geest, een slopende ziekte van de ziel, die de heersende ...