dinsdag 8 augustus 2023

Is massieve vulkaanuitbarsting verantwoordelijk voor al die wereldwijde temperatuurrecords?

Veroorzaakt een recente vulkaanuitbarsting de huidige extreme weergebeurtenissen? © AFP / David Legreve


Kan een vulkaanuitbarsting de huidige recordtemperaturen veroorzaken?

Recent kwam Robert Rohde, een gerenommeerde Amerikaanse klimaatwetenschapper, op de proppen met een merkwaardige maar wel heel interessante verklaring voor de huidige wereldwijde recordtemperaturen. Volgens de wetenschapper zou de huidige warme periode gelinkt kunnen worden aan een recente vulkaanuitbarsting. Meer bepaald, de uitbarsting van de Hunga Tonga–Hunga Haʻapai vulkaan.

KIJK. De enorme uitbarsting van de onderzeese vulkaan was zelfs vanuit de ruimte duidelijk te zienDeze onderzeese vulkaan barstte uit in januari 2022 en zorgde voor een enorme uitstoot aan waterdamp die in de hogere stratosfeer terecht is gekomen na de eruptie. De stratosfeer is de laag in de atmosfeer die zich uitstrekt van zo’n 10 tot 50 km hoogte. In deze laag bevindt zich normaliter veel minder waterdamp dan in de troposfeer, de laag waarin wij leven en het weer zich afspeelt. De eruptie was de krachtigste ooit en ging naar schatting gepaard met een uitstoot van maar liefst 150 miljoen ton water in de stratosfeer, genoeg om zo’n 58000 olympische zwembaden mee te vullen.


https://www.hln.be/wetenschap-en-planeet/is-massieve-vulkaanuitbarsting-verantwoordelijk-voor-al-die-wereldwijde-temperatuurrecords~ac1c2760/?cb=0f65e5f9b2aa665cf2fbf11a01699b78&cb=58dd2578676ec8aea9a2c6d6b428c51a&auth_rd=1&auth_rd=1 

Na de uitbarsting in 2022 heeft deze enorme hoeveelheid waterdamp zich verder verspreid vanuit het zuidelijke halfrond naar het noordelijke. Zo is de stratosfeer stilaan gevuld geraakt met een laag extra waterdamp. Aangezien water(damp) een belangrijk broeikasgas is, zorgt dit voor een opwarmend effect. Broeikasgassen houden immers een deel van de warmte afkomstig van de aarde vast in onze atmosfeer. Wanneer er extra broeikasgassen worden uitgestoten, kan dat bijdragen aan een extra opwarmend effect. Dit klinkt enigszins tegenstrijdig, aangezien de meeste vulkaanuitbarstingen juist zorgen voor een verkoelend effect. In zo’n gevallen (bv. de uitbarsting van Pinatubo in 1991) gaat het echter om uitbarstingen waarbij massaal veel donkere assen vrijkomen in de atmosfeer, die een deel van het zonlicht tegenhouden en zo bijdragen aan een afkoeling. In dit geval gaat het voornamelijk om uitstoot van waterdamp, dat door z’n eigenschap als broeikasgas, voor een opwarming zorgt.

Volgens een recente Nature studie zou de massale uitstoot van waterdamp in de stratosfeer door de eruptie van de Hunga Tonga–Hunga Haʻapai vulkaan kunnen bijdragen aan een temperatuurstijging van zo’n 0.035 °C. Door deze extra opwarming zou de kans zo’n 7 % groter worden, dat we wereldwijd de grens van 1.5 °C kunnen aantikken in de komende 5 jaren. Volgens Rohde betreft deze schatting van 0.035 °C echter een ruwe schatting waar nog veel onzekerheid mee gemoeid gaat. Volgens hem zou het opwarmend effect mogelijk fel onderschat kunnen zijn, gezien het om zo’n enorme hoeveelheid waterdamp gaat.

Maar is het opwarmend effect van deze eruptie groot genoeg om de huidige warme periode te kunnen verklaren? Dat weten we niet. Daarvoor moet er nog bijkomend onderzoek gebeuren. Een interessante onderzoekpiste is het zeker volgens verschillende wetenschappers. Maar wellicht zal het potentiële opwarmende effect van de eruptie niet opwegen tegen de nu al merkbare effecten van de klimaatopwarming en El Niño.

Bron: https://www.hln.be/wetenschap-en-planeet/is-massieve-vulkaanuitbarsting-verantwoordelijk-voor-al-die-wereldwijde-temperatuurrecords~ac1c2760/?cb=0f65e5f9b2aa665cf2fbf11a01699b78&cb=58dd2578676ec8aea9a2c6d6b428c51a&auth_rd=1&auth_rd=1

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...