maandag 6 februari 2023

“Mijn boek wordt verboden.” Omstreden prof UGent mag niet langer alleen zijn eigen vak geven

PREMIUM

Professor psychologie Mattias Desmet (UGent) tijdens een gesprek bij InfoWars © RV/Wannes Nimmegeers

Professor psychologie Mattias Desmet (UGent) mag niet langer alleen zijn vak ‘Cultuur en Maatschappijkritiek’ geven. Ook zijn boek ‘Psychologie van het totalitarisme’ wordt geschrapt, omdat de UGent oordeelt dat het niet voldoet aan de wetenschappelijke standaarden. Eerder getuigden studenten bij HLN.be hoe hij in zijn lessen “flirtte met vergelijkingen tussen de coronamaatregelen en de Holocaust”.

Brecht Neven 06-02-23, 17:01 Laatste update: 17:59

 

Begin september vorig jaar was Mattias Desmet te gast in de talkshow van de beruchte Amerikaanse complotdenker Alex Jones. Hij was daar uitgenodigd om te spreken over zijn boek ‘Psychologie van het totalitarisme’. Desmet stelt daarin dat tijdens de pandemie niet het virus het probleem was, maar een proces van “collectieve hypnose”. Hij noemt dat “massavorming”, het fenomeen zou onder meer verklaren hoe Hitler aan de macht kwam. Desmet wordt in internationale kringen van antivaxers op handen gedragen als de denker die hun beweging inhoudelijke fundering gaf. Zijn boek ging vlotjes over de toonbank en werd ook al naar het Engels vertaald.

Maar onmiddellijk na zijn passage bij Alex Jones raakte Desmet in opspraak, omdat hij in de studio vertelde hoe hij met eigen ogen een patiënt zag die onder hypnose en zonder verdoving een openhartoperatie onderging. Later gaf hij toe dat dat niet de waarheid was. HLN.be kon bovendien spreken met twee anonieme studenten die vertelden hoe ook de lessen van Desmet “leken op pure indoctrinatie”. Studenten zouden zijn controversiële meningen op het examen moeten reproduceren, anders zouden ze niet slagen. Daarop kondigde de UGent aan Desmets lesmateriaal onder de loep te zullen nemen.

KIJK OOK. De omstreden passage van professor Mattias Desmet in de talkshow van de Amerikaanse complotdenker Alex Jones


Verouderde wetenschap

Dat onderzoek is nu afgerond, vlak voor de start van het tweede semester. De opleidingscommissie van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen analyseerde zijn lesmateriaal. Ook de commissie voor de wetenschappelijke integriteit van de UGent sprak zich uit over de zaak. De commissie voor de wetenschappelijke integriteit concludeert dat er slordigheden in het werk van professor Desmet zitten. Bovendien zou zijn boek “deels gebaseerd zijn op verouderde wetenschap”, valt te lezen in een persbericht van de UGent.

Het is om mijn mening te doen, maar dat kan je in academi­sche kringen niet luidop zeggen.

Mattias Desmet, UGent

Als gevolg krijgt ‘Cultuur en Maatschappijkritiek’, het vak dat Desmet geeft, een andere invulling. Het vak krijgt een bredere focus en studenten moeten ruimere kernbegrippen studeren. Het boek van Desmet is niet langer verplichte lectuur voor de studenten. Enkel indien Desmet correcties doorvoert, kunnen toch een aantal hoofdstukken nog gebruikt worden als bijkomend lesmateriaal. Desmet wordt ook deels aan de kant geschoven als lesgever. Hijzelf mag nog voor slechts 50 procent colleges geven en er wordt een andere prof aangesteld als ‘verantwoordelijke lesgever’.

Kritiek weerlegd

Desmet verwerpt de kritiek ten stelligste. “Mijn boek wordt verboden”, klinkt het. “De inhoudelijke kritiek is bovendien op niets gebaseerd. De concrete kritieken die ik tot nu toe grondig kon controleren, waren stuk voor stuk verkeerd. Ik heb ze opgelijst en vervolgens uitgebreid weerlegd. Over sommige delen kan je inderdaad discussiëren, maar het is duidelijk dat de bureaucratie van de UGent niet wil discussiëren. Het is om mijn mening te doen, maar dat kan je in academische kringen niet luidop zeggen. Ze hebben alle 36 uur van mijn lesopnames opgevraagd, maar volgens mij nooit bekeken.”

Desmet is niet van plan om het hierbij te laten. “Intern bekijk ik hoe ik verdere stappen kan zetten. Uit collegialiteit zal ik ondertussen wel drie van de lessen op mij nemen.”

  Bron: https://www.hln.be/binnenland/mijn-boek-wordt-verboden-omstreden-prof-ugent-mag-niet-langer-alleen-zijn-eigen-vak-geven-br~a1427d76/ 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...