woensdag 5 juli 2023

Nieuwe Franse Revolutie? Meerderheid steunt einde ‘Vijfde Republiek’ nu Macron er niet in slaagt orde te handhaven

juli 5, 2023   2713  4 

Twee derde van de Franse bevolking zou het einde van de Vijfde Republiek steunen, nu de regering van president Emmanuel Macron er niet in slaagt om de sociale orde in het land te herstellen.

(NVDR.: Nooit vergeten, Pres. E. Macron is een WEF Young Global Leader!)

Terwijl de straten van Frankrijk zijn afgegleden naar taferelen die lijken op die van gewelddadige revoluties die al enige tijd niet meer zijn voorgekomen in zogenaamd stabiele West-Europese landen, is het Franse publiek blijkbaar bereid om een eigen politieke revolutie te steunen, met een meerderheid die de afschaffing steunt van de republiek die het land sinds 1958 regeert, de vijfde republiek sinds de gewelddadige revolutie die in 1792 de Bourbonmonarchie afschafte, bericht Breitbart.

De Vijfde Republiek, ingeluid door Charles de Gaulle, is de op één na langstdurende republiek in Frankrijk sinds de Derde Republiek, die werd gevormd na de val van keizer Napoleon III in 1870. Ondanks haar relatief lange levensduur hebben de toenemende politieke instabiliteit en een groeiende verdeeldheid tussen het publiek en de politieke elites in Parijs de mensen blijkbaar verzuurd ten opzichte van de Vijfde Republiek.

Volgens een enquête uitgevoerd door Ifop en Fiducial zou 67% van het publiek de vorming van een Zesde Republiek steunen met een nieuwe grondwet gebaseerd op een parlementair systeem en evenredige vertegenwoordiging, vergeleken met slechts 33% die zich zou verzetten tegen deze fundamenteel revolutionaire stap.

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk staat Frankrijk momenteel alleen in de Europese Unie als het enige land dat geen vorm van evenredige vertegenwoordiging heeft, met een systeem dat het moeilijker maakt voor partijen buiten de gevestigde hoofdstroom om parlementaire macht te hebben. Dit lijkt tot gevolg te hebben gehad dat miljoenen Franse mannen en vrouwen het gevoel hebben dat hun stem wordt genegeerd door de heersende elite.

 

De gevestigde macht in Parijs heeft gewezen op de politieke instabiliteit die gepaard kan gaan met evenredige vertegenwoordiging, zoals het geval was tijdens de Vierde Republiek van Frankrijk tussen 1946 en 1958, waarin er maar liefst 20 verschillende regeringen waren in slechts drie zittingsperiodes.

Men zou kunnen stellen dat het huidige systeem heeft geleid tot meer politieke instabiliteit – vooral in de afgelopen tien jaar – waarin het publiek zich herhaaldelijk genoodzaakt voelde om de straat op te gaan om enige invloed van betekenis te hebben op het regeringsbeleid.

In sommige gevallen waren de straatacties succesvol, zoals de demonstranten van de Gele Hesjes die de regering Macron in 2018 dwongen om af te zien van geplande verhogingen van de brandstofbelasting.

Recenter echter, maanden van protesten en rellen in heel Frankrijk konden de regering niet dwingen om de verhoging van de pensioenleeftijd terug te draaien. Wat wel het geval lijkt te zijn, is dat er een groeiend gevoel van politieke vervreemding is onder de mensen uit de middenklasse en de arbeidersklasse in Frankrijk, waarbij politieke gevechten op straat moeten worden gevoerd in plaats van via het kiesstelsel.

Een overgang naar evenredige vertegenwoordiging zou de macht van figuren als de linkse leider Jean-Luc Mélenchon en de voormalige populistische presidentskandidaat Marine Le Pen waarschijnlijk doen toenemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zowel het zogenaamde linkse als rechtse deel van de Franse politiek een dergelijke maatregel steunen.

Le Pen heeft gepleit voor een gesplitst proportioneel systeem waarbij 66 procent van de wetgevers zou worden gekozen op basis van een zuivere volksstemming, terwijl het resterende derde deel zou worden toegekend aan de partijwinnaar om politieke instabiliteit te voorkomen. De populistische vurige vrouw heeft gezegd dat een dergelijk systeem een “eerlijke vertegenwoordiging van de gevoeligheden die in het land geuit worden” mogelijk zou maken.

