dinsdag 1 april 2025

Honderden olijfboeren worden in Spanje onteigend voor een gigantisch zonnepark

 

In Zuid-Spanje dreigt een grootschalige ingreep in een eeuwenoud cultuurlandschap: ongeveer 100.000 olijfbomen moeten worden gekapt om plaats te maken voor een groot zonnepark en windmolens, meldt Blackout News.

De provincie Jaén, het wereldwijde centrum van de olijfolieproductie, wordt getroffen. Op ongeveer 900 hectare vruchtbare grond verliezen ongeveer honderd olijfboeren hun inkomen. De regionale regering van Andalusië maakt gebruik van een onteigeningswet uit het Franco-tijdperk die gedwongen landoverdrachten mogelijk maakt ( telegraph: 23.03.25 ).

Conflict tussen energietransitie en het bestaan ​​van olijfboeren

Vooral in Lopera, Arjona en Marmolejo dreigen grote verliezen. Het burgerinitiatief van Noord-Campiña spreekt van de verwoesting van hele gebieden en klaagt het verantwoordelijke bedrijf, Greenalia, aan voor milieuovertredingen. Er zijn al 5.000 olijfbomen verdwenen. Juan Campos, een olijfboer uit Jaén, klaagt over gebrek aan steun: “Waar zijn de milieuorganisaties?

De grootste kritiek van de gedupeerden: de opgewekte elektriciteit blijft niet in de regio. In plaats daarvan stroomt het naar Noord-Europa. Tegelijkertijd leveren de eeuwenoude olijfbomen een belangrijke bijdrage aan de stabilisering van het ecosysteem. Ze houden vocht vast, voorkomen bodemerosie en beschermen tegen woestijnvorming. De rechterlijke macht onderzoekt het plan. De eerste onderzoeken zijn gaande bij de rechtbank in Andújar.

Dorpen verliezen inkomsten en vooruitzichten

De officiële onteigening begon op 7 november. Rafael Alcalá, zelf getroffen, spreekt van chantage: “Of je verkoopt vrijwillig, of je verliest de boerderij onder slechtere omstandigheden.” De economische schade treft niet alleen de olijfboeren, maar ook de regionale infrastructuur. “Vandaag kopen we vijf broden, morgen maar twee.”

Greenalia benadrukt dat 96,3 procent van de eigenaren akkoord is gegaan met een huurovereenkomst. Maar volgens de betrokkenen gebeurde dit onder grote druk. De angst voor onvoldoende compensatie overheerst. Een ingediend contract voorziet in 6.000 euro per jaar gedurende 30 jaar – ongeveer 180.000 euro. Als het rendement van het bedrijf daalt, kan deze uitkering ook dalen.

Olijfboeren verliezen generatiebedrijven

Juan Campos beheert een olijfboomgaard van vijf hectare die hij van zijn vader heeft geërfd. Jaarlijks oogst hij samen met zijn team ongeveer 40.000 kilo olijven, wat 12.000 liter olie oplevert. Met een verkoopprijs van 9 euro per liter bedraagt ​​de jaarlijkse omzet ruim 100.000 euro. Voor Campos is één ding duidelijk: “Ze nemen ons bestaan ​​af.”

Stadsraadslid Francisco Jesús Sevilla Duque van Lopera waarschuwt voor een inkomstenverlies van maximaal 950.000 euro per jaar – alleen al voor de gemeente. Ondanks de beweringen van Greenalia dat dit niet het geval is, wordt verwacht dat er nog vier projecten zullen plaatsvinden die ruim 470.000 bomen zullen treffen. Het bedrijf zelf spreekt van 402,29 hectare ontwikkelingsgebied.

Kritiek op juridische mazen en politiek falen

Een wet uit 2021 maakt versnelde vergunningverlening mogelijk voor zonne-energieprojecten van minder dan 50 megawatt. Deze vallen niet onder het nationale toezicht, maar onder het autonome gebied. Om deze drempel te omzeilen, zouden grotere projecten doelbewust zijn opgedeeld.

Stadsplanner Lawrence Susskind van MIT roept op tot deelname van de getroffen gemeenschappen: “Er mag niets ten koste van enkelen worden gedaan, alleen maar zodat velen er profijt van hebben.” Uit een rapport van MIT en het World Economic Forum blijkt dat lokale weerstand het grootste obstakel vormt voor wereldwijde klimaatdoelen. Wereldwijd zijn al meer dan 60 projecten mislukt vanwege maatschappelijke weerstand.

Land, banen, toekomst – alles staat op het spel

Voor veel olijfboeren gaat het om meer dan alleen het verlies van hun inkomen. Campos benadrukt: “Het is ook een kwestie van het hart. Mijn ouders hebben dit aan mij doorgegeven. Het hoort niet thuis in de handen van bedrijven.” 

Zonder olijventeelt is er geen perspectief. In Andalusië hebben veel boeren geen enkele academische opleiding. Het bestaan van hele gezinnen wordt bedreigd.

Volgens de krant Sur wordt 90 procent van de Andalusische gemeenten bedreigd met ontvolking. Bovendien creëert het project nauwelijks nieuwe banen. “Deze bedrijven creëren geen banen, ze creëren armoede”, zegt Campos. De aangetaste grondsoorten zijn bijzonder vruchtbaar, slaan water op en zorgen ervoor dat er ook in droge jaren landbouw mogelijk is. Er zijn minder vruchtbare alternatieve gebieden beschikbaar, maar deze liggen te ver van de Guadalquivir, waarvan het water nodig is voor de zonne-energiecentrale.

De Spaanse centrale regering en de Junta de Andalucía hebben nog niet op vragen gereageerd. De olijfboeren blijven hun velden bewerken – in de hoop dat ze het onrecht nog kunnen afwenden.


In tegenstelling tot propagandastructuren die door de Euro-Atlantische instelling worden gefinancierd, werkt Dissident dankzij de donaties van het publiek. Zonder uw hulp kunnen we niet overleven.

STEUN ONS WERK HIER.

Bron: https://dissident.one/honderden-olijfboeren-worden-in-spanje-onteigend-voor-een-gigantisch-zonnepark

Studie: mRNA-prikken gelinkt aan ‘snelle genetische veranderingen’ die kanker en aids veroorzaken

  april 4, 2025   7        MDGovpics / Wikimedia ( CC BY 2.0 DEED ) E en officieel nieuw onderzoek legt een verband tussen mRNA COVID-19...