zaterdag 7 januari 2023

Griep of keelpijn: arts tipt remedies die dokter zelden voorschrijft

 

     © ThinkStock

Griep of keelpijn: arts tipt remedies die dokter zelden voorschrijft. “Vitamine D is natuurlijk vaccin”

Keelpijn, griep, hoge cholesterol, chronische rugpijn of stress: we kiezen meestal voor een pil als oplapmiddel, met wisselend resultaat. Maar er bestaat méér dan medicatie om die kwalen aan te pakken, zegt holistisch arts Jutta Borms. Ze helpt je te begrijpen wat er fout gaat in je lichaam en tipt de natuurlijke remedies die kunnen voorkomen dat je bij de dokter belandt of zware pillen moet slikken. “De voordelen van omega 3 zijn hallucinant.”

Jiska Agten 07-01-23, 12:59 Bron: Goed Gevoel

 

Al een kwarteeuw geeft Jutta Borms advies aan onze collega’s van Goed Gevoel over hoe je medische problemen ­breder kan bekijken. Van opleiding is ze klassiek geschoold arts, de jaren ervaring in haar praktijk gaven haar steeds meer inzicht in hoe natuurlijke geneeswijzen aanvullend kunnen zijn en ook veel meer preventief kunnen werken.

Hoe meer ze zich verdiepte in die andere kijk, hoe duidelijker het haar werd dat je lichaam iets wil vertellen als het ziek is of pijn heeft. “Heel je leven is een spiegel. Alles wat je aan de buitenkant ziet, vertelt je iets over wat er aan de binnenkant aan de hand is. Als je ziek wordt, is dat een teken dat je mag vertragen om je bewust te maken dat er iets uit balans is”, vertelt de holistische arts.

Klassieke geneeskunde niet uitsluiten

Die kennis goot ze nu in een boek, ‘Word je eigen dokter’. Daarin worden voor het eerst de klassieke behandeling, natuurlijke aanpak en holistische kijk met elkaar verbonden. Het is een en-enverhaal: een andere manier van luisteren naar je lichaam. Een taal die je ook zelf kan leren, met dit boek in de hand.

Pas de laatste vijftig jaar is die scheidings­lijn tussen de verschil­len­de klassieke, natuurlij­ke en holisti­sche geneeskun­de zo sterk getrokken.

Holistisch arts Jutta Borms

“Ik wil lezers nieuwsgierig maken om verder te kijken, je hoeft er niet in te geloven. Het is een menukaart waarvan je zelf kan kiezen wat bij jouw kijk past. Als je ernstig ziek bent en pijn hebt, ga dan altijd naar een dokter. Word je regelmatig opnieuw geconfronteerd met eenzelfde probleem, bijvoorbeeld hoofdpijn of huiduitslag, dan kan je zelf op zoek gaan naar wat eronder zit, wat de triggers zijn en wat de rol is van je onderbewuste”, verduidelijkt Jutta Borms.

3 belangrijke inzichten over ziek zijn

• Verschillende geneeswijzen passen als een puzzel in ­elkaar. “Klassieke, natuurlijke en holistische geneeskunde, maar ook yoga en meditatie zijn tools die elkaar perfect aanvullen. Pas de laatste vijftig jaar is die scheidingslijn tussen de verschillende geneeswijzen zo sterk getrokken en ligt in de klassieke geneeskunde de focus soms wat te eenzijdig op medicatie.”

• Je hoeft niet te wachten tot je ziek bent. “Het mooie is voor mij dat je met deze tools aan de slag kan om te voorkomen dat je ziek wordt. Als je regelmatig yoga doet of mediteert, leer je luisteren naar wat je lichaam nodig heeft: vaak is dat rust, zachte beweging, meer slaap of gezondere voeding.”

• Laat het verdriet toe. “Heel vaak liggen zorgen, verdriet en angst aan de basis van gezondheidsproblemen. Je mág pijn voelen, je mág wenen. Door dat toe te laten, stapelen het verdriet en de angst zich niet op in je lichaam. Zo krijg je niet alleen gezondere mensen, maar vooral ook blijere mensen.”

1. Chronische rugpijn

De klassieke behandeling: van pijnstillers tot rugschool

“Zestig tot negentig procent van de bevolking heeft ten minste één keer in zijn leven lage rugpijn. De prognose is goed, in die zin dat de pijn bijna altijd weer verdwijnt. De klassieke behandelmogelijkheden zijn klassieke pijnstillers (zoals paracetamol).”

