In 2018 zei FVD-voorman Thierry Baudet in RTL Late Night dat de klimaatwet er niet moet komen. “De kosten van de energietransitie zijn nog niet meegenomen daarin.”
“Het is ongelooflijk duur. De gezinnen moeten straks – en dit is allemaal onderdeel van die groene gekte – 20.000 euro betalen aan warmtepompen,” zei Baudet, terwijl hij werd uitgelachen. “Waar moeten mensen dat geld vandaan halen?”
(Video verwijderd? Klik hier...)
Dat is de absurditeit
“Honderden euro’s toename in energierekening, nul reductie CO2-uitstoot,” vervolgde de FVD-kopman. “Dat is de absurditeit. Het kost ons ongelooflijk veel geld.”
“De gekte zit volgens mij niet aan deze kant van de tafel, maar eerder aan de overkant van de tafel. Wat u nu zegt, is echt volstrekte onzin,” beweerde GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Baudet werd ook tegengesproken door Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN Amro, en politiek verslaggever Marloes Lemsom.
Energierekening grootste bron van financiële zorg
Uit de eerste resultaten van de Nationale Monitor Geldzorgen blijkt dat de energierekening anno 2023 de grootste bron van financiële zorg is. Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich hier zorgen over.
CDA-voorman Wopke Hoekstra pleit er dan ook voor om ook in 2024 een prijsplafond voor energie in te stellen als andere groepen mensen in de armoede dreigen te belanden. In november vorig jaar zei minister van Financiën Kaag nog dat het prijsplafond alleen tijdelijk van kracht zal zijn in 2023.