zondag 1 augustus 2021

 

Grootste blunder mensheid met voedselbossen rechtzetten

15 juni 2018 robvellekoop BerichtenInspiratieZelfvoorzienend Reacties uitgeschakeldvoor Grootste blunder mensheid met voedselbossen rechtzetten

 

 

Vandaag de dag moeten we leven met de gevolgen van de agrarische revolutie. Volgens Y.N. Harari is dit de grootste blunder die de mensheid ooit heeft begaan, waardoor een einde kwam aan het jagers/verzamelaars tijdperk van 2,5 miljoen jaar. De invoering van voedselbossen kan echter weleens het ei van Columbus zijn om deze fout recht te zetten, en ons van veel milieuproblemen te verlossen.

 

Harari beschrijft in zijn boek ‘Sapiens, a brief history of humankind’ dat twee en een half miljoen jaar de mens zich voedt door planten te verzamelen en op dieren te jagen. Daaraan komt 10.000 jaar geleden abrupt een einde door de Agrarische Revolutie.

Dat betekent een revolutie in hun levenswijze. Voortaan zijn de homo sapiens bezig van zonsopgang tot zonsondergang met akkerbouw en veeteelt. Ze rekenen op meer fruit, graan en vlees. Ze zijn daardoor aan een plaats gebonden, de dynamiek van het jagen en verzamelen op steeds andere plaatsen houdt op. Sindsdien is er weinig  meer variatie binnengekomen in onze keukens


Volgens Harari is deze Agrarische Revolutie die over de hele wereld plaatsvindt zeker niet ‘de grote stap voorwaarts’ zoals veel geleerden hem zien. Er kleven namelijk allerlei nadelen aan. Volgens hem is het een ongekende blunder. De jagers/verzamelaars lopen veel minder risico op hongerdood of ziekte dan de landbouwers en veetelers. Hij schrijft dat de revolutie weliswaar meer voedsel oplevert, maar zeker niet meer vrije tijd of betere voeding. Hij ziet daarna allerlei bevolkingsexplosies, maar ook niet-werkende elites die parasiteren op de werkende bevolking.

 

Mensen gaan dus in permanente nederzettingen wonen en de bevolking groeit. Zij moeten harder gaan werken in de velden, om hun grote gezinnen te voeden. Daarnaast worden zij steeds meer afhankelijk van een beperkt aanbod in voedselsoorten, wat hun weerstand ondermijnt.

 

Een van de ijzeren wetten van de geschiedenis treedt in werking: luxe neigt een noodzaak te worden en nieuwe verplichtingen op te roepen. Als mensen eenmaal gewend zijn aan een bepaald niveau van luxe dan kunnen of willen ze geen stap meer terug zetten. Ze raken verslingerd aan de luxe die een meer permanente verblijfplaats geeft met eenzijdige voeding.

 

Datzelfde verschijnsel zien we ook vandaag nog. Er zijn allerlei tijdbesparende goederen uitgevonden die het leven gemakkelijker moeten maken (denk aan wasmachines, vaatwassers, telefoons, computers, email) Maar ondanks dat dit veel tijd bespaart, zijn we niet extra ontspannen gaan leven. Zo weet ik mij zelf nog heel goed te herinneren dat op mijn werk computers ingevoerd werden, wij juichten en verwachtten dat we minder zouden gaan werken, want al het werk kon in een klap veel sneller gebeuren zonder allerlei overbodige herhalingen. Toch zijn we niet minder gaan werken, maar zelfs harder en veel intensiever.

 

Harari zegt:”We dachten dat we tijd bespaarden, maar we kwamen in een tredmolen terecht die tien keer sneller ging dan voorheen en dit maakt onze dagen meer angstig en geagiteerd.”

 

Als je zoals Harari ervan uitgaat dat we een blunder hebben begaan in de afgelopen 10.000 jaar is de vraag of we dit nog kunnen corrigeren. Maar er zou weleens een oplossing aan de horizon kunnen zijn verschenen in de vorm van het nieuwe fenomeen voedselbosbouw. Ook al moet deze vorm van landbouw nog verder ontwikkeld worden, de vooruitzichten lijken veelbelovend.

Voedselbosbouw gaat uit van de kracht van de natuur. Zonder bemesting of bestrijdingsmiddelen laten we de natuur zijn gang gaan en de enige arbeid die na aanleg resteert is oogsten.

