De relatie tussen Frankrijk en Rusland heeft na de arrestatie van Telegram-oprichter Pavel Doerov een ‘dieptepunt’ bereikt, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.
De Franse president Macron zei maandag dat Doerovs arrestatie ‘geen politieke beslissing’ was en dat Frankrijk de vrijheid van meningsuiting ‘hoog in het vaandel heeft staan’.
De Russische ambassade in Parijs zei geen toegang te krijgen tot de oprichter van Telegram. Volgens de voorzitter van het Russische parlement, Vjatsjeslav Volodin, zitten de Verenigde Staten achter de arrestatie.
Hij doet wat zijn meesters hem opdragen
Le Canard enchaîné berichtte dat Doerov tegen de politieagenten die hem arresteerden heeft gezegd dat Macron hem had uitgenodigd voor een diner. Het Élysée heeft dit formeel ontkend. De president zou de bewuste avond in Le Tourquet zijn geweest.
Ex-vicevoorzitter van Front National en oud-Europarlementariër Florian Philippot (Les Patriotes) schreef vervolgens op X dat hij Macron in staat acht tot dit soort bedrog. Hij doet simpelweg wat zijn meesters hem opdragen: mensen die de vrijheid van meningsuiting verdedigen in de gevangenis gooien, aldus Philippot.
Zes jaar geleden nodigde Macron Doerov uit om Telegram naar Parijs te verhuizen. Hij zou dat aanbod hebben afgeslagen, schrijft de Wall Street Journal.
Dit verhaal wordt met de dag gekker
Heeft president Macron Doerov naar Frankrijk gelokt om hem te arresteren?
“Als dit waar is, zijn de maskers gevallen en de handschoenen uit. Was al zo, maar het is wat duidelijker geworden voor veel mensen,” reageert data-analist Cees van den Bos.
Internetondernemer Kim Schmitz, beter bekend als Kim Dotcom, voegt toe: “Dit verhaal wordt met de dag gekker.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.