De nieuwe cyberwet maakt het straks mogelijk geheel ongericht dataverkeer te tappen. Deze wet stelt Nederlandse inlichtingendiensten in staat om laptops en telefoons van burgers preventief af te tappen.
Een zeer zorgelijke ontwikkeling, vindt Forum voor Democratie. “Een massasurveillance-staat in de maak?”
FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen stelde namens zijn partij vragen aan verantwoordelijk minister Hugo de Jonge. Die doet alsof dit tappen niets voorstelt en slechts een momentopname, een ‘snapshot’ is.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Het woord ontnomen
Dit klopt niet, zegt Van Houwelingen. Toen hij de minister daarmee confronteerde, werd hem het woord ontnomen door een zwaar geïrriteerde voorzitter.
Wob-onderzoeker Cees van den Bos merkt op dat de juristen van het ministerie van Justitie en Veiligheid koortsachtig nieuwe wetten uitwerken die de activiteiten van onder andere terreurbestrijder NCTV moeten legitimeren in de toekomst.
Zo ging dat ook in de coronatijd. Sindsdien lijkt er zelfs een versnelling zichtbaar, aldus Van den Bos.
Grondrechten inperken
“De grote gemene deler van al die wetten is dat zij de grondrechten van de burgers inperken,” benadrukt hij.
Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt voegt hieraan toe dat communicatiestrateeg Kaj Leer vorig jaar stelde dat 80 procent van de wetten in Nederland wordt bepaald door de EU.
Maar onze Grondwet dan?
De nieuwe (tijdelijke) cyberwet is dus absoluut geen uitzondering en moet later permanent in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) komen, zegt Van der Vegt. “Maar onze Grondwet dan?”
Daarin is opgenomen dat ‘iedereen recht heeft op eerbiediging van zijn of haar persoonlijke levenssfeer’. Dit betekent dat iemands persoonlijke vrijheid niet wordt gehinderd en/of beïnvloed door externe factoren, en dat iemand zelf kan bepalen wie welke informatie over hem of haar verkrijgt.