vrijdag 6 september 2024

Als zonnebrandcrème werkt, waarom komt huidkanker dan nog steeds voor ?

 

Hoe meer brandweerwagens er naar een brandend gebouw rijden, hoe meer mensen er sterven. Deze waarheid wordt vaak gebruikt om de absurditeit van het nemen van correlatie als causaliteit te illustreren: het is duidelijk de omvang van de brand die doden eist, niet het aantal brandweerlieden. Je zou dezelfde logica kunnen toepassen op elke interventie, zoals het gebruik van zonnebrandcrème en de incidentie van huidkanker: beide variabelen nemen toe naarmate bleke mensen worden blootgesteld aan een warm, zonnig klimaat. Maar het zou dwaas zijn om te denken dat de eerste de laatste veroorzaakt, toch ?

Ondanks de enorme markt voor zonnebrandproducten, blijft het aantal gevallen van huidkanker stijgen, schrijft Niall McCrae. Een systematische review door Elizabet Saes da Silva en collega’s in het European Journal of Dermatology concludeerde dat er geen beschermende voordelen kunnen worden aangetoond op populatieniveau. In Australië, het land met de hoogste incidentie van melanoom ter wereld, worden burgers al tientallen jaren aangespoord om hun huid te besmeren, maar kwaadaardige aandoeningen woekeren.

Eén reden zou kunnen zijn dat zonaanbidders zich veiliger voelen als ze langer buiten blijven. De natuurlijke verdediging is zonnebrand, een pijnlijke waarschuwing om de blootstelling te matigen. Maar vanaf de jaren zestig stroomden Noord-Europeanen met onvoldoende pigmentatie naar de stranden van de Middellandse Zee. In plaats van Cleethorpes, Llandudno of Clacton-on-Sea, waar de zon niet altijd zijn hoed op heeft, frituurden Britten zich achteloos op de stranden van de Costa Brava of Mallorca. De secundaire verdediging is bruining, waarbij melanine de huid een sterkere veerkracht geeft. Maar de overgang van wit naar brons wordt vaak onderbroken door een ontstoken, schilferende huid.

Beide verdedigingen worden overschreven door zonnebrandcrème, maar de crèmes en sprays blokkeren niet alle gevaarlijke banden van het lichtspectrum. Moderne producten bieden een betere bescherming tegen ultraviolette straling, maar ze voorkomen geen schade. Bovendien worden chemische bestanddelen van zonnebrandcrème door de huid opgenomen, wat mogelijk fysiologische veranderingen veroorzaakt

In 2021 analyseerde het laboratoriumbedrijf Valisure 294 zonnebrand- en aftersunproducten en ontdekte dat 78 daarvan benzeen bevatten, een bewezen kankerverwekkende stof. De meeste zaten onder de limiet van twee delen per miljoen die de Amerikaanse Food & Drug Administration had opgelegd, maar deze onthulling leidde ertoe dat Johnson & Johnson verschillende producten terugriep.

Nieuwere zonnebrandmiddelen zitten nog steeds vol met chemicaliën waarvan bekend is dat ze giftig zijn. Een effectief UV-lichtfilter, 4-benzylideenkamfer, wordt in veel producten gebruikt. Onderzoek door Cassandra Lax en collega’s (2023) in het tijdschrift  Basic and Clinical Pharmacology & Toxicology  wees op systemische en moleculaire effecten van dit middel.

Door in te grijpen in het endocriene systeem kan 4-benzylideenkamfer het hypothalamus-hypofyse-geslachtskliercomplex verstoren, wat leidt tot een ontregeling van de hormoonhuishouding en schade aan de voortplantingsorganen.

Zoals biochemisch onderzoeker Elizabeth Plourde uitlegde, worden in plaats van chemische filters nu vaak twee fysieke barrières gebruikt in zonnebrandcrème: zinkoxide en titaniumdioxide. Beide kunnen ernstig schadelijk zijn door de absorptie van genotoxische nanodeeltjes, wat de vruchtbaarheid en de gezondheid van de foetus in gevaar brengt. Plourde merkte controversieel op: ‘Veel jongeren zeggen tegenwoordig dat ze verward zijