zaterdag 13 mei 2023

Ernstige zorgen om drinkwatertekort in Nederland: dit zit er achter


Waterrijk Nederland maakt zich ernstige zorgen over een mogelijk drinkwatertekort, meldde Nieuwsuur vrijdag. Wat zit daar achter?

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) was op werkbezoek bij drinkwaterbedrijf Dunea. Het bedrijf wil de capaciteit graag uitbreiden, maar dat is lastig vanwege de zogenaamde ‘stikstofcrisis’, waardoor rantsoenering van drinkwater dreigt.

Er is steeds meer drinkwater nodig, want er komen steeds meer mensen. Daarvoor is uitbreiding nodig en daarvoor zijn vergunningen nodig. Die vergunningen worden niet gegeven vanwege de ‘stikstofproblematiek’.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Heel verontrustend

Dunea probeert allerlei andere oplossingen te verzinnen, bijvoorbeeld het ontzilten van brak water, maar daar is heel veel energie voor nodig. En dat is duur vanwege allerlei klimaatmaatregelen.

Ook is het voor Dunea heel moeilijk om uit te breiden in verband met de Natura 2000-gebieden. “Dat mag niet vanwege Europese regelgeving,” aldus Van Houwelingen.

Zo zorgen de Europese Unie, klimaatmaatregelen en ‘stikstofproblematiek’ ervoor dat ons land langzaam maar zeker vastloopt. “Dat is heel verontrustend.”

Rantsoeneren

Als Dunea er niet in slaagt om uit te breiden, moeten Nederlanders zelf water gaan besparen. “Dan krijgen we het rantsoeneren, u moet korter douchen en we zien al dat bedrijven die water nodig hebben, worden afgeschakeld, sommige zijn zelfs bezig illegaal zelf waterputten te slaan,” merkte Van Houwelingen op.

“Langzaam maar zeker loopt het hele land vast. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

Het grote verhaal van 2024 waar NIEMAND het over heeft

19/12/2024   Terwijl de gloeiende kolen van 2024 hun stervende vonken en rookslierten uitspuwen die zich richting 2025 bewegen, wil ik vrage...