woensdag 30 november 2022

Hij komt, Hij komt en het is NIET Sint-Niklaas!

 Hij komt, Hij komt (*)

         De DIGITALE MUNT

Daar gaat, Daar gaat

         Onze PRIVACY en CASH GELD

Hij komt, Hij komt

         en BIG BROTHER klopt daar aan ons deurtje …

(*) vrij naar Sint-Niklaasliedje

 

      De digitale euro zou eraan komen, maar wat dan met cash geld? © Getty Images

Betekent de digitale euro het einde van cash geld? “Dit wordt een fundamentele verandering van ons financiële stelsel”

Europese centrale banken werken hard aan de invoering van de digitale euro, een nieuwe munt die evenveel waard zal zijn als de contante euro, maar dan in een aparte app of op een nieuwe betaalkaart. Nog voordat er een officieel plan is, roept dit heel wat vragen op. Moeten we met zijn allen overstappen naar een volledig ander betalingssysteem, en verdwijnt daarmee ons contant geld? “Het baart critici zorgen dat de code van een digitale munt programmeerbaar is.”

Tom van der Meer 30-11-22, 09:20 Laatste update: 10:17 Bron: AD

Een digitale euro, is dat wat anders dan mijn huidige geld?

Ja en nee. Het is net zoveel waard als de contante euro die nu in je portemonnee zit, of op je online rekening staat. Het verschil is alleen dat dit digitale geld wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB). Hoe precies, is nog onderdeel van discussie. Mogelijk krijg je een aparte app, of een nieuwe betaalkaart in de bestaande app van je bank, waarmee je bij alle Europese winkels en websites gemakkelijk kunt betalen.

Waarom wil Europa dit?

Europese centrale banken zijn enorm geschrokken toen Facebook (nu Meta) in 2019 een eigen online munt aankondigde: de Libra. Die plannen zijn alweer van tafel, maar de ECB is wakker en wil niet dat op de Europese geldmarkt een andere grote munt dan de euro rondgaat die de markt kan verstoren, van bijvoorbeeld techbedrijven of Amerikaanse creditcardmaatschappijen.

Terwijl er politiek nog niet eens een voorstel is gedaan, werken de ambtenaren van de ECB al volledige plannen uit. Dat roept argwaan op.

De ECB wil ook grip houden op commerciële banken, die kunnen omvallen bij een grote crisis. De digitale euro komt net als ons cashgeld van de ECB, die gedekt wordt door de staat en niet failliet kan.

Ook moet een digitale euro het overmaken van geld makkelijker maken. Bij ons kan dat al vlot met Payconiq, ook naar rekeningen van andere banken. Maar dat is nog niet overal in Europa zo.

Waarom is er bezwaar tegen de digitale euro?

Terwijl er politiek nog niet eens een voorstel is gedaan, werken de ambtenaren van de ECB al volledige plannen uit. Dat roept argwaan op. Ook banken zijn kritisch. De ECB heeft nu een controlerende rol, maar lijkt straks een deel van de sector te privatiseren en misschien zelfs een concurrent te worden. Digitaal expert Teunis Brosens van ING vindt de plannen te ver gaan. “Je kunt de afhankelijkheid van Mastercard ook verminderen zonder een eigen munt te introduceren.”

Ook baart het critici zorgen dat de code van een digitale munt programmeerbaar is. In het script zou kunnen worden beschreven wanneer en aan welke doelen het geld moet worden uitgegeven. De Nederlandse vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag (nvdr.: Een Young Global Leader (YGL) die de plannen van The Great Reset van Klaus Schwab v/h WEF in Nederland mee helpt doorduwen nota bene ten koste van de eigen bevolking!) heeft al gezegd dat ze alleen akkoord gaat met een digitale munt ‘waarbij programmeerbaarheid uitgesloten kan worden’. (nvdr.: Het is nog maar de vraag in hoeverre men een YGL hierover kan geloven?)

Maar het grootste bezwaar zit ’m in de privacy?

Ja, mensen die nu contant geld gebruiken zijn volledig anoniem. Niemand weet aan wie je betaalt en hoeveel. De ECB hoopt met de digitale euro meer toezicht te kunnen houden op grote (criminele) uitgaven. Daarom wordt erover gedacht om een grens te stellen waaronder betalingsverkeer altijd anoniem is. Alleen de bedragen daarboven worden gecontroleerd. Maar, zegt Martijn Jeroen van der Linden, hoogleraar New Finance aan de Haagse Hogeschool: “Er worden bedragen genoemd van 50 tot 100 euro.” Veel te laag, volgens critici. Dan kan al worden geregistreerd als iemand naar de kapper gaat.

