vrijdag 26 januari 2024

Studie: de ontstekingsremmende eigenschappen van gember

Analyse door Dr. Joseph Mercola    26 januari 2024

Vorig


HET VERHAAL IN ÉÉN OOGOPSLAG

 

·     De bioactieve verbindingen in gember helpen neutrofiele hyperactiviteit bij bepaalde auto-immuunziekten tegen te gaan door cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP) te verhogen, wat op zijn beurt de vorming van neutrofielen extracellulaire val (NET) remt

·     Onderzoekers werden aangemoedigd om een natuurlijk supplement te vinden dat kan helpen bij het bestrijden van overactieve neutrofielen en dat een aanvulling kan zijn op behandelprogramma's om symptomen van ziekten zoals reumatoïde artritis, lupus en antifosfolipidensyndroom te verlichten

·     Gember beïnvloedt je darmen positief door het versnellen van de maaglediging en vermindert zo de kans op brandend maagzuur. Naast andere kruiden kan het de diversiteit van je darmmicrobioom vergroten en op zijn beurt helpen om gewichtstoename op lange termijn te onderdrukken

·     Gember kan pijn moduleren die gepaard gaat met menstruatie, artrose, migraine en vertraagde spierpijn. Onderzoek vindt ook cardioprotectieve eigenschappen, die kunnen worden toegeschreven aan antihypertensiva en plaatjesremmende activiteit

 

Ongeveer 5.000 jaar geleden was gember (Zingiber officinale) een luxe item.1 De wortel kan vers, gebeitst, geconserveerd, gekonfijt, gepoederd of gemalen worden gegeten en onderzoekers hebben nu het mechanisme gevonden waardoor gember de symptomen van auto-immuunziekten helpt verminderen.2

Ginger komt uit dezelfde familie als kardemom en kurkuma en is inheems in tropisch Azië. Aangezien gember echter niet in het wild groeit, is de exacte oorsprong onduidelijk. Het wordt al minstens 5.000 jaar medicinaal en in voedsel gebruikt.3

Toen het Romeinse rijk viel, werd de gemberhandel opgepakt door Arabische kooplieden en verspreid over heel Europa. Het wordt nog steeds gebruikt in de traditionele geneeskunde. Ayurvedische beoefenaars promoten gember om de spijsvertering te verbeteren en gifstoffen te vernietigen, maar waarschuwen dat zwangere vrouwen, mensen met hoge bloeddruk, huidaandoeningen, galstenen of maagzweren hun inname moeten beperken. Gegevens suggereren ook dat het toevoegen van gember aan uw dieet meer kan dan het beïnvloeden van auto-immuunziekten.

Ginger kan ontsteking helpen bij auto-immuunziekten

In januari 20214 onderzoekers van de Universiteit van Michigan toonden aan dat een bioactieve verbinding in gember hielp de antilichaamproductie te verlagen en de ziekteprogressie te stoppen in een diermodel waarin de dieren het auto-immuunziekten antifosfolipidensyndroom of lupus hadden.

Gember wordt traditioneel gebruikt om ontstekingen te verminderen, maar tot de meest recente studie, gepubliceerd door de Universiteit van Colorado, was het biologische mechanisme dat ten grondslag ligt aan de ontstekingsremmende eigenschappen niet geïdentificeerd. In de krant5 gepubliceerd in JCI Insight, merkte het onderzoeksteam de eerder gerapporteerde activiteit op tegen antifosfolipidensyndroom en lupus.

In de huidige studie ,6 ze onderzochten hoe het nemen van een heel gemberextract neutrofielen kan beïnvloeden bij auto-immuunmuizen en gezonde mensen. De studie onderzocht de vorming van neutrofielen extracellulaire val (NET) en hoe dat ontstekingen beïnvloedde. NET-vorming staat ook bekend als NETose die, wanneer ze wordt vastgehouden, ontstekingen en symptomen kan helpen verminderen bij mensen met verschillende soorten auto-immuunziekten.

NETs are microscopic structures that look like spider webs. They promote clotting and inflammation, which contributes to the development and progression of several autoimmune diseases such as rheumatoid arthritis, lupus and antiphospholipid syndrome.

In this trial, researchers gave 20 milligram supplements of gingerols to healthy volunteers over seven days. They found the supplementation increased cyclic adenosine monophosphate (cAMP), which was responsible for inhibiting NETosis.

“Our research, for the first time, provides evidence for the biological mechanism that underlies ginger’s apparent anti-inflammatory properties in people,” said senior co-author Dr. Jason Knight, associate professor in the department of internal medicine, division of rheumatology, at the University of Michigan.

“There are not a lot of natural supplements, or prescription medications for that matter, that are known to fight overactive neutrophils. We, therefore, think ginger may have a real ability to complement treatment programs that are already underway. The goal is to be more strategic and personalized in terms of helping to relieve people’s symptoms,” he added.

The researchers hope the results of this study will help garner funding for clinical trials using ginger in people with inflammatory diseases where neutrophils play a prominent role, including in the treatment of COVID-19.

