Demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid (Nederland, maar geldt ook voor België nvdr.) legde afgelopen week in een kabinetsbrief meermaals een verband tussen de zogenaamde ‘klimaatcrisis’ en de volksgezondheid.
Het kabinet heeft in oktober 2022 de eerste Nederlandse Mondiale Gezondheidsstrategie gepubliceerd, merkt de minister op.
“Het kabinet heeft in deze strategie aangekondigd de komende jaren gecoördineerd en doelgericht bij te willen dragen aan het verbeteren van de volksgezondheid wereldwijd en daarmee ook in Nederland. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties vormen hierbij het uitgangspunt,” schrijft Kuipers. Dit worden ook wel de Great Reset-doelen genoemd.
Trekkersrol
Deze strategie richt zich onder meer op het adresseren van de impact van klimaatverandering op volksgezondheid en vice versa.
In het licht van de Mondiale Gezondheidsstrategie heeft Kuipers deelgenomen aan de 7th Ministerial Conference on Environmental and Health van WHO Europe. Met zijn brief informeert hij de Kamer hierover.
Tijdens de conferentie heeft minister Kuipers aangekondigd dat Nederland een trekkersrol zal oppakken om de WHA-resolutie (World Health Assembly, red.) over klimaatverandering en gezondheid uit 2008 te vernieuwen.
Grootste bedreiging voor de gezondheid van de mensheid
“De WHO heeft klimaatverandering uitgeroepen tot grootste bedreiging voor de gezondheid van de mensheid van de 21e eeuw. Klimaat is daarom ook één van de drie prioriteiten van de Nederlandse mondiale gezondheidsstrategie, gericht op het adresseren van de impact van klimaatverandering op gezondheid en van de zorgsector op klimaatverandering,” zegt Kuipers.
Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) zette de brief op Twitter en schrijft erbij: “Nederland moet uit de WHO en wel ASAP (zo spoedig mogelijk).”