dinsdag 4 juni 2024

Wat doen ze met ons luchtruim ? Deel twee

 03/06/2024


Onophoudelijke regen. Dit jaar is de crisis nauwelijks gestopt en de gevolgen voor onze landbouw en voedselproductie zijn verwoestend. Farmers’ Weekly  waarschuwde in maart dat nog meer nat weer een landbouwcatastrofe inluidde, en er is nog meer nat weer geweest, gedurende de lente en de zomer. De £50 miljoen die het Milieudepartement (Defra) heeft gereserveerd voor door regen getroffen boeren zal niets doen om misoogsten, voedseltekorten en potentiële voedselveiligheidscrisissen te stoppen. 

Het is heel goed mogelijk dat dit neerslagniveau, dat ook tot uiting komt in ernstige overstromingen in heel Europa, deel uitmaakt van de natuurlijke cyclus.  Maar het zou ons moeten herinneren aan de gevaren van het spelen met onze lucht. Er zijn aanwijzingen dat regenoperaties in 1952 de storm veroorzaakten die het dorp Lynmouth in Devon bijna wegvaagde, waarbij 35 mensen om het leven kwamen, schrijft Jonathon Riley.

Vandaag de dag bevinden we ons op onbekend terrein wat betreft het effect op weerpatronen dat het onbedoelde bijproduct kan zijn van nu routinematige weermodificatie of andere geo-engineering.

Tegenwoordig bevinden we ons op onbekend terrein als het gaat om de gevolgen voor weerpatronen, die mogelijk het onbedoelde bijproduct zijn van inmiddels routinematige weersveranderingen of andere geo-engineering. Eén vorm hiervan is cloud-seeding, zoals in Saoedi-Arabië en Dubai, waar recente ongekende regenval tot overstromingen en sterfgevallen heeft geleid. Een andere, nog riskantere interventie is het beheer van zonnestraling (SRM), waarbij onze lucht wordt besproeid en andere technieken worden toegepast om de zon terug te reflecteren of te blokkeren. Er wordt ons verteld dat deze laatste alleen bedoeld zijn voor theoretische modellering, maar er zijn actieve experimenten gerapporteerd, zoals ik in deel één heb beschreven.

SRM wordt zowel in dit land als in de VS al ruim tien jaar overwogen; de gegeven rechtvaardiging is dat dergelijke interventies noodzakelijk kunnen worden ‘om de antropogene [door de mens veroorzaakte] klimaatverandering te minimaliseren of om te keren’. Het rapport van de Commons Science and Technology Committee uit 2010 over de regulering van geo-engineering onder de titel ‘weermodificatietechnieken’ (pagina 15, paragraaf 24) biedt enig inzicht.

Weersveranderingen zoals cloud seeding “die het weer niet langer dan een seizoen beïnvloeden”, zo adviseerden ze, vallen niet onder de definitie van geo-engineering en hoeven daarom, impliciet, niet verder gereguleerd te worden dan de conventie van 1977 over “vijandig gebruik” waarnaar in het rapport wordt verwezen. Een beleidsdocument met de titel ‘Britse regeringsvisie op technologieën voor het verwijderen van broeikasgassen en het beheer van zonnestraling‘, dat tien jaar later in 2020 werd gepubliceerd, bespreekt de injectie van schadelijke materialen in de atmosfeer. Het stelt de absolute noodzaak voor het verwijderen van broeikasgassen, hoewel het geen plannen heeft om SRM in te zetten, en adviseert over onderzoek dat het heeft laten uitvoeren naar de effecten van SRM op het klimaat – een  ‘Geoengineering Model Intercomparison Project’. 

De meeste mensen zijn in een zalige onwetendheid over dergelijk onderzoek of dergelijke plannen, zich niet bewust van wat er met hen gedaan zou kunnen worden, of wat er al gedaan wordt, of het kan hen misschien gewoon niets schelen. Maar dat zouden ze echt wel moeten zijn.

Wat wel duidelijk is, is dat dergelijke doelbewuste interventies in het klimaatsysteem steeds minder taboe worden met ieder jaar waarin de emissiebeheersing mislukt. Ruim tien jaar geleden vroeg de Amerikaanse regering, samen met een aantal van haar wetenschappelijke agentschappen, de National Academy of Sciences om advies over dit onderwerp. In het rapport uit 2015, Climate Intervention: Reflecting Sunlight to Cool Earthwordt gesteld dat dit een laatste wanhopige reactie is op de klimaatverandering, maar dat ‘de kans dat we uiteindelijk tot deze inspanningen moeten overgaan, met elk jaar van inactiviteit op het gebied van emissiebeheersing groter wordt’.

De volledige en vreselijke risico’s van SRM, zoals van de projecten die zijn bedacht op Stanford en Harvard, beschreven in deel één, worden in dit artikel uiteengezet en onderstrepen het belang van het uitzoeken wat er al aan de hand is in ons luchtruim; hoe het ons zou kunnen beïnvloeden.