 

Een voedselbos is een vorm van duurzame landbouw die sterk aan populariteit wint.  Het bos is opgebouwd uit vier tot zeven vegetatielagen met vooral meerjarige eetbare soorten. Een succesvol bos is zelfvoorzienend, goed voor het klimaat, veerkrachtig en economisch efficiënt. Uit een goed ontworpen voedselbos kan het hele jaar door groenten, fruit, noten, thee, paddenstoelen en honing worden geoogst. Ze worden steeds vaker aangelegd om duurzaam lokaal voedsel te verbouwen.


Stel je nu eens voor dat we de vierkante kilometers grote groene grasvlakten, bedoeld voor het voeden van onze melkkoeien, omspitten en er voedselbossen aanleggen. Dat we ook geen maisvlaktes meer aanleggen. In een klap zijn we verlost van de monocultuur van melk en varkensvlees en van deze vormen van grootschalige landbouw. Het mestoverschot stopt, de stikstofuitstoot keldert, akkoord we zullen dan wel moeten leren veel minder vlees te gaan eten en misschien zelfs zonder de ‘witte motor’ van de melk en -produkten onze levens moeten slijten.

Het lijkt er voorlopig op dat de monoculturen in land- en akkerbouw dankzij de voedselbosbouw kunnen verdwijnen. Ook de Bayer / Monsanto’s van deze wereld zullen dan een toontje lager gaan zingen als hun bestrijdingsmiddelen niet meer voor de voedselproduktie gbruikt worden.

Door voedselbosbouw te omarmen keren we werkelijk terug naar de natuur en naar het vertrouwen dat we daarin hebben. De natuur levert onze voeding zonder onze hulp en wij als consument zullen deze natuur de ruimte moeten geven. We zullen een veel grotere voedseldiversiteit kunnen krijgen. Ook zullen we hopelijk de krankzinnigheid stoppen om fruit en groente duizenden kilometers ver van ons vandaan op te halen. De weg naar het voedselbos, kan ook terug naar lokaal verbouwde groente betekenen.

De ontwikkeling van het voedselbos is nog in volle gang. De tijd zal het leren of dankzij deze landbouwvorm een nieuwe Agrarische Revolutie wordt ontketend, die de blunder van de eerste volledig kan wegpoetsen en de homo sapiens terug kan brengen naar de natuur in plaats van naar nog meer asfalt en beton. Ik ga er van uit dat we de afgelopen tienduizend jaar nodig hebben gehad om tot dit inzicht te komen, zodat we het nu beter zullen krijgen. Minder luxe en comfort, maar wel een gezondere leefomgeving en natuurlijke voeding.

Meer lezen over voedselbossen

 

Rob Vellekoop, 15 juni 2018

 Post Views: 995





Voedselbossen steeds interessanter: de kosten en opbrengsten

8 januari 2018 robvellekoop 



Het gaat goed met de ontwikkeling van voedselbossen in Nederland. Zelfs de overheid gaat meedoen. Op 23 november hebben 21 partijen in Lelystad de Green Deal Voedselbossen ondertekend. De deelnemers willen de voedselbosbouw in Nederland ontwikkelen en daarvoor deze eerst in kaart brengen.

Voordelen van het voedselbos
De boer kan na een jaar of vijf investeren gaan rentenieren door zijn activiteiten te richten op de rijke oogsten die zijn land vele tientallen jaren oplevert.
De lokale bestuurders kunnen de kosten van het groenbeheer in de hand houden.
De bewoners van de gemeente kunnen problemen als ongezonde voeding, sociale onvrede, verpaupering oplossen, terwijl zij de bossen zelf beheren.

Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is een vorm van duurzame landbouw die sterk aan populariteit wint.  Het bos is opgebouwd uit vier tot negen vegetatielagen met vooral meerjarige eetbare soorten. Een succesvol bos is zelfvoorzienend, goed voor het klimaat, veerkrachtig en economisch efficiënt. Uit een goed ontworpen voedselbos kan het hele jaar door groenten, fruit, noten, thee, paddenstoelen en honing worden geoogst. Ze worden steeds vaker aangelegd om duurzaam lokaal voedsel te verbouwen.

    https://youtu.be/fQ2udqitScM

Voedselsysteem
De Natuur en Milieufederaties zijn ervan overtuigd dat er een duurzamer voedselsysteem te ontwikkelen is, waarbij aandacht is voor de biodiversiteit en voor een gezond verdienmodel voor de boeren. Zij zeggen dat in de huidige situatie het verhogen van de biodiversiteit in het landelijk gebied vaak nog ten koste gaat van de opbrengst van de boer. Beide partijen zijn druk bezig om oplossingen hiervoor te verzinnen. Eén van die oplossingen is ‘Het Voedselbos’.
 

