woensdag 13 april 2022

Deze studie over sterfte na coronaprik bleef onder de radar: ‘Behoorlijk ontnuchterend, moet even slikken zijn’

 


Lector gezondheidswetenschappen Sam Brokken verwijst naar een onderzoek dat onder de radar is gebleven. Het gaat om een studie van dr. Diego Montano, een biostatisticus en epidemioloog van de Universiteit van Tübingen, die begin februari is verschenen in het tijdschrift Frontiers in Public Health.

Montano bestudeerde de meldingen in bijwerkingendatabases VAERS in de Verenigde Staten en EudraVigilance in de EU en zette de incidentie van bijwerkingen en overlijdens van de griepprik af tegen die van de coronaprik.

Tussen de vijf en 10 keer hoger

“De resultaten zijn behoorlijk ontnuchterend, vooral voor de narrativisten moet dit even slikken zijn,” reageert Brokken. “De kans om de kaars vroegtijdig uit te blazen na de coronaprik is 42,53 maal groter dan na de griepprik voor de EU en zelfs 345,42 maal in de VS. Dat laatste kan mogelijk te wijten zijn aan andere spreiding en evenzeer een mix van populatie-gerelateerde comorbiditeiten (obesitas, diabetes) die meer voorkomen in de VS.”

Brokken merkt verder op: “Voor de meeste bijwerkingen ligt het tussen de vijf en 10 keer hoger dan bij griep. Gezien de meeste betrokkenen onder druk staan om meldingen niet uit te voeren, is de kans zeer groot dat ook dit nog een onderrapportering betreft, aldus de auteur. Verder wijst hij voorzichtig naar de causaliteit.”

Niet ver naast

“Denk dat de praktijk stilaan wel aangeeft dat deze studie er niet ver naast zit,” constateert Brokken. Huisarts Frank Peeters deelde een artikel over zijn post op social media.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...