In algemene zin is cash het beste back-up-sys­teem, voor als alles een keer uitvalt.

Verdwijnt cash geld hiermee dan helemaal?

Dat is niet de bedoeling, de digitale euro moet een aanvulling worden, ook op de bestaande online bankrekening. “Cash blijft belangrijk en de overheid zet daarop in”, verzekerde minister Sigrid Kaag onlangs. (nvdr.: voorlopig althans, maar ik zou mijn hand daarvoor niet in het vuur durven steken)

Professor Van der Linden snapt dat banken af willen van het ‘onhandige’ contante geld. Maar overheden niet. “Ouderen en bijvoorbeeld blinden hebben dat nodig (nvdr.: ... en OOK intelligente burgers met VERSTAND!) . In algemene zin is cash het beste back-up-systeem, voor als alles een keer uitvalt.”

Wanneer gaat die digitale euro er dan komen?

De ECB is met nationale centrale banken al een jaar bezig met uitwerken van de plannen. Zij hebben haast: hoewel de Libra van Meta er niet komt, kloppen andere techbedrijven op de deur. Eind 2023 moet er een concreet plan liggen. Of hij er echt komt en hoe de munt dan werkt, is uiteindelijk aan de Europese politici. En dat is goed, vindt Teun Brosens van ING. “Want het gaat om een fundamentele verandering van ons financiële stelsel.”

------

 

Geldautomaten verdwijnen meer en meer uit het straatbeeld, Test Aankoop klaagt aan: "Probleem voor mensen die digitaal niet mee zijn"

30/11/22 om 18:59

Banken sluiten in een te hoog tempo kantoren en bankautomaten. Dat zegt onder meer Test Aankoop. Met twee andere partners vragen ze aan de regering om die sluitingen te bevriezen. "Banken snellen in hun digitale sprong de bevolking voorbij", zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop in "De wereld vandaag".

    Geldautomaten verdwijnen meer en meer uit het straatbeeld, Test Aankoop klaagt aan: "Probleem voor mensen die digitaal niet mee zijn"© VRTNWS

Grote banken bieden steeds meer diensten online aan. En daardoor sluiten die heel wat bankkantoren en geldautomaten. Maar volgens Test Aankoop, Financité (een vzw voor meer digitale inclusie) en ouderenorganisatie Okra, doen ze dat in een te hoog tempo. Daarom vragen ze de regering om de sluiting van bankautomaten te bevriezen. 

Volgens Simon November van Test Aankoop vallen te veel mensen nu uit de boot: "Banken snellen de maatschappij voorbij. We kunnen er niet omheen dat ouderen en mensen die niet mee zijn met de digitale trends, vasthouden aan oude banktradities."

''Batopin schiet tekort''

Op plaatsen waar grote banken automaten sluiten, verschijnen nu Batopin-automaten. Batopin is een netwerk van automaten van de grote banken ING, KBC, Belfius en BNP Paribas. Met die fusie willen de banken toegang tot cash geld op een efficiëntere manier aanbieden.  

Maar volgens Test Aankoop schiet Batopin daarin tekort: "Batopin voorziet in zijn plannen een bankautomaat binnen een straal van vijf kilometer voor 95 procent van de bevolking. Maar in de kleine lettertjes staat dat het ook om vijf kilometer in vogelvlucht kan gaan. Bovendien betaal je in sommige gevallen ook al om geld af te halen in die automaten. Dat is nu al zo voor KBC-klanten die geld afhalen in Batopin-automaten. Die betalen 50 cent om aan hun eigen geld te kunnen. Dat is niet aanvaardbaar voor ons."

"We vragen dat de regering de sluiting van de bankautomaten bevriest. Dat er binnen het Batopin-project meer automaten worden voorzien en dat het afhalen van geld gratis blijft."

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/geldautomaten-verdwijnen-meer-en-meer-uit-het-straatbeeld-test-aankoop-klaagt-aan-probleem-voor-mensen-die-digitaal-niet-mee-zijn/ar-AA14KtOX?cvid=d84784af9dd44909a35ef218a4d513a4


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...