Known Effects on the Gastrointestinal Tract

What you eat and drink has an impact on the development of heartburn and data shows ginger offers a range of gastroprotective effects, including against dyspepsia (indigestion).7 Ginger can reduce the pressure on the lower esophageal sphincter, which helps prevent heartburn. It also prevents dyspepsia, flatulence and bloating.

Klinische onderzoeken hebben aangetoond hoe gemberextract de gastro-intestinale motiliteit kan verhogen en maaglediging kan versnellen, een andere factor die brandend maagzuur beïnvloedt. Gember is ook een van de meest populaire huismiddeltjes die worden gebruikt door mensen met het prikkelbare darmsyndroom (IBS) om hun symptomen onder controle te houden, hoewel een kleine pilotstudie aantoonde dat gember niet effectiever was dan een placebo.

Het toevoegen van twee of drie plakjes verse gemberwortel aan twee kopjes heet water en het enkele minuten laten trekken, resulteert in een heerlijk kopje gemberwortelthee. Probeer het ongeveer 20 minuten voor het eten van een maaltijd te drinken om het potentiële risico op brandend maagzuur te verminderen.

In een onderzoek uit 20228 de onderzoekers merkten op dat uit eerdere gegevens is gebleken dat het nemen van capsules van kruiden, waaronder kaneel, oregano, gember, zwarte peper en cayennepeper, de samenstelling van uw darmbacteriën na slechts twee weken gunstig zou kunnen beïnvloeden. Ze schakelden 54 volwassenen in die risico liepen op hart- en vaatziekten9 om een mix van kruiden en specerijen, waaronder kaneel, gember, komijn, kurkuma, rozemarijn, oregano, basilicum en tijm, toe te voegen aan een gecontroleerd dieet.

De onderzoekers beoordeelden drie verschillende doses: een achtste theelepel per dag, driekwart theelepel per dag of 1,5 theelepels per dag.10 Ze testten de diversiteit van darmbacteriën na vier weken kruiden en specerijen te hebben geconsumeerd en ontdekten dat degenen die driekwart theelepel of 1,5 theelepel dagelijkse doses consumeerden, de darmdiversiteit verhoogden, wat een gezonde verandering in het darmmicrobioom betekent.

Verminderde diversiteit is in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals obesitas en diabetes type 2. "Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met veel verschillende microben een betere gezondheid en een beter dieet hebben dan mensen die niet veel bacteriële diversiteit hebben", zegt studieauteur Penny Kris-Etherton, Evan Pugh University hoogleraar voedingswetenschappen aan Penn State.11

Concreet merkten de onderzoekers een toename op van de Ruminococaceae-bacteriegroep, waarvan bekend is dat deze gunstig is voor de immuunfunctie en het levermetabolisme. De onderzoekers merkten op dat eerdere studies hadden gesuggereerd dat verrijking van deze familie gewichtstoename op lange termijn en door voeding veroorzaakte obesitas zou kunnen onderdrukken.

Gegevens van een pilotstudie12 toonde ook aan dat gember de proliferatie van colorectaal epitheel zou kunnen verminderen en apoptose en differentiatie zou kunnen verhogen, vooral van het colonmucosa in de crypten. Deze resultaten kwamen overeen met andere onderzoeksgegevens, wat suggereert dat gember een chemoprotectieve eigenschap heeft die ligt in het vermogen om de celfunctie en levensvatbaarheid te reguleren.

Gember en pijnverlichting

Klinische onderzoeken hebben ook aangetoond dat gember pijn kan moduleren via verschillende mechanismen, waaronder het remmen van prostaglandinen.13 Traditioneel wordt gember gebruikt voor de behandeling van pijn geassocieerd met menstruatie, artrose, migraine en vertraagde spierpijn.

Er zijn meer dan 400 chemische stoffen geïdentificeerd in extracten van gemberwortels en onderzoekers blijven nieuwe vinden. Onlangs overwegen meer patiënten met ziekten die verband houden met chronische ontstekingen natuurlijke pijnverlichtingsopties om zichzelf te beschermen tegen bijwerkingen van geneesmiddelen die verband houden met langdurig gebruik of als profylactische behandeling.

Een verhalende recensie van 10 jaar gerandomiseerde controleproeven14 onderzocht hoe gember is gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen en de methode waarmee de actieve verbindingen de symptomen van chronische ontstekingsziekten hebben helpen verminderen.

Bewijs uit zes klinische onderzoeken evalueerde de werkzaamheid van gember bij symptomen van dysmenorroe en ontdekte dat de meest voorkomende tijdsduur dat gember werd ingenomen, was tijdens de eerste drie dagen van de menstruatie, die allemaal aantoonden dat gember tot op zekere hoogte effectief was in het verminderen van pijn bij vrouwen met dysmenorroe.

