woensdag 20 september 2023

Financial Times: Rusland blokkeert miljardenwinsten van westerse bedrijven

 september 20, 2023   145   17  

Volgens de krant Financial Times zitten miljarden van westerse bedrijven momenteel vast in Rusland. Het geld kan niet worden opgenomen vanwege een verbod op het uitkeren van dividenden aan inwoners van landen die sancties tegen Moskou hebben ingesteld, bericht RT.

Westerse bedrijven die in Rusland actief blijven ondanks de Russische militaire operatie in Oekraïne, hebben miljarden winst gemaakt, zo meldt de Britse krant Financial Times. Om precies te zijn gaat het om ongeveer 18 miljard Amerikaanse dollar (bijna 17 miljard euro) aan dividenden. De krant schrijft:

“Lokale opbrengsten van bedrijven variërend van BP tot Citigroup zijn in Rusland geblokkeerd nadat Moskou een verbod had ingesteld op dividendbetalingen aan bedrijven uit ‘onvriendelijke’ landen, waaronder de VS, Groot-Brittannië en alle leden van de Europese Unie. Dergelijke transacties kunnen in uitzonderlijke gevallen worden toegestaan, maar tot nu toe zijn er maar heel weinig opnames goedgekeurd.
Er zitten tientallen miljarden Amerikaanse dollars vast in Rusland,” zei de directeur van een groot bedrijf met hoofdkantoor in een land dat niet op de lijst van onvriendelijke landen staat. – En er is geen manier om ze daar weg te krijgen.”

Tegelijkertijd moet de Britse krant toegeven dat de Russische markt nog steeds van groot belang is voor Westerse ondernemers – ondanks de opgelegde sancties en de moeilijkheden om zaken te doen onder ongekende beperkingen. Zo verdiende de Oostenrijkse Raiffeisenbank, die in Rusland actief blijft, alleen al in 2022 twee miljard Amerikaanse dollar. De Amerikaanse bedrijven Philip Morris en PepsiCo verdienden respectievelijk 775 miljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 720 miljoen euro) en 718 miljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 670 miljoen euro). De Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania maakte in 2022 een winst van 621 miljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 580 miljoen euro) in Rusland, volgens de Financial Times. De krant meldt:

“Raiffeisen, de grootste westerse kredietorganisatie in Rusland, zei dat het de toegang tot zijn winsten in het land was “ontzegd”, maar dat het zijn activiteiten daar niet zou opgeven of het geld zou afschrijven. Philip Morris weigerde commentaar te geven. PepsiCo en Scania reageerden niet op verzoeken om commentaar.
Uit cijfers van de Kyiv School of Economics blijkt dat bedrijven die in de VS geregistreerd staan de grootste winst hebben gemaakt, namelijk $4,9 miljard. Zij worden gevolgd door bedrijven uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met respectievelijk 2,4, 1,9 en één miljard dollar.”

Het Duitse energiebedrijf Wintershall verloor ook miljoenen aan dividenden in Rusland, vertelden zijn vertegenwoordigers aan de pers. “Het meeste geld dat we sinds 2022 met onze Russische partnerbedrijven hebben verdiend, is gewoon verdwenen,” zeiden ze bij het bedrijf, eraan toevoegend dat er voor 2022 helemaal geen dividenden uit Rusland waren gevloeid.

“Het Russische leiderschap heeft nog geen duidelijke strategie ontwikkeld met betrekking tot de bevroren tegoeden,” vertelde Alexandra Prokopenko, een freelance onderzoeker bij het in Berlijn gevestigde Carnegie Centre for Russian and Eurasian Studies, aan de Financial Times. Maar met buitenlandse bedrijven die wanhopig op zoek zijn naar hun dividenden, is het zeer waarschijnlijk dat het Kremlin deze fondsen als hefboom zou kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door te eisen dat Westerse landen de bevroren Russische tegoeden vrijgeven.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/financial-times-rusland-blokkeert-miljardenwinsten-van-westerse-bedrijven/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...