vrijdag 8 december 2023

‘Gesjoemel’ met overheidscontract van meer dan 50 miljoen euro voor coronavaccins in België


Donderdag werd bekend dat de Belgische premier De Croo een brief heeft ontvangen waarin zorgwekkende informatie staat over wantoestanden bij de FOD Volksgezondheid, de dienst die onder minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke valt.

Er is sprake van bewijzen van gesjoemel bij de toewijzing van een overheidsopdracht ter waarde van 50 miljoen euro, bericht HLN.

De Belgische firma Medista zegt dat er gesjoemeld is met de toewijzing van een overheidscontract voor de opslag van coronavaccins. HLN heeft een video bekeken van een betrokken ambtenaar bij de FOD Volksgezondheid, waarin de vrouw uitlegt hoe zij een andere firma heeft geholpen om het contract te winnen.

Verantwoording afleggen

Eerder werd al bekend dat Vandenbroucke al een jaar lang alles in de strijd gooit om zijn Covidmails te beschermen. HLN vroeg die e-mails op via de Wet op Openbaarheid van Bestuur, maar de minister blijft tegenwerken. Ook op politiek niveau: hij verzet zich tegen een nieuwe wet die hem ertoe kan verplichten de mails te bezorgen. De minister ontkent dat hij met een belangenconflict zit.

Parlementslid Kathleen Depoorter wijst al anderhalf jaar op onregelmatigheden in het contract van meer dan 50 miljoen euro voor de distributie van de covidvaccins. “Dringende tijd voor een audit!” vindt ze.


“De bende foefelaars moet verantwoording afleggen,” stelt advocaat Carine Knapen. “Al-le-maal.”

Petitie

Auteur Steven Arrazola de Oñate reageert: “Is er iemand hierover verbaasd? Gelukkig is er één zekerheid: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.”

Hij verwijst naar een petitie die eist dat Vandenbroucke onmiddellijk de inhoud van zijn Covid-gerelateerde e-mails openbaar maakt. “Het is van het grootste belang dat we als burgers volledige toegang hebben tot informatie die van invloed is op onze gezondheid en ons welzijn.”

De petitie kan hier worden ondertekend.

Eerder kwam Vandenbroucke in opspraak vanwege aantijgingen rond smeergeld en financieel wanbeheer.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...