Green Deal
Met de Green Deal hebben overheden en betrokken organisaties afgesproken om zich voor voedselbossen in te zetten. Want uit de praktijk blijkt dat de voedselbosbouw extra input kan gebruiken op juridisch vlak. Bomen en struiken passen niet altijd binnen het wettelijke kader voor voedselproductie, terwijl de subsidieregels voor bos en natuur veel eetbare soorten uitsluiten die voor voedselbossen juist interessant zijn.

Opbrengsten en kosten
Op de website van een van de deelnemers aan de groene deal, de Stichting Voedselbosbouw NL wordt uitgelegd wat de kosten en de opbrengsten van een gemiddeld voedselbos zijn.

Kosten
De ontwikkelkosten van een voedselbos zijn beperkt, afgezien van de prijs voor grondaankoop tot ontwerpkosten, aanleg en infrastructuur. De kosten van de benodigde planten is beperkt omdat een voedselbos bijna uitsluitend werkt met permanente gewassen.

De Stichting Voedselbosbouw NL gaat uit van een prijs van 30.000 euro per hectare. De opstartperiode is twee tot drie jaar. Naast de geringe investering per hectare zijn er besparingen, doordat er gewerkt wordt met overblijvende soorten in plaats van eenjarige. Voedselbossen bestaan namelijk voor het overgrote deel uit overblijvende soorten die de winter overleven en ieder volgend seizoen doorgroeien.

Voedselbossen vragen weinig onderhoud en beheer doordat er een natuurlijke bescherming is. In de eerste vijf tot zeven jaar zijn de beheerkosten van een voedselbos bijzonder laag. Het is de eerste jaren vooral gericht op het beschermen van de kwetsbare jonge planten. In latere jaren bestaat het grootste deel van het beheer uit het oogsten van eetbare gewassen. Uit een goed ontworpen voedselbos kan het hele jaar worden geoogst. Ploegen, eggen, zaaien, wieden, bemesten en bespuiten hoeft niet.

Opbrengsten
Oogstopbrengsten zijn veelbelovend.

Een hectare natuurlijk bos produceert in één jaar gemiddeld netto ruim twee keer zoveel biomassa als een hectare landbouwgrond. En dat gaat helemaal vanzelf, zonder dat daarvoor kunstmest, pesticiden en fossiele brandstoffen nodig zijn!

Volgens de schrijvers van het kostenplaatje kunnen voedselbossen op termijn per hectare meer waardevolle producten voortbrengen dan de huidige landbouwsystemen.


Op meerdere plaatsen in de wereld hebben koplopers dat al aangetoond.
Zie ook: www.agroforestry.co.uk en www.permacultureapprentice.com.

De productiviteit van voedselbossen is groter dan die van landbouw. Dit komt omdat overal op aarde bossen zich vanzelf ontwikkelen terwijl de agrarische voedselproductie éénjarige planten gebruikt. Hierdoor zijn ze bezig in een voortdurende strijd met de natuur die overal bos wil laten groeien. Dit kost veel arbeid en (fossiele) energie kost. Omgekeerd zal de productie van voedsel in een voedselbos – waarin de natuurlijke ontwikkeling tot een bos wordt nagebootst en gestimuleerd – netto veel meer energie opleveren met eetbare en bruikbare producten dan de landbouw.

Wie een voedselbos aanlegt op basis van de ecologische principes van een natuurlijk bos kan na drie tot vijf jaar oogsten binnenhalen die de eerstvolgende vijftig jaar toenemen tot het bos is volgroeid om daarna nog vele decennia productief te blijven.

De oogstopbrengsten van een voedselbos zijn enorm denk aan fruit, noten, zaden en groenten, wortels, knollen, paddenstoelen, eetbare bloemen en honing. Daarnaast een rijke ‘oogst’ aan hoogwaardige natuur, aantrekkelijk landschap en andere nuttige producten zoals hout, medicinale kruiden en zaai- en plantgoed.

Met zulke oogsten valt goed geld te verdienen, niet alleen omdat een voedselbos per hectare buitengewoon veel bruikbare biomassa produceert, maar ook omdat je allerlei nicheproducten kunt produceren, zoals pecannoten, bosbessen, Japanse gember, zeekool, medicinale kruiden en te verwerken producten zoals jams, compotes, gekonfijte vruchten, chutneys en streekwijnen.

 

Rob Vellekoop, 8 januari 2018

 Post Views: 5.136





Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...