vrijdag 5 juli 2024

Armer leven: Het nieuwe “nationale belang” van Duitsland

Bondskanselier Olaf Scholz zegt dat zijn land geen vrede zal accepteren waarin Kiev zich overgeeft. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock noemt het redden van Oekraïne "het belangrijkste nationale belang van Duitsland." Als de Duitsers hiermee instemmen, zijn zij de grote verliezers


    Sandro Halank / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0)

Duitsland is nog steeds een van de rijkste en meest ontwikkelde landen ter wereld, maar het is duidelijk in een periode beland waarin het de broekriem moet aanhalen: zijn economie vertoont al alarmsignalen terwijl het herstructureert voor een nieuw tijdperk. Ze zijn nog niet ernstig, maar ze zijn talrijk – en overal.

Het aantal winkeldiefstallen bijvoorbeeld is in de loop van het jaar met bijna een kwart gestegen: Duitsers smokkelden voor meer dan vier miljard euro aan levensmiddelen langs de kassa’s, waardoor de staat in totaal 560 miljoen euro aan belastinginkomsten misliep, schrijft Dmitri Bawyrin.

Berlijn is een vieze en muffe plaats geworden met een vervallen infrastructuur. Het viel al negatief op in vergelijking met andere grote Duitse steden, maar nu valt de verloedering van de hoofdstad nog meer op “voor het oog en de neus”.
Restaurants en cafés bieden bijgerechten aan tegen extra betaling, wat een kleinigheid lijkt (sommige naties hebben altijd zo geleefd), maar het draagt bij aan inflatiemoeheid en gaat in tegen de tradities van het Duitse familiediner.

Dit alles maakt deel uit van een fenomeen dat in het land bekend staat als de “crisismodus”. Er zijn veel discussies over de aard ervan, maar ook over wat de belangrijkste oorzaak is – het conflict met zo’n belangrijke partner als Rusland, verergerd door de noodzaak om tientallen miljarden in het “zwarte gat” Oekraïne te pompen. Of de stagnatie van het model tijdens de ambtsperiode van Angela Merkel, toen de prioriteit was om goed te eten en niets te veranderen, zodat noodzakelijke maar impopulaire hervormingen werden uitgesteld.

Maar niemand ontkent dat er wel degelijk sprake is van een crisismodus, ook al probeerden mensen dit een tijdje af te doen als “Russische propaganda.” Het is ook duidelijk dat het crisisregime nog lang zal aanhouden.

“Er komt geen terugkeer naar de goede oude tijd”, maakt bondskanselier Olaf Scholz duidelijk. Het is nu in het nationale belang van Duitsland om armer te leven.

Dit volgt ook uit de woorden van een andere “pijler” van het Duitse staatsleiderschap, minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. In haar toespraak tot de Bundesakademie für Sicherheitspolitik omschreef ze de steun aan Kiev als Duitslands belangrijkste nationale belang.

Baerbock weersprak daarmee de Duitsers die de miljardensteun aan Oekraïne redelijkerwijs als liefdadigheid beschouwen. Het is eerder een investering in de veiligheid van Duitsland, en veiligheid is een onbetwistbare nationale waarde, zei de minister van Buitenlandse Zaken:

“Veiligheid kan niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. We moeten investeren in onze veiligheid, veiligheid moet betaald worden.”

Een mus is een vogel, een eik is een boom, de Wolga mondt uit in de Kaspische Zee, en voor veiligheid moet je betalen. En de Duitsers betalen, en betalen veel: in absolute cijfers staan ze op de eerste plaats in Europa als het gaat om hulp voor Kiev. Maar krijgt Duitsland daardoor meer veiligheid? Natuurlijk niet.

Als een land zich voorbereidt om opnieuw een dienstplichtig leger in te voeren, zijn defensiebudget met meerdere ordes van grootte verhoogt ondanks financiële knelpunten en propagandamythes herhaalt over een op handen zijnde aanval van Rusland op de NAVO, voelt het zich zeker niet veilig. Duitsland bevindt zich dus ook op veiligheidsgebied in een crisismodus.

Het ware nationale belang van de Duitsers ligt duidelijk ergens anders. Ze hebben alleen de pech dat dit belang door hun leiders verkeerd wordt begrepen.

