dinsdag 4 juni 2024

Oud-rechter vliegt 15 jaar de bak in als ze vertelt wat er illegaal gebeurt in Nederland: ‘Dit is ronduit stuitend’


Oud-voorzitter van de toezichthouder op de inlichtingendiensten (TIB) Mariëtte Moussault deed vorig jaar tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer een heftig boekje open. Ze was uitgenodigd om te komen spreken over de Tijdelijke wet cyberoperaties.

Moussault zei dat ze niet volledig kon zijn. In het jaarverslag van de TIB waren verschillende passages zwartgelakt omdat ze volgens ministers Ollongren en Bruins Slot als staatsgeheim aangemerkt dienden te worden. Daardoor zijn vele passages niet goed meer te begrijpen en kan de TIB de Kamer en de samenleving niet informeren zoals ze had beoogd, zei Moussault, die ook oud-rechter is.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Verbijsterende vertoning

“Er gebeuren héle gróte dingen in Nederland. En ik mag u niet zeggen hoe groot. Het is verschrikkelijk groot, maar ik mag u niet informeren. Want ik heb geen zin daar 15 jaar voor te gaan zitten,” zei ze.

Columnist Marianne Zwagerman sprak van ‘een verbijsterende vertoning’. Moussault gaat de gevangenis in als ze de Kamer en de samenleving eerlijk vertelt wat de geheime diensten al uitvreten in Nederland, zegt ze. Ook Maurice de Hond vindt het schokkend.

Ronduit stuitend

Zwagerman wijst erop dat Nederland al wérd geregeerd door Dick Schoof en de geheime diensten.

“Dit is ronduit stuitend,” zegt ook gezondheidswetenschapper Yvonne Simons. “Een rechter die haar mond moet houden tegen de Tweede Kamer omdat ze anders 15 jaar de bak in vliegt.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...