Door artsen of specialis­ten wordt yoga afgeraden als je rugpijn hebt. Yoga is dé manier is om je rug te ondersteu­nen, zowel preventief als herstel­lend.

Holistisch arts Jutta Borms

“Bij ergere pijn kan je NSAID’s nemen: deze ontstekingsremmers hebben vaak een snel pijnstillend effect, maar zijn wél heel belastend voor de maag. Neem ze niet voor lange tijd. Daarnaast kan een fysiotherapeut de ­­rugspieren soepeler en de buikspieren krachtiger maken. Tot slot kan je in de ­rugschool van een gespecialiseerd team van artsen leren om beter om te gaan met chronische rugpijn.”

Alternatieve aanpak: je levenswijze bekijken en aan yoga doen

“Soms kan je niet anders dan je laten opereren, maar het is goed om ook naar je levenswijze te kijken. Stress, overgewicht en verzurende voeding met darmklachten als gevolg, zijn de belangrijkste oorzaken van chronische rugpijn. Bij plotse pijn in de rug raad ik altijd aan om het rustig aan te doen. Zodra de hevige pijn wegzakt, is rustig in beweging blijven de beste remedie. Er zijn ook homeopathische middelen die helpen bij rugpijn, afhankelijk van locatie en type pijn. Denk aan Arnica, Hypericum, Colocynthis, Nux vomica, Rhus toxicodendron enzovoort.”

    © Getty Images/Westend61

“Het kruid kurkuma kan helpen, maar wel in een hoge dosis, dus niet de hoeveelheden die je in de keuken gebruikt. Ook yoga voor rugklachten is prachtig. Helaas wordt nog te vaak door artsen of specialisten afgeraden om yoga te beoefenen als je rugpijn hebt. Ik kan echter niet genoeg benadrukken dat yoga dé manier is om je rug te ondersteunen, zowel preventief als herstellend.”

Holistische verklaring: laat je meer ondersteunen

“De rug vertegenwoordigt de ondersteuning van het leven. Je rug is de plaats die je beschermt tegen een persoon of een situatie. Als een bepaalde ‘last’ te zwaar wordt, als je een onvoldoende groot vangnet hebt of niet genoeg steun voelt – op alle vlakken: emotioneel, fysiek, financieel … – zal je rug reageren en zal pijn (stijfheid) optreden. Het kan zijn dat je er letterlijk genoeg van hebt, je rug kan het niet langer meer (ver)dragen.”

“Je basisbehoeften zijn niet vervuld en je voelt je onveilig. Word je bewust van je afhankelijkheid of verlangen naar iets buiten jezelf. Je leunt te veel op anderen. En terwijl je hen niet volledig kan vertrouwen, kan je niet vooruit. Je lijkt vast te zitten (in je rug).”

2. Te hoge cholesterol

De klassieke aanpak: cholesterolremmers of statines

“Risicofactoren zijn erfelijkheid, geslacht (mannen hebben een hoger risico) en leeftijd (het risico stijgt met de leeftijd). Bij een cholesterol van meer dan 250 microgram is een behandeling met cholesterolremmers of statines aangeraden. Dit kan bijwerkingen geven zoals spierkrampen, daarvoor kan het co-enzym Q10 helpen.”

“Als er geen risicoprofiel is, doe dan een eerste cholesterolcontrole op je vijfendertigste als man, op je vijfenveertigste als vrouw, en dat om de twee jaar. Sowieso is het een goed idee om te stoppen met roken, alcohol te beperken, voldoende te bewegen, je stress met mindfulness te temperen, en gezond en gebalanceerd te eten.”

De alternatieve behandeling: omega 3 en rodegistrijst

“Als uit een bloedanalyse blijkt dat er een afwijking bestaat in het vetmetabolisme, dan raad ik uiteraard eerst cholesterolarme voeding aan en ook meteen de inname van omega 3. Mijn voorkeur gaat naar UnoCardio 1000 van Nutrogenics. De voordelen van omega 3-inname zijn hallucinant: ik durf te beweren dat iedereen er baat bij heeft.”

Als mensen zwaarder zijn en daardoor een hoog choleste­rol­ge­hal­te hebben, ze zich ‘vullen’ met zaken om een leegte op te vullen.

