woensdag 25 oktober 2023

Waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? Naleving en tirannie

                           Analyse door Dr. Joseph Mercola  

24 oktober 2023


                Video Link: https://youtu.be/URdXC6UtfVg     

 

HET VERHAAL IN ÉÉN OOGOPSLAG

·       Mensen kunnen biologisch bedraad zijn om met de stroom mee te gaan en bij de meerderheidsgroep te blijven, zelfs als ze het niet eens zijn met de bedoelingen

·       In de jaren vijftig voerde psycholoog Solomon Asch een nu klassiek experiment uit de sociale psychologie uit dat de kracht van groepsdruk en de wens om erbij te horen, liet zien

·       Regeringen, bedrijfsreuzen en globalisten kunnen de publieke opinie en het gedrag van de massa vormgeven door 'illusies van consensus te maken'

·       Valse overtuigingen over meningen van publieke meerderheid kunnen mensen ertoe aanzetten hun ware mening over een probleem te censureren, waardoor een veranderde perceptie van realiteit en conformiteit wordt bevorderd

·       Zelfs kleine uitingen van niet-naleving kunnen anderen de moed geven om te volgen, wat een rimpeleffect veroorzaakt dat de samenleving kan veranderen

 

Plannen voor een totalitaire toekomst zijn afhankelijk van gehoorzaamheid van de massa. Zonder naleving kunnen criminele autoritairen niet slagen in hun plannen om controle te krijgen over de samenleving en de mensheid. Gezien de keuze lijkt het duidelijk dat de meeste mensen voor vrijheid en autonomie zouden kiezen. Toch toont de geschiedenis een andere realiteit, waarin enkelen erin slaagden een snode weg te bewandelen en supporters te krijgen om er doorheen te lopen.

Dus waarom zijn mensen zo gehoorzaam, zelfs als ze delen volgen met hun moraal en geloofssystemen? Academy of Ideas, dat vrijheid wil bevorderen door video's te maken waarin enkele van 's werelds grootste denkers worden belicht, wordt in de video hierboven beschreven.1

Kortom, mensen kunnen biologisch bedraad zijn om met de stroom mee te gaan en bij de meerderheidsgroep te blijven, zelfs als ze het niet eens zijn met de bedoelingen. Maar er zijn manieren waarop u zich bewust kunt afmelden.

Asch Conformiteitsexperimenten tonen kracht van peerdruk

In de jaren vijftig voerde psycholoog Solomon Asch een nu klassiek experiment uit de sociale psychologie uit met een groep studenten.2 Ze kregen een kaart te zien met een lijn erop, kregen vervolgens een tweede kaart met meerdere regels te zien en vroegen om te kiezen welke lijn even lang was als die op de eerste kaart. Slechts één antwoord was duidelijk correct.

De studenten werden in groepen geplaatst met acteurs die tijdens de derde proef allemaal hetzelfde verkeerde antwoord op de test gaven. In dit geval volgden de studenten de neiging om samen met de groep te volgen, ook al waren hun antwoorden duidelijk onjuist.3 Volgens Academy of Ideas :4

“In plaats van de voor de hand liggende waarheid te zeggen, gaven de proefpersonen 37% van de tijd hetzelfde verkeerde antwoord als de groep, en van de 123 proefpersonen die aan dit experiment deelnamen, ging tweederde minstens één keer met de groep mee.

Het experiment van Asch bevestigt wat filosofen al duizenden jaren herhalen: voor de meeste mensen die zich conformeren aan wat anderen zeggen en doen - hoe objectief vals of absurd ook - heeft voorrang boven aanpassing aan de realiteit en het ontdekken van de waarheid."

De video citeert vervolgens psycholoog Todd Rose, voormalig faculteitslid aan de Harvard University en auteur van het boek 'Collective Illusions', dat suggereert: 'De wens om erbij te horen is een van de krachtigste, minst begrepen krachten in een samenleving."5 Hij stelt dat de wens van mensen om sociaal te behoren en met elkaar in contact te komen zo sterk is dat het ons gedrag aanstuurt, zelfs als ze tegen onze eigen belangen zijn.

'De meesten van ons zijn liever volledig synchroon met de sociale normen van onze respectievelijke groepen dan trouw aan wie we zijn', aldus Collective Illusions.6 Verder zegt hij:7

"... We geven erom in de numerieke meerderheid te zijn, zelfs als we niet per se om de groep geven en zelfs als de groepsopinie slechts een illusie is. Op instinct handelend, in sociale situaties nemen onze hersenen niet echt de moeite om onderscheid te maken tussen uiterlijk en realiteit ..

Zelfs als er geen opzettelijke druk of prikkels zijn, gaan we graag akkoord met wat we denken dat de consensus is, omdat we eenvoudigweg biologisch bedraad zijn om dat te doen."

Milgram Experiment toonde de kracht van een bestelling

De neiging om koste wat het kost te gehoorzamen, zelfs als er geen prikkel voor is, werd ook geïllustreerd in het Milgram-experiment, die werd uitgevoerd na het proces tegen nazi-Adolf Eichmann, die de verdediging van Neurenberg gebruikte, of 'befehl ist befehl,'wat zich vertaalt naar' een bestelling is een bestelling."

