Nu de ‘coronapandemie’ voorbij is en de vraag naar covidvaccins keldert, richt Pfizer zich op de behandeling van kanker, zei CEO Albert Bourla op Fox Business.
Het bedrijf verwacht flink te gaan scoren met kankermedicijnen. Bourla nam zelfs het woord ‘kaskraker’ in de mond.
De pandemie heeft zijn bedrijf een recordomzet opgeleverd. Alleen al in 2022 verkocht Pfizer voor maar liefst 157 miljard dollar aan producten. Vorig jaar daalde de omzet naar 71 miljard. Sinds eind 2022 is het aandeel Pfizer 42 procent minder waard geworden.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Beste kansen
“Oncologie is ons nieuwe Covid. We zijn heel trots dat we de wereld hebben gered, maar dat is nu achter ons,” zei de Pfizer-baas zonder blikken of blozen. “We willen dat graag nog een keer doen en ik denk dat oncologie de beste kansen biedt.”
Eind vorig jaar nam Pfizer voor 43 miljard dollar het biotechbedrijf Seagen over, dat gespecialiseerd is in medicijnen gebaseerd op monoklonale antilichamen. Die medicijnen zijn ontworpen om tumorcellen te doden.
Een medicijn van het bedrijf dat ‘fenomenaal presteert’ heet Padcev, zei Bourla. Het wordt gebruikt om blaaskanker te behandelen en sinds de overname is de verkoop van Padcev met 164 procent gestegen. “Dat laat zien hoe goed we het geld geïnvesteerd hebben,” zei hij.
Aanzienlijke impact
Hij beloofde dat er in de toekomst ‘kaskrakers’ komen die ‘een aanzienlijke impact op kankerpatiënten’ zullen hebben. Het is onduidelijk wat hij daar precies mee bedoelt.
“Eerst worden ze schofterig rijk met de kankerverwekkende mRNA-oversterftetherapie, vervolgens gaan ze schofterig rijk worden met hun kankermedicatie. En dan er gewoon openlijk over opscheppen. Pfizer is een misdaadsyndicaat vermomd als pharmaceutical,” reageert Patrick Savalle.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.