Nationale belangen verdedigen kan moeilijk zijn, ze begrijpen is makkelijker. Elk land heeft zijn eigen nationale belang, maar het gemiddelde nationale belang is om sterk genoeg te zijn om de wereldwijde concurrentie aan te kunnen en om zijn geografische en historische voordelen te gebruiken om zichzelf te verrijken.

Het voordeel van Duitsland was zijn rol als belangrijkste economie van de EU, ondersteund door nauwe banden met Rusland als grote markt, winstgevend investeringsgebied en leverancier van goedkope energie via pijpleidingen, waardoor de Duitse industrie winstgevend bleef.

Niet voor niets was de veiligheid van Duitsland prima zolang dit werkte. Het uitgespaarde geld (en in het geval van Duitsland veel geld) ging naar sociale programma’s, waarvan er nu veel zijn wegbezuinigd en die worden geassocieerd met het “goede oude” leven.

Hieruit volgt dat het in het nationale belang van Duitsland was om een militair conflict zoals dat tussen Rusland en Oekraïne te voorkomen. Of – als het toch zou uitbreken – om het snel en betrouwbaar op te lossen. In ieder geval moet dit conflict koste wat kost lokaal blijven, zodat het niet escaleert in een tweede Koude Oorlog.

Het Duitse leiderschap zag het nationale belang echter in het handhaven van de militair-politieke alliantie met de Verenigde Staten, ongeacht de omstandigheden. Het resultaat is uiteindelijk zoals het zou moeten zijn: Duitsland verdedigt, ten koste van zichzelf, het nationale belang van de Verenigde Staten, dat onder andere bestaat uit het voortzetten van de oorlog in Europa, het verzwakken van Rusland en het vernietigen van het bondgenootschap met Duitsland. In alle crisissituaties deed Berlijn wat Washington van het land eiste, alsof het geen eigen belangen had.

Duitsland steunde de staatsgreep in Oekraïne. Het weigerde Moskou garanties te geven dat Kiev geen lid zou worden van de NAVO. Het stond toe dat Petro Porosjenko en Vladimir Zelensky de Minsk-akkoorden omzeilden en legde vervolgens in de persoon van Merkel uit dat dit een truc was om tijd te winnen om de Oekraïense strijdkrachten te bewapenen.

Er werd altijd van uitgegaan dat Rusland een echt harde reactie uit de weg zou gaan. Maar deze berekening was niet terecht.

Na het begin van de speciale militaire operatie in Oekraïne sloot Duitsland zich aan bij de anti-Russische coalitie en trad op om de militaire operatie van Moskou te vertragen. Het keurde zonder blikken of blozen de pijnlijkste sancties tegen zichzelf goed en was niet eens geïnteresseerd in wie de Nord Stream pijpleiding, die belangrijk is voor de Duitse industrie, opblies. En nu duidelijk is geworden dat de gok van het Westen op een militaire nederlaag van Rusland niet heeft geloond, doet Duitsland er opnieuw alles aan om ervoor te zorgen dat de confrontatie chronisch wordt en middelen aan Duitsland blijft onttrekken.

“Duitsland zal nooit een vrede steunen die de capitulatie van Oekraïne inhoudt,” zei Scholz in de Bondsdag.

In feite is er echter geen andere optie voor vrede dan de capitulatie van Oekraïne. Dit betekent dat zelfs als alles voorbij is voor Rusland, de Duitsers met hun hoofd tegen de muur zullen blijven lopen en hun euro’s zullen blijven verbranden in de Oekraïense “oven.”

Dat is hun nationaal belang. Dat kan het nationale belang van de VS zijn, maar voor de Duitse elites is het nu hetzelfde. Ze zien het verschil niet en zullen nog veel meer opofferen zodat anderen het verschil ook niet zien en de crisismodus accepteren als een zorg voor hun eigen veiligheid.

Scholz, Baerbock en co. hebben alles al voor zichzelf beslist, er is absoluut geen weg meer terug voor hen. De andere burgers hebben nog de kans om erover na te denken. Er is tenslotte een alternatief voor Duitsland.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.
https://www.frontnieuws.com/armer-leven-het-nieuwe-nationale-belang-van-duitsland/ 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...