Het Milgram-experiment toonde aan dat mensen tegen hun eigen oordeel zouden optreden en een andere persoon tot het uiterste zouden schaden, simpelweg omdat hen werd opgedragen dit te doen.

De proefpersonen ervoeren eerst zelf een schok van 45 volt - zodat ze zouden weten hoe het voelde - en dienden vervolgens de schokken met toenemende tussenpozen toe. Ze werden gelabeld van 15 tot 450 volt - van lichte schok tot 'extreme intensiteitsschok', 'gevaar: ernstige schok' en de sterkste spanning, 'XXX'. Volgens Gregorio Billikopf Encina van de University of California :8

“Als reactie op de veronderstelde schokken zou de‘ leerder ’(acteur) beginnen te grommen met 75 volt; klaag bij 120 volt; vraag om te worden vrijgegeven bij 150 volt; pleit vervolgens met toenemende kracht; en laat gekwelde kreten horen bij 285 volt.

Uiteindelijk moest de leerling wanhopig schreeuwen en klagen over hartpijn. Op een gegeven moment zou de acteur weigeren nog meer vragen te beantwoorden. Ten slotte zou de acteur op 330 volt volledig stil zijn, dat wil zeggen, als een van de deelnemers aan de leraar zo ver kwam zonder eerst in opstand te komen."

Uiteindelijk ging 65% van de proefpersonen door met het onderzoek en hanteerde het maximale spanningsniveau, ook al wisten ze dat het verkeerd was.

Gehoorzaamheid blijft bestaan als gevolg van valse veronderstellingen

Regeringen, bedrijfsreuzen en globalisten kunnen de publieke opinie en het gedrag van de massa vormgeven door 'illusies van consensus te maken'."Het is psychologische oorlogvoering, waarvan we het type van kracht zagen spelen tijdens de COVID-19-pandemie.

Beschuldigingen van 'oma-moordenaars' of 'anti-vaxxers' te zijn tegenover mensen die ervoor kozen om geen COVID-19-prik te krijgen of een masker te dragen, zijn voorbeelden van de krachtige retoriek die wordt gebruikt om mensen zelfgenoegzaam te houden. Volgens de video :9

'Ze gebruiken de kracht van de reguliere media en sociale media met het uitdrukkelijke doel om het te laten lijken alsof de meerderheid bepaalde agenda's, ideologieën en mandaten steunt. Schuine verhalen, bevooroordeelde rapporten, retoriek die een beroep doet op emotie, misleidende 'feitcontroles', regelrechte leugens, dubieuze opiniepeilingen en sociale bots zijn enkele van de wapens die worden gebruikt in deze subtiele vorm van psychologische oorlogvoering."

Rose is medeoprichter en president van Populace, een denktank die de wijdverbreide misvattingen van mensen over politieke en sociale consensus onderzoekt. "Noem alles wat echt belangrijk voor je is, en ik wed dat je het helemaal verkeerd hebt over wat de meerderheid van de mensen echt van hen denkt. En dat is genereus ', zegt Rose.10

Deze valse overtuigingen zijn echter niet onschadelijk, omdat ze mensen ertoe kunnen aanzetten hun ware mening over een probleem te censureren, waardoor een veranderde perceptie van realiteit en conformiteit wordt bevorderd. Volgens Rose :11

'Collectieve illusies zijn sociale leugens. Ze komen voor in situaties waarin een meerderheid van de individuen in een groep privé een bepaalde mening verwerpt, maar ze gaan ermee akkoord omdat ze (ten onrechte) aannemen dat de meeste andere mensen het accepteren. Het resultaat is een verderfelijke, zichzelf vervullende profetie.

Door blinde en uiteindelijk valse veronderstellingen te maken over de meningen van de mensen om ons heen en ons zorgen te maken dat we in de minderheid zijn, wordt de kans groter dat we de opvattingen die wij en anderen niet hebben, voortzetten. Erger nog, omdat dezelfde mensen die het niet eens zijn met de status-quo degenen zijn die deze handhaven, wordt het bijna onmogelijk om de illusie te ontmantelen."

Parallel Reality: mensen zijn zowel slachtoffers als supporters

Het was 1978 toen Václav Havel, voormalig president van Tsjechoslowakije, schreef: 'De kracht van de machteloze.'Het beschrijft de manager van een supermarkt, groenteboer, die een bord in zijn etalage plaatst met de tekst' Arbeiders van de wereld, verenigen!"Het is een door de regering onderschreven slogan ter ondersteuning van het communistische regime, en het is er een die overal in de stad wordt gezien.

Groenteboer hing het bord op, niet omdat hij geloofde in de boodschap of de regering erachter, maar omdat het een verwachting was en iets dat iedereen ook deed. De video legt uit :12

'De groenteman geloofde niet in de boodschap van het bord - voor hem was het niets meer dan clichépropaganda. Na tientallen jaren van harde politieke onderdrukking was het hem duidelijk dat de vermeende bezorgdheid van de regering voor de arbeiders van de wereld een ideologisch front was om hun honger naar macht te verbergen.

Maar hoewel de groenteman wist dat het teken propaganda was, hing hij elke ochtend toch het bord op, want dat is wat iedereen deed. Door de overheid onderschreven borden hingen in het raam van elke winkel; ze maakten deel uit van wat Vaclav Havel ‘het panorama van het dagelijks leven’ noemde, dat hielp de collectieve illusie te creëren en te behouden dat de meerderheid de regering steunde."

In dit totalitaire systeem, legt Havel uit, worden burgers zowel slachtoffers als voorstanders van de machine. Alleen door individuen die loskomen van de cyclus en zich uitspreken voor hun ware overtuigingen, kan het systeem worden verbroken en uiteindelijk falen.

Op een dag besluit groenteman dat hij de slogan niet in het raam van zijn winkel wil laten zien, stopt dan met het delen van andere overheidspropaganda en begint zijn mening publiekelijk te uiten. Zijn acties hebben een rimpeleffect om hem heen. Rose schrijft :13

“... Verrassend genoeg begon de groenteboer met verbazingwekkende snelheid steun te krijgen om de simpele reden dat alle anderen in de stad precies hetzelfde voelden als hij. Moe van het leven onder onderdrukking, volgden de kleermaker en de bakker en de kantoormedewerker zijn voorbeeld. Op het moment dat de groenteboer niet meer meewerkte, stuurde hij iedereen een signaal dat ze hetzelfde konden doen."

Een voor een verzwakken niet-collectieve acties het autoritaire bewind en krijgen uiteindelijk genoeg kracht om het ten val te brengen. Zoals Havel uitlegde :14

“Door de regels van het spel [van tirannie] te overtreden, verstoorde de groenteman het spel ... Hij onthulde het als een spel ... Hij zei dat de keizer naakt is. En omdat de keizer in feite naakt is, gebeurde er iets buitengewoon gevaarlijks: door zijn actie stelde de groenteboer ... iedereen in staat achter het gordijn te kijken. Hij liet iedereen zien dat het mogelijk is om in de waarheid te leven."

Een vlindereffect om de samenleving te veranderen

Het is essentieel dat uw grondwettelijke rechten en burgerlijke vrijheden worden beschermd tegen onrechtmatig bereik van de regering. Toch geven velen gewillig vrijheden op die, als ze eenmaal weg zijn, moeilijk, zo niet onmogelijk, kunnen zijn om terug te komen. Een manier om dit te voorkomen, is door op te komen voor je overtuigingen en burgerlijke ongehoorzaamheid te gebruiken om je vrijheid te beschermen. Volgens de film :15

“Als zeer sociale wezens beïnvloedt wat we zeggen en doen de mensen die we tegenkomen, en zelfs kleine vertoningen van niet-naleving en non-conformiteit hebben de kracht om naar buiten te rimpelen en een vlindereffect te initiëren dat de samenleving op dramatische manieren verandert.

Vandaar dat [Sovjet dissident] Aleksandr Solzhenitsyn verklaarde dat een enkel individu dat de waarheid spreekt een tirannie zou kunnen neerhalen, of zoals Henry Melvill opmerkte: 'Ons leven is verbonden door duizend onzichtbare draden, en langs deze sympathieke vezels lopen onze acties als oorzaken en keer terug naar ons als resultaten.''

Als de kosten van het uitspreken of tegengaan van het graan te hoog zijn vanwege de economische, sociale of fysieke gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien, stelt Rose voor om twijfel te zaaien, wat genoeg kan zijn om de sneeuwbal aan het rollen te krijgen :16

'Bijvoorbeeld, je kunt zoiets zeggen, ‘Ik heb nog geen beslissing genomen’ of ‘Aan de ene kant, Ik kan de waarde van x zien, maar aan de andere kant ... 'Je kunt ook andere opties voorstellen door dingen te zeggen als' Ik heb een vriend die ... 'of' Ik lees ergens dat ... '

Als u dit doet, krijgt u een plausibele ontkenning met behoud van uw gevoel van controle. Het biedt ook een ontsnappingsluik voor anderen die bang zijn om te spreken. Vaak is er maar één vonk van ambivalentie of gemengde mening nodig. Zodra je de deur openscheurt, kunnen anderen de moed krijgen om te volgen."

 

Bronnen en referenties

·         1 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023

·         2 Asch, S.E. (1951). Effecten van groepsdruk op de wijziging en vervorming van beoordelingen

·         3 Psychology Concepts, Solomon Asch Conformity Experiments

·         4 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 1:54

·         5, 6 Todd Rose, Collective Illusions

·         7 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 2:27

·         8 University of California, Milgram's Experiment on Obnece to Authority

·         9 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 3:23

·         10 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 3:55

·         11 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 4:46

·         12 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 6:01

·         13 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 8:12

·         14 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 9:24

·         15 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 9:54

·         16 YouTube, waarom zijn mensen zo gehoorzaam?? 13 september 2023, 10:45

Bron : https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2023/10/24/obedience-compliance-tyranny.aspx

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...