Uit cijfers van Helsana, de grootste Zwitserse zorgverzekeraar, blijkt een duizelingwekkende toename van het aantal mensen dat kankermedicijnen krijgt voorgeschreven.
Gezondheidseconoom Konstantin Beck van de Universiteit van Luzern trekt aan de alarmbel. In een publicatie van 30 november valt te lezen hoeveel mensen de afgelopen jaren kankermedicijnen hebben gekregen.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Bijna een verdubbeling
Van 2013 tot 2016 nam dat aantal toe van 90.000 tot bijna 107.000. In coronajaar 2020 steeg het aantal iets, maar in 2021, na de uitrol van de coronavaccins, schoot de lijn als een raket omhoog naar meer dan 150.000, laat Beck zien in een presentatie.
Hij becijferde dat het aantal van 2017 tot 2022 met maar liefst 94 procent is gestegen: bijna een verdubbeling. Er zijn dus twee keer zoveel mensen afhankelijk van kankermedicijnen en -behandelingen.
Plotselinge en extreme stijging
Wat zou deze plotselinge en extreme stijging kunnen veroorzaken? De gezondheidseconoom vraagt of vaccinatie de oorzaak is.
Eerder ontdekte data-analist Wouter Aukema dat het aantal kinderen dat het middel ondansetron neemt, sinds 2021 is verdubbeld. Het gaat om ruim 15.000 kinderen méér. “Wie zo’n signaal negeert, schendt mensenrechtenverdragen,” schreef Aukema. Ondansetron is een middel om braken en misselijkheid tijdens chemotherapie te voorkomen.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.