Holistisch arts Jutta Borms

“Stel dat je na een aangepast eetpatroon van drie maanden nog altijd een hoge cholesterolwaarde hebt, dan geef ik rodegistrijst, een waardig, gezond alternatief voor statines. Ook bij wie natuurlijke middelen neemt, dient de lever in het oog te worden gehouden. Ik raad sowieso een driemaandelijkse controle van het cholesterolgehalte aan. CholeRice (met co-enzym Q10 geassocieerd) heeft mijn persoonlijke voorkeur.”

De holistische betekenis: bang om gekwetst te worden

“Een hoog cholesterolgehalte kan te maken hebben met oorzaken die veel dieper geworteld zijn. Zelf ben ik ervan overtuigd dat als mensen zwaarder zijn en daardoor een hoog cholesterolgehalte hebben, ze zich ‘vullen’ met zaken om een leegte op te vullen. Ze hebben een vetlaag die je kan zien als een beschermingslaag om niet meer gekwetst te kunnen worden.”

“Cholesterol is ook gelinkt aan bloed en dat symboliseert levensvreugde. Misschien ervaar je niet langer (bewust of onbewust) levensgenot. Diep vanbinnen geloof je dat je niet het recht hebt om gelukkig en blij te zijn en de vreugde circuleert niet goed (meer). Het kan zijn dat je cholesterolgehalte plots stijgt na een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld na je pensioen, of na het verlies van een geliefde of je geliefde huisdier.”

3. Griep

De klassieke behandeling: griepvaccin en virusremmers

“Een goede weerstand is de basis en die krijg je door ­gezond te eten, voldoende te rusten en regelmatig te bewegen. Verder kan je extra vitamine C nemen (minstens 1 gram). Een griepvaccin wordt aangeraden voor risicogroepen en heeft zeker een bewezen effect.”

“Als je dan toch ziek wordt, zijn er in de klassieke geneeskunde virusremmers voorhanden zoals Tamiflu (generieke naam oseltamivir). De virusremmer kan maag- en darmklachten veroorzaken. Het risico op een longontsteking zou wel afnemen, maar dit middel kan volgens mij beter alleen voorgeschreven worden voor risicogroepen, zoals jonge kinderen, bejaarden, mensen met onderliggende ziekten en zwaar obese mensen.”

Alternatieve aanpak: natuurlijk vaccin en omega 3

“In plaats van het reguliere griepvaccin kan je een homeopathisch middel nemen dat bestaat uit een mix van de in dat jaar actieve influenzavirussen. Het heet Polyinfluenzinum (Boiron). Vitamine D is het belangrijkste preventieve middel dat wordt aangeraden als ‘natuurlijk vaccin’ tegen virussen, waaronder ook corona. Omega 3-vetzuren zoals WHC UnoCardio 1000 (nutrogenics.eu) of de vegan formule hebben een bewezen effect op verhoging van de immuniteit.”

Griep doet infil­treert jouw lichaam omdat je immuunsys­teem is verzwakt door je lage zelfres­pect.

Holistisch arts Jutta Borms

“Bij ernstige griepklachten zijn er enkele passende homeopathische hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt voor specifieke griepsymptomen, zoals Belladonna, Arsenicum album, Gelsemium, Bryonia en Aconitum.”

Holistische verklaring: respecteer je eigen grenzen

“Met griep krijg je ook meestal een boodschap mee: ‘Stop, je gaat over je grenzen!’ Een paar weken rustig aan doen is de boodschap en dan kan je je echt in alle rust afvragen waarom je griep krijgt: Blijf jij in bed liggen zodat je geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen op het werk of in het gezin? Heb je weinig zelfvertrouwen en laat je je beïnvloeden of zelfs ‘overmeesteren’ door anderen?”

“Griep doet hetzelfde: jouw lichaam infiltreren omdat je immuunsysteem is verzwakt door je lage zelfrespect. Respecteer je lichaam en zorg ervoor. Het is het enige lichaam dat je hebt voor de periode dat je hier bent.”

4. Keelpijn

Klassieke behandeling: antibiotica als het moet

“Vaak worden pijnstillers (type paracetamol) of ontstekingsremmers (type ibuprofen) gegeven. Maar ze zijn niet goed voor de maag en enkel bij bacteriële keelontsteking met koorts zijn antibiotica noodzakelijk. Het best kan je dus een arts raadplegen. Als er twijfel is, kan een keeluitstrijkje het ultieme bewijs leveren na onderzoek in een laboratorium.”

