woensdag 28 augustus 2024

Macron beschuldigd van het plegen van een staatsgreep nu hij weigert nieuwe premier te benoemen nadat hij de verkiezingen verloor

 

Franse linkse beweging roept op tot massaprotest tegen Macron nadat hij de keuze voor Franse premier blokkeert

Common Dreams:

Linkse partijen in Frankrijk beschuldigden president Emmanuel Macron dinsdag van verkiezingsfraude en kondigden massaprotesten aan nadat hij de door Nouveau Front Populaire voorgestelde kandidaat voor premier had afgewezen, ondanks het feit dat de linkse coalitie vorige maand de meeste zetels had gewonnen  bij een vervroegde parlementsverkiezing.

De linkse partijen die  in juni de NFP oprichtten om de opkomende extreemrechtse beweging te bestrijden, uitten hun verontwaardiging over Macrons besluit. De partij La France Insoumise (LFI), geleid door Jean-Luc Mélenchon,  veroordeelde  Macrons weigering van een linkse regering als een ‘staatsgreep’ en drong aan op een ‘krachtige reactie van de Franse samenleving’.

De partij steunde de eisen van door jongeren geleide organisaties en riep specifiek op tot “een grote demonstratie tegen de staatsgreep van Macron op 7 september”. Ook sprak de partij de hoop uit dat “de politieke, vakbonds- en bondgenoten die zich inzetten voor de verdediging van de democratie zich bij deze oproep zullen aansluiten.”

Tondelier

Marine Tondelier, de leider van de Franse Groenen, zei dinsdag dat “deze verkiezingen van ons worden gestolen” en verklaarde dat “de mensen zich van Macron moeten ontdoen in het belang van de democratie.”

“Hij is chaos en instabiliteit,” voegde Tondelier toe. Het Franse politieke systeem is in chaos gehuld sinds Macron in juni vervroegde verkiezingen uitschreef nadat zijn partij het verschrikkelijk slecht deed bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni, terwijl Marine Le Pens extreemrechtse, xenofobe Rassemblement National de grootste partij werd.

Terwijl links in Frankrijk en bondgenoten van Macron vorige maand succesvol samenwerkten om te voorkomen dat Rassemblement National de macht greep in de regering van het land, zorgde de verbluffende overwinning van NFP bij de vervroegde verkiezingen voor een nieuw dilemma voor Macron, die zich sinds zijn aantreden in 2017 openlijk vijandig heeft opgesteld tegenover links.

“Geconfronteerd met een parlement waarin elk van de drie vrijwel gelijke groeperingen – links, Macrons centristische blok en het extreemrechtse Rassemblement National – het vormen van een coalitie hebben uitgesloten, lijkt de president weer terug bij af te zijn”, meldde Reuters.

Macron beweerde maandag dat een linkse regering “onmiddellijk een meerderheid van meer dan 350 parlementsleden tegen zich zou hebben, waardoor de regering feitelijk niet zou kunnen handelen.”

“Gezien de meningen van de geraadpleegde politieke leiders en de institutionele stabiliteit van ons land, mag deze optie niet worden nagestreefd”, aldus Macron, waarmee hij de kandidaat van de NFP voor premier, Lucie Castets, uitsloot.

Uit protest tegen Macrons besluit boycotten linkse leiders dinsdag een nieuwe ronde van onderhandelingen. Tondelier zei daarbij  dat “we deze schijnoverleg niet gaan voortzetten met een president die toch niet luistert… en geobsedeerd is door het behoud van de controle.”

“Hij zoekt geen oplossing, hij probeert die juist te dwarsbomen”, aldus Tondelier. In een bericht op sociale media beloofde Mélenchon maandag door te gaan met een afzettingsvoorstel tegen Macron en riep hij op tot een “snelle en krachtige” reactie op de Franse president.

“De president van de republiek heeft zojuist een situatie van uitzonderlijk ernst gecreëerd”, schreef Mélenchon.

Als je meer wilt lezen, heeft The Telegraph een artikel over hetzelfde onderwerp.


Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.

Bron: https://dissident.one/macron-beschuldigd-van-het-plegen-van-een-staatsgreep-nu-hij-weigert-nieuwe-premier-te-benoemen-nadat-hij-de-verkiezingen-verloor

Truth Be Told With Todd Callender, Esq: Destroy the Nanotech Within The Body

Ana Maria Mihalcea, MD, PhD     Sep 13, 2024 Truth Be Told Truth Be told vaxxchoice I was with Todd Callender Esq this morning dis...