maandag 29 april 2024

Vergelding voor Amerikaanse inbeslagnemingswet: Rusland wil 440 miljoen van JPMorgan confisceren

 april 29, 2024   2

    Photo by Thought Catalog on Unsplash

Washington heeft een wet aangenomen om Russische staatsactiva bij Amerikaanse banken in beslag te nemen. Moskou revancheert zich door 440 miljoen dollar van de grote Amerikaanse bank JPMorgan in Rusland in beslag te nemen. Neemt de druk van het grootkapitaal op de regering Biden nu toe? Of zullen de Europeanen misschien meedoen en nog meer problemen veroorzaken op de financiële markten? bericht Heinz Steiner.

Niet alleen de economie en financiële groepen zijn nu sterk met elkaar verweven, ook individuele staten hebben financiële activa in andere landen gestald. Als de ene staat (in dit geval de Verenigde Staten) beslag legt op de tegoeden van een andere staat (in dit geval Rusland), reageert het getroffen land met tegenmaatregelen. Dit kan echter ernstige negatieve gevolgen hebben voor de financiële markten.

Dit is precies wat er nu gebeurt. De politieke leiding van de Verenigde Staten heeft nu besloten om de Russische staatseigendommen die inmiddels bevroren zijn, in beslag te nemen bij Amerikaanse banken om zo fondsen te werven voor Oekraïne. Dit wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde REPO Act (H.R.4175). Deze wet is opgenomen in het buitenlandse hulppakket, dat onder andere nog eens 60 miljard dollar aan financiële en militaire hulp vrijmaakt voor de voormalige Sovjetrepubliek.

Wat onder deze omstandigheden goed is voor Moskou, is het feit dat het grootste deel van de ongeveer 300 miljard dollar aan staatsfondsen vastzit in Europa (voornamelijk in Frankrijk, Duitsland en België) en niet in de Verenigde Staten. De Europeanen zouden namelijk veel meer te lijden hebben onder de tegenmaatregelen van Moskou dan de Amerikanen. De grote bank JPMorgan was het doelwit van de Russen. Omdat de bank een Amerikaanse rekening aanhoudt van de door het Kremlin gecontroleerde Russische bank VTB, die door Washington werd bevroren en nu in beslag zou kunnen worden genomen, spant de bank nu een rechtszaak aan en eist dat de Russische autoriteiten het overeenkomstige bedrag aan activa van de grote Amerikaanse bank in Rusland in beslag nemen en aan haar overdragen.

Eenvoudig gezegd: Washington neemt Russisch geld in beslag en Moskou neemt de tegenwaarde van de Amerikaanse bank in Rusland in beslag. Dit zou er weer toe kunnen leiden dat JPMorgan compensatie eist van Washington – vooral als de Russische rechtbanken de rechtszaak van JPMorgan afwijzen, wat te verwachten is. Kortom, een compleet nulsomspel dat alleen maar meer kwaad dan goed zal doen. Een politieke schermutseling op financieel niveau, die ernstige gevolgen kan hebben voor de wereldwijde financiële markten als het escaleert. Vooral als de Europeanen de Amerikanen volgen en vervolgens hard worden getroffen door de Russische vergelding.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/vergelding-voor-amerikaanse-inbeslagnemingswet-rusland-wil-440-miljoen-van-jpmorgan-confisceren/

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...