De stikstofcrisis is een waanvoorstelling die voortkomt uit de wereld van onnauwkeurige modellen en pseudowetenschap. Dat schrijft professor Jaap Hanekamp in een opiniestuk voor omroep Ongehoord Nederland.
Het stikstofspooksel kent twee ingrediënten: een onnauwkeurig en daarmee nutteloos model en een bovengrens van de stikstof op basis van pseudowetenschap, benadrukt hij.
Compleet waardeloos
Het zogeheten AERIUS-model, dat de stikstofdepositie berekent, is zelfs volgens het RIVM onnauwkeurig. Het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof, waar Hanekamp lid van was, verwees het model naar de prullenbak.
Het model is compleet waardeloos, maar toch wil de politiek ermee door. “Waarom is mij een raadsel,” aldus de professor, die toevoegt dat de agrarische sector is geslachtofferd aan een falend model.
Propagandatruc
“Nee, het stikstofbeleid had niet beter ‘uitgelegd’ moeten worden alsof de meeste Nederlanders dan akkoord zouden gaan. Dat is niets anders dan een propagandatruc,” schrijft Hanekamp.
“Met de overwinning van de BBB is er een nieuw licht gaan schijnen over de technocratie die ten onrechte is gaan domineren in het natuurgebied. Het stemhokje is terug van weggeweest. En dat werd tijd,” vindt hij.
Coup
Eerder zei Hanekamp dat ‘er een coup wordt gepleegd op de Nederlandse samenleving door een kleine groep ecologen met hulp van de nationale pers’.