zondag 3 oktober 2021

 

Hoe klimaat de wereld zal veranderen van kinderen die nu zes zijn

Mick Van Loon  3/10/2021

 

           © Aangeboden door Business AM

Als de planeet aan het huidige tempo blijft opwarmen, zal de gemiddelde 6-jarige ongeveer drie keer zoveel klimaatrampen meemaken als zijn grootouders. Iedereen die jonger is dan 40 nu is sowieso voorbestemd om een ​​leven te leiden van ongekende blootstelling aan rampen, en zal extreme weergebeurtenissen meemaken waarvan hun voorouders uit de pre-industriële wereld slechts een kans van 1 op 10.000 zouden hebben gehad om ze tegen te komen.

Meer dan de helft van alle broeikasgassen in de atmosfeer werd na 1990 gegenereerd, wat betekent dat de meeste rampen die de kinderen van vandaag zullen meemaken, verband kunnen houden met de emissies die tijdens het leven van hun ouders zijn geproduceerd.

Kinderen die nu 6 zijn zullen zeven keer meer extreme hittegolven meemaken, twee keer zoveel bosbranden zien, 1,7 keer zoveel tropische cyclonen, 3,4 keer meer rivieroverstromingen, 2,5 keer meer misoogsten en 2,3 keer zoveel droogte als iemand die in 1960 is geboren.

Op basis van meerdere klimaat- en demografische modellen vergeleken wetenschappers de risico’s waarmee eerdere generaties werden geconfronteerd met het aantal extreme gebeurtenissen dat kinderen van vandaag in hun leven zullen meemaken. De studie is de eerste die de contrasterende ervaring van klimaatextremen door verschillende leeftijdsgroepen beoordeelt en benadrukt de intergenerationele onrechtvaardigheid die door de klimaatcrisis wordt veroorzaakt.

Uit de analyse blijkt dat een kind dat in 2020 is geboren, tijdens zijn leven gemiddeld 30 extreme hittegolven zal doorstaan, zelfs als landen hun huidige beloften nakomen om de toekomstige CO2-uitstoot te verminderen. Dat zijn zeven keer meer hittegolven dan iemand geboren in 1960.

Tenzij wereldleiders het eens worden over ambitieuzer beleid wanneer ze elkaar ontmoeten voor de klimaattop van de Verenigde Naties in Glasgow dit najaar, zullen de kinderen van vandaag worden blootgesteld aan gemiddeld vijf keer meer rampen dan wanneer ze 150 jaar geleden zouden leven.

Afrikaanse baby’s zullen zelfs 50 keer meer hittegolven meemaken

En dat zijn gemiddelden. De veranderingen zijn vooral dramatisch in ontwikkelingslanden. Zo zullen de 53 miljoen kinderen die tussen 2016 en 2020 in Europa en Centraal-Azië zijn geboren, tijdens hun leven ongeveer vier keer meer extreme gebeurtenissen meemaken onder de huidige emissietoezeggingen, maar de 172 miljoen kinderen van dezelfde leeftijd in Afrika bezuiden de Sahara worden 5,7 keer zo vaak geconfronteerd met extremere gebeurtenissen. Zuigelingen in Afrika bezuiden de Sahara zullen naar verwachting 50 tot 54 keer zoveel hittegolven doormaken als iemand die in het pre-industriële tijdperk is geboren.

De verschillen onderstrepen hoe de ergste effecten van klimaatverandering zullen worden ervaren op plaatsen die het minst hebben bijgedragen aan de opwarming, door mensen die weinig te zeggen hebben gehad over het beleid dat voortdurende uitstoot mogelijk maakt. Meer dan de helft van alle broeikasgassen in de atmosfeer werd na 1990 gegenereerd, wat betekent dat de meeste rampen die de kinderen van vandaag zullen meemaken, verband kunnen houden met de emissies die tijdens het leven van hun ouders zijn geproduceerd.

Als mensen erin slagen de opwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau, zal het risico van pasgeborenen op blootstelling aan extreme hitte met bijna de helft afnemen. Ze zouden 11 procent minder mislukte oogsten, 27 procent minder droogtes en bijna een derde zoveel rivieroverstromingen kunnen zien als wanneer de uitstoot onverminderd doorgaat.

Kinderen van vandaag zullen acht keer minder CO2 mogen uitstoten

Maar de wereld komt nog lang niet in de buurt van dat doel. Een eerder deze maand gepubliceerd VN-rapport waarschuwde dat, op basis van de huidige klimaattoezeggingen van landen, de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van het decennium met 16 procent zou kunnen toenemen. Dat zou de planeet op het spoor zetten om tegen het einde van de eeuw met 2,7 graden Celsius op te warmen.

De cijfers in de studie zijn vrijwel zeker een onderschatting. Gegevensbeperkingen en de complexiteit van de analyse zorgden ervoor dat de wetenschappers het verhoogde risico van sommige gevaren, zoals overstromingen van de kust door de stijging van de zeespiegel, niet konden inschatten. De studie houdt ook geen rekening met de toegenomen ernst van veel gebeurtenissen; ze kijkt alleen naar de frequentie.

Uit een analyse uit 2019 bleek dat de kinderen van vandaag in de loop van hun leven acht keer minder CO2 zullen moeten uitstoten dan hun grootouders, als de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad moet worden gehouden.

Lees ook:

Dit jaar bijna 25 procent meer Arctisch zee-ijs. Waarom dat geen goed nieuws is

Veranderingen in de straalstroom zullen ook bij ons extreme weersomstandigheden tegen 2060 versterken

(kg)

 

Dit interview mogen we van George Soros niet zien: als tiener werkte hij samen met de nazi’s (en daar is hij trots op)

Miljardair George Soros is één van de meest controversiële politieke figuren ter wereld. De media nemen het altijd voor hem op omdat hij als...