Een overzicht van de gegevens15 Bij het evalueren van gember tegen knieartrose werd gekeken naar gerandomiseerde klinische onderzoeken met orale of actuele gember. Twee studies suggereerden dat gember hielp bij het verminderen van pijn en twee beoordeelden het lokale gebruik van een aromatische etherische olie, waarvan de onderzoekers dachten dat deze het potentieel had als alternatief voor pijnverlichting op korte termijn.

De beoordeling is afgerond16 dat hoewel er in vitro en in diermodellen goede aanwijzingen zijn dat gember ontstekingsremmende activiteiten heeft en chronische ontstekingsziekteverschijnselen, met name pijn, zou kunnen verminderen, waren er geen menselijke onderzoeken talrijk.

Veel van de klinische proeven bij mensen werden uitgevoerd in Azië en de onderzoekers theoretiseerden dat de uitkomstverwachting kon verschillen tussen etnische groepen en culturen, dus het was belangrijk om de veelbelovende pijnstillende effecten bij een wereldwijde bevolking te bevestigen.

Gember en je hart

Naarmate de erkenning van de gezondheidsvoordelen van kruiden en specerijen blijft groeien, vinden onderzoekers nog meer gezondheidsvoordelen van gember. Twee onderzoeken uit 2021 tonen aan hoe gember een significant positief effect kan hebben op de gezondheid van het hart.

In het eerste onderzoek ,17 de onderzoekers kozen ervoor om de fytochemische eigenschappen van de bioactieve componenten van gember en de gezondheidsvoordelen die het heeft bij verschillende ziekten te herzien, met speciale aandacht voor het cardiovasculaire systeem.

Na een uitgebreide literatuurstudie merkten onderzoekers op dat gember een van de kruiden was die werd gebruikt om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die krachtiger zijn en minder bijwerkingen hebben. Ze merkten op dat de cardioprotectieve effecten kunnen worden toegeschreven aan de antihypertensiva, plaatjesremmen en antihyperlipidemische activiteiten van gember. Ze suggereren dat deze biologische activiteiten nieuw inzicht bieden in de behandeling van hart- en vaatziekten.18

De tweede studie19 analyseerde de effecten die gemberextract zou kunnen hebben op cardiomyocytenhypertrofie, hartfibrose en de uiteindelijke ontwikkeling van hartfalen. De studie begon met het gebruik van gekweekte cardiomyocyten en hartfibroblasten in het laboratorium. Deze werden eerst behandeld met gemberextract en vervolgens gestimuleerd met fenylefrine.

Uit de laboratoriumgegevens bleek dat gemberextract de toename van het oppervlak van cardiomyocyten die gewoonlijk door de medicamenteuze behandeling worden veroorzaakt, zou kunnen onderdrukken. Het extract onderdrukte ook de mRNA-spiegels van natriuretisch peptide in de hersenen (BNP) en atriale natriuretische factor (ANF), die worden geüpreguleerd bij verschillende hartaandoeningen, waaronder congestief hartfalen, hypertensieve hartaandoeningen en ischemische hartaandoeningen.20

Vervolgens gebruikten de onderzoekers muizen die operatief werden behandeld en vervolgens gedurende acht weken een dagelijkse orale dosis gemberextract kregen.21 De muizen hadden toen echocardiografische analyse en ten slotte werd het hartgewicht gemeten en vergeleken met het lichaamsgewicht. De onderzoekers ontdekten dat de muizen die het gemberextract namen, de verwachte verhoogde posterieure wanddikte en een afname van systolische disfunctie hadden.

Hoewel de uitgelichte studie heeft aangetoond dat gember een positief effect heeft op degenen met specifieke auto-immuunziekten, is het duidelijk dat de algehele effecten ook een positieve invloed kunnen hebben op uw darmaandoening, pijn kunnen verminderen en enige bescherming kunnen bieden aan uw cardiovasculaire systeem. Veel van deze effecten houden ook verband met de ontstekingsremmende eigenschappen van de bioactieve verbindingen in de gember.

·          

 Bronnen en referenties

·         1, 3 Ancient Origins, 15 december 2018

·         2 Universiteit van Colorado Anschutz Medical Campus, 22 september 2023

·         4 Michigan Medicine, 6 januari 2021

·         5, 6 JCI Insight, 2023; doi: 10.1172 / jci.insight.172011

·         7 Food Science & Nutrition, 2019; 7 (1) 2

·         8, 9 The Journal of Nutrition, 2022; 152 (11)

·         10, 11 PennState, 2 december 2022

·         12 Cancer Prevention Research, 2013; 6 (4)

·         13, 16 Phytotherapy Research, 2020; 34 (11)

·         14 Phytotherapy Research, 2020; 34 (11) 3.1

·         15 Phytotherapy Research, 2020; 34 (11) 3.3

·         17, 18 Huidige moleculaire farmacologie, 2021; 14 (6)

·         19, 21 European Cardiology Review, 2021; 16

·         20 Journal of Transplantation, 2012; Eerste regel 2012

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2024/01/26/ginger-anti-inflammatory-properties.aspx 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...