 

Het invoeren van een nieuw regeringssysteem lijkt misschien een ver vooruitzicht nu de tweede presidentiële termijn van Emmanuel Macron officieel tot 2027 loopt, maar het is geenszins zeker dat de ‘Jupiteriaanse’ president zijn termijn zal uitdienen, laat staan dat hij het zal volhouden in wat een tumultueuze zomer lijkt te worden.

In april smeekte president Macron het publiek om zijn regering 100 dagen de tijd te geven om hervormingen door te voeren en het vertrouwen van de natie terug te winnen na weken van protesten en rellen in het hele land als reactie op de crisis in de kosten van levensonderhoud en zijn impopulaire pensioenhervormingen, die werden gezien als een klap in het gezicht van een worstelende arbeidersklasse.

Hoewel de protesten onder leiding van de vakbonden – voorlopig – enigszins zijn afgenomen, zijn ze vervangen door een meer destructieve vorm van rellen, waarbij de raciale spanningen in het land hoog oplopen na de moord op een Algerijnse tiener door de politie.

Het kruitvat van de etnische relaties in Frankrijk vloog enkele uren na de moord letterlijk in brand en tot nu toe zijn er sinds het begin van de rellen vorige week al meer dan 1.000 gebouwen in brand gestoken, 5.600 voertuigen vernield en meer dan 3.300 mensen – voornamelijk tieners – gearresteerd. Radicale relschoppers probeerden zelfs een aanslag te plegen op een burgemeester van een Franse buitenwijk, waarbij ze zijn vrouw en kind verwondden toen ze voor hun leven vluchtten.

In 2021 waarschuwde een brief, ondertekend door 20 voormalige Franse generaals, waaronder de voormalige commandant van het Franse Vreemdelingenlegioen Christian Piquemal, dat multiculturalisme en toegenomen radicalisering tegen de Franse staat onder migrantengemeenschappen tot een burgeroorlog zou kunnen leiden.

 

“Vandaag de dag hebben sommigen het over racisme, indigenisme en dekoloniale theorieën. Maar via deze termen willen deze haatdragende en fanatieke partizanen een rassenoorlog. Ze verachten ons land, zijn tradities, zijn cultuur, en willen het zien oplossen door zijn verleden en geschiedenis te verscheuren,” stond er in de brief.

Het valt nog te bezien hoe lang de rellen over de dood van de Algerijnse tiener zullen duren, maar ze hebben Macrons hoop om de orde te herstellen binnen zijn termijn van 100 dagen, die deze maand afloopt, schijnbaar gedoemd, ironisch genoeg op de verjaardag van de bestorming van de Bastille, een van de sleutelmomenten van de oorspronkelijke Franse Revolutie in 1789.

Misschien is Frankrijk wel voorbestemd om een staat van eeuwigdurende revolutie te blijven en zal het gebonden blijven aan de voorspelling van de Franse politieke filosoof Jacques Mallet du Pan, die in 1793 waarschuwde dat “net als Saturnus, de Revolutie haar kinderen verslindt”.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/nieuwe-franse-revolutie-meerderheid-steunt-einde-vijfde-republiek-nu-macron-er-niet-in-slaagt-orde-te-handhaven/

 

Franse generaals ondertekenen waarschuwingsbrief over dreigende rassenoorlog: “En de doden, waarvoor u verantwoordelijk zult zijn, zullen in duizenden geteld worden”

20 hooggeplaatste Franse generaals hebben een waarschuwingsbrief aan het Franse volk ondertekend. Frankrijk staat op de rand van een rassenoorlog, waarschuwen zij, en dringen er bij de Fransen op aan om op te treden. Donderdag ondertekenden 20 hoge Franse generaals en meer dan duizend militairen een waarschuwingsbrief aan het Franse volk. In de waarschuwingsbrief wordt … Meer lezen overFranse generaals ondertekenen waarschuwingsbrief over dreigende rassenoorlog: “En de doden, waarvoor u verantwoordelijk zult zijn, zullen in duizenden geteld worden”

https://www.frontnieuws.com/franse-generaals-ondertekenen-waarschuwingsbrief-over-dreigende-rassenoorlog-en-de-doden-waarvoor-u-verantwoordelijk-zult-zijn-zullen-in-duizenden-geteld-worden/

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...