Alternatieve aanpak: wondertrio

“Dit wondertrio doet me telkens weer verbazen qua werkzaamheid: Belladonna 9CH, Phytolacca 9CH en Mercurius solubilis 9CH. Het middel Anti Angine van Boiron is makkelijk, want hierin zit dit gouden trio al verwerkt. Bij een vermoeden van ernstige keelontsteking geef ik Tropa-cat (van Urmale), een zeer waardig alternatief voor antibiotica.”


© Getty Images

Holistische verklaring: je eigen waarheid durven uitspreken

“Holistisch gezien heeft de keel te maken met het keelenergiecentrum, ook wel keelchakra genoemd. Expressie geven aan je stem en je eigen waarheid is nodig. Keelpijn maakt je er attent op dat je bepaalde gevoelens zoals kwaadheid, frustratie of irritatie onderdrukt. Je kan je ook schuldig voelen dat je bepaalde woorden wel of niet hebt uitgesproken. Keelpijn zet je ertoe aan om in je kracht te staan en autonomie op te bouwen.”

5. Stress

De klassieke aanpak: praat erover en laat je helpen

“Het is belangrijk dat je zelf leert aanvoelen wat de oorzaak is. Is jouw stress op dit moment ziekmakend of niet? In de eerste plaats: praat erover en vraag hulp. Je kan naar een ademhalingstherapeut gaan of een cursus mindfulness volgen. Vind de motivatie om te sporten, maar vooral ook om te rusten.”

“Angstremmers, benzodiazepines en antidepressiva geven je vaak handvatten, maar op lange termijn halen ze je eerder onderuit. Immers, de oorzaak wordt niet concreet aangepakt. Je wordt afhankelijk, minder alert en krijgt geheugenstoornissen.”

De alternatieve behandeling: magnesiumrijk eten en focussen op je ademhaling

“Er zijn enkele middelen die kunnen helpen om te kalmeren: een magnesiumpreparaat, bijvoorbeeld Bioptimum Stress (Boiron) of NutriMagnesium (Nutrisan) of MetaRelax (Metagenics). Als mensen heel nerveus zijn, stel ik een combinatie voor van Kalium phosphoricum 15CH, Gelsemium 9CH en Ignatia 9CH. Als de stress gecombineerd is met angst, neem je Sedatif PC (Boiron). Bij een paniekaanval neem je Aconitum 30CH, elk halfuur herhalen indien nodig. Sint-Janskruid kan soelaas bieden als antidepressivum.”

Stress op zich is minder belangrijk dan je reactie erop. ­Belangrijk is dat je ook de voordelen van stress ziet en leert ontspannen.

Holistisch arts Jutta Borms

“Verder helpt het om voeding te eten die rijk is aan magnesium en B-vitamines. Tot slot heeft yoga nog het meest bewezen effect op stress.”

De holistische betekenis: leer ook de voordelen van stress zien

“Stress is een reactie op een gebeurtenis, situatie of ­gevaar. De stress kan psychisch van aard zijn (druk van je omgeving), fysiek (extreme koude, warmte, excessief sporten of werken …) en chemisch of biochemisch (medicatie, hormonale veranderingen zoals in de menopauze, zwangerschap of tijdens chemotherapie).”


© Getty Images/Westend61

“Stress op zich is minder belangrijk dan je reactie erop. ­Belangrijk is dat je ook de voordelen van stress ziet en leert ontspannen. Observeer en evalueer je eigen reactie, je motieven en je attitude tegenover stress in plaats van met een beschuldigende vinger te wijzen naar externe gebeurtenissen of personen.”

Meer lezen?
Word je eigen dokter, Jutta Borms (Standaard Uitgeverij, € 25,99)

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Goed Gevoel. Meer lezen? Het januarinummer ligt in de winkelrekken.


https://www.hln.be/nina/griep-of-keelpijn-arts-tipt-remedies-die-dokter-zelden-voorschrijft-vitamine-d-is-natuurlijk-vaccin~a249d012c/

‘Dit is een horrorverhaal’: Hiermee is aangetoond dat DNA in mRNA-vaccins ons eigen DNA kan veranderen

Het plasmide-DNA dat zich in de mRNA-vaccins bevindt, kan in een labsetting integreren in het genoom van normale cellen. Dat heeft de Amerik...