Er bestaat geen twijfel over het gebruik en de prevalentie van cloud seeding over de hele wereld. Sinds de oprichting ervan in de jaren veertig is het geëvolueerd van een mogelijke oplossing voor incidentele droogtes of als instrument voor brandbestrijding naar andere, meer routinematige – door de overheid en het bedrijfsleven aangestuurde – geo-engineeringkatalysatoren voor weersverandering. Er worden verschillende technologieën (en chemicaliën) gebruikt – vanaf de grond en vanuit vliegtuigen, zoals beschreven in dit Daily Mail-artikel, waarbij doorgaans zout- of zilverjodidedeeltjes worden gespoten waarrond zich ijs vormt in de bovenste lagen van de atmosfeer om regen te creëren. Cloud-seeding-technologie in al zijn verschillende vormen heeft vanaf de jaren negentig zakelijke kansen geboden, zoals blijkt uit deze Amerikaanse octrooiaanvragen, hier

en hier. Dit patent, bijvoorbeeld voor het coaten van een zoutkristal met titaniumdioxide om het condensatieproces te verbeteren, kreeg in 2017 goedkeuring voor de Golf. De omvang van de markt in vijf grote regio’s, Noord-Amerika, Europa, Azië-Pacific, het Midden-Oosten en de rest van de wereld, geprojecteerd tot 2032, wordt uiteengezet door Fortune Business Insights. Zowel overheids-, militair als commercieel gebruik is aangegeven.

De prevalentie, de inherente roekeloosheid en de heimelijkheid zijn allemaal problematisch. Een recensie op Earth.org uit april zegt het ronduit: we weten eenvoudigweg niet wat de impact is van cloud seeding, of de toegenomen neerslag in het ene gebied onbedoeld een droogte elders kan veroorzaken, of overmatige regen kan veroorzaken die tot overstromingen kan leiden. Deze review waarschuwt ook dat de meest gebruikte chemische stof – zilverjodide – ernstige ecologische zorgen oproept met betrekking tot de toxiciteit ervan voor het land- en waterleven. Toch gebruiken landen die zo verschillend zijn als de Russische Federatie, Thailand, de VS, China en Australië routinematig dergelijke middelen om hittegolven of bosbranden te onderdrukken, de droogte te beperken, mist op te ruimen, hagel te minimaliseren of sneeuw in skigebieden te veroorzaken.

Meer landen dan ooit, naar verluidt nu ook Frankrijk en Spanje, gebruiken of ‘verkennen’ al methoden omdat, naar zij menen, ‘het versnellen van de klimaatverandering de zorgen over de waterveiligheid vergroot’.

Een vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-007937-15 aan de Europese Commissie door Ramon Tremosa, een Catalaans lid van het Europees Parlement en hoogleraar economie aan de Universiteit van Barcelona, ​​suggereert dat dergelijke programma’s mogelijk al in 2015 in Spanje actief waren. Vier werknemers van het Spaanse Meteorologisch Agentschap ‘bekenden’ dat Spanje ‘over het hele land werd besproeid door vliegtuigen die looddioxide, zilverjodide en diatomiet door de atmosfeer verspreidden met als doel de regen weg te houden en de temperatuur te laten stijgen,’ waardoor een zomerklimaat voor het toerisme werd gecreëerd en tegelijkertijd werd geprofiteerd door bedrijven in de agrarische sector’.

Het beweerde ook dat dit ernstige gevallen veroorzaakte van het stormachtige weerfenomeen dat in het Spaans bekend staat als gota fría; dat het ademhalingsziekten veroorzaakte bij de lokale bevolking als gevolg van het inademen van looddioxide en andere giftige verbindingen; en dat het vliegtuig opsteeg vanaf de militaire luchthaven San Javier in Murcia. Tremosa vroeg: ‘Wat is het standpunt van de Commissie over deze situatie? Denkt de Commissie dat er commerciële redenen zijn voor deze acties van regeringen, met name in verband met de belangen van bedrijven in de voedingssector, energiebedrijven en de farmaceutische en medische industrie?’ Het korte antwoord van de Commissie op alles was nee. 

Accepteren wij dergelijke ontkenningen en vragen wij niet verder? Een collegiaal getoetst artikel in de Journal of Geography, Environment and Earth Science International, gepubliceerd in 2017, beweerde dat steenkoolvliegas (als gevolg van de verbranding van steenkool) sinds eind jaren negentig in de troposfeer werd gespoten. Verder werd beweerd dat er een doelbewuste poging was gedaan om het publiek hierover te misleiden.

Vorig jaar werd in een evaluatie van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) over weersverandering een veel groter voorafgaand onderzoek en een strengere monitoring van weersveranderingsprogramma’s aanbevolen, wat erop wijst dat een dergelijke regulering nog niet bestaat.

Anderen die hun zorgen hebben geuit, zijn onder meer Laura Kuhl, universitair docent openbaar beleid en stedelijke zaken en internationale zaken aan de Northeastern University in Boston, VS. Beleidsdiscussies over het gebruik (en misbruik) van cloud seeding ontbreken, zegt ze, hoewel de technologie op grote schaal wordt ingezet. Anderen waarschuwen dat weersveranderingen en geo-engineering de milieuproblemen zullen vergroten, en niet verminderen; dat de reductionistische wetenschap erachter wordt ingegeven door ‘overhaaste overwegingen om koolstofkredieten op dubieuze basis te verkopen, in plaats van echte winst te boeken op het gebied van milieubescherming’. 

Eenmaal opgeschaald vormen dergelijke inspanningen een ernstige bedreiging voor de internationale betrekkingen en voor het milieu, zoals al het geval is met China, waar weersveranderingen op grote schaal gepland zijn, ongeacht de impact ervan op de buurlanden.

In deel drie zal ik onderzoeken wat we wel en niet weten over de weersveranderingsactiviteiten van overheden en bedrijven in Groot-Brittannië.

https://dissident.one/wat-doen-ze-met-ons-luchtruim-deel-twee

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...