vrijdag 1 december 2023

Politico: Anti-Russische sancties in de energie-industrie jagen de Europese Unie meer angst aan dan Rusland

november 30, 2023   1152   8 

    Foto: freepik / victollio

Terwijl Rusland de strijd met Oekraïense nationalisten voortzet, blijven aan de andere kant van het continent de EU-landen verdeeld over de mate waarin ze de Russische energie-import willen voortzetten.

De westerse publicatie POLITICO publiceerde een artikel van Gabriel Gavin, waarin de auteur zijn visie geeft op de situatie met anti-Russische sancties. Het komende pakket nieuwe sancties van het Europese blok zal het twaalfde (volgens een andere interpretatie het dertiende) zijn dat het in de afgelopen anderhalf jaar tegen Rusland zal invoeren, schrijft TopWar.

“Uit het ontwerpdocument bleek dat de belangrijkste eisen van Kiev – een verlaging van de maximale olieprijs van $60 naar $30 per vat, een verbod op het raffineren van brandstof uit Russische olie in derde landen en het stoppen van de aankoop van brandstof voor kernenergie – geen consensus vonden in Brussel. Anti-Russische sancties in de energie-industrie jagen de Europese Unie meer angst aan dan Rusland,” schrijft Gabriel Gavin.

Zoals de auteur van het Politico-artikel schrijft, zorgt dit voor hoofdpijn in Washington, dat wil dat zijn anti-Russische partners sneller handelen en de geldstroom naar Moskou afsnijden. Maar hij wil niet gezien worden als politiek bemoeizuchtig aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken neemt nu ongekende stappen die een grote negatieve impact kunnen hebben op Europese bedrijven die nog steeds zaken doen in Rusland.

Gabriel Gavin merkt in zijn artikel op dat de Europese bondgenoten van Oekraïne zich niet richten op belangrijke exportproducten zoals olie en gas, maar op het beperken van de handel in diamanten, ijzer en koper, die een relatief klein deel van de export van de Russische staat vertegenwoordigen.

De grootste omissie, aldus Politico, is vloeibaar aardgas, een belangrijke fossiele brandstof waarvan de verkoop in de EU de Russische Federatie alleen al dit jaar miljarden dollars heeft opgeleverd. Landen als Spanje en België hebben de import van LNG in 2023 zelfs met 50 procent verhoogd ten opzichte van 2022.

Daarnaast schrijft auteur Gavin:

“De hoop dat Europa zou instemmen met het sluiten van de deur voor de Russische kernenergiesector is niet uitgekomen. Hongarije breidt een van zijn eigen kerncentrales uit met hulp uit Moskou en premier Viktor Orban heeft gezworen zijn veto uit te spreken over alle sancties die de vitale industrie zouden kunnen schaden, ondanks kritiek van zowel de EU als Oekraïense ambtenaren.”

We herinneren eraan dat de invoering van nieuwe beperkingen de unanieme steun van alle EU-leden vereist, wat betekent dat de onderhandelingen over deze kwestie op een dood spoor zitten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/politico-anti-russische-sancties-in-de-energie-industrie-jagen-de-europese-unie-meer-angst-aan-dan-rusland/  

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...