donderdag 11 januari 2024

Minister Demir wil volledige uitrol digitale meter herbekijken: “Is het sop de kool wel waard?”

 

     © Photo News / Joel Hoylaerts / Photonews

Omdat de kosten van de digitale meter hoger oplopen dan gedacht, wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) de verplichte installatie terug herbekijken. “Ik wil weten of het sop de kool überhaupt wel waard is.”

Lorenzo Terrière, Karel Lattrez 11-01-24, 10:10 Laatste update: 13:20

Tegen eind 2024 moet 80 procent van alle aansluitingen in Vlaanderen de omschakeling hebben gemaakt naar een digitale meter, zo zegt de huidige wetgeving. Maar uit een studie blijkt nu dat de kosten voor de verplichte installatie veel hoger zijn dan gedacht. Daarom stelt een advies van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) dat die doelstelling van 80 procent (en zelfs 100 procent procent tegen 2029) nog eens goed herbekeken moet worden.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) plaatst zich nu op dezelfde lijn: “Het decreet dat de uitrol tot 100 procent regelt, werd in april 2019 door het Vlaams Parlement goedgekeurd in de periode vóór ik minister was, maar het advies van de SERV getuigt vooral van gezond verstand.”

De SERV merkt terecht op dat we na vijf jaar veel meer weten over wat kan en niet kan, en wat het kost en opbrengt

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

Volgens Demir zijn de marktomstandigheden veranderd, nu ook netwerkbeheerder Fluvius met stijgende investeringskosten kampt. Die worden doorgerekend in de energiefactuur: “De kostenbatenanalyse die de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, red.) eerder opleverde was positief, maar de SERV merkt terecht op dat we na vijf jaar veel meer weten over wat kan en niet kan, en wat het kost en opbrengt. Bovendien zien we ook heel wat problemen bij netbeheerder Fluvius bij de uitvoering van hun kerntaken én is er de gigantische stijgende rente.”

Demir wil daarom het ritme van de verplichte uitrol herbekijken: “Ik schaar me dan ook achter het advies van de SERV en vraag aan de VREG om een nieuwe kosten batenanalyse te maken voor de volledige uitrol van de digitale meter. Specifiek wil ik weten of bij de doelstelling van 100 procent digitale meters tegen eind 2029, gezien de 80 procent tegen eind 2024, het sop überhaupt de kool waard is. Op basis daarvan kan samen met het parlement bekeken worden of een decreetswijziging nodig is.”            

https://www.hln.be/binnenland/minister-demir-wil-volledige-uitrol-digitale-meter-herbekijken-is-het-sop-de-kool-wel-waard~a530cc3a/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...