De hevige regenval leidde op eerste kerstdag tot veel overstromingen in Brabant (Nederland). Straten en wegen stonden blank, op een recreatiepark in Bakel overstroomden 100 wc’s en de Maas trad bij Maren-Kessel buiten haar oevers.
Vorig jaar is een recordaantal dammen verwijderd uit rivieren in Europa. Het gaat om 325 dammen, 36 procent meer dan in 2021. In 16 Europese landen werden rivierdammen verwijderd. Spanje is met 133 dammen de koploper. In Nederland werden vorig jaar acht dammen gesloopt, waaronder een aantal in de Dommel in Noord-Brabant.
In de meeste gevallen ging het om relatief kleine dammen, maar er zijn ook enkele tientallen stuwen van meer dan vijf meter hoog en waterkrachtdammen afgebroken.
Bewust
In augustus verscheen een artikel op de website van het World Economic Forum waarin wordt gesteld dat het verwijderen van dammen in Europa rivieren nieuw leven inblaast en de biodiversiteit stimuleert.
Advocaat Carine Knapen schreef hier eerder over: “De EU schreeuwt moord en brand over global warming en een tekort aan water door extreme droogte, en dan gaan ze net nu in het kader van de SDG’s en Agenda 2030, en uiteraard niet toevallig sinds 2020, alle dammen afbreken, waaronder het water in de stuwmeren verloren gaat?”
Knapen: “Men kan bijna niet anders dan concluderen dat er bewust watertekorten gecreëerd worden en het risico op tekort aan elektriciteit evenzo bewust verergerd wordt.”
Daar is de overheid dus aansprakelijk voor
Columnist en redacteur Yorien van den Hombergh zei: “Wow, wat een verhaal. Stuwdammen afbreken vanwege perverse EU-prikkels in verband met ‘biodiversiteit’! Dit woord is de meest dodelijke vergissing van deze eeuw. Deze waanzin brengt ons naar de afgrond.”
Eind september waarschuwde ze al: “Mocht je iets horen over overstromingen of watertekorten in Europa, dan komt dat niet door klimaatverandering, maar door het verwijderen van dammen en stuwen uit Europese rivieren.”
“Vorig jaar een recordaantal dammen in de EU afgebroken. Hé, kijk nu, overstromingen! Daar is de overheid dus aansprakelijk voor,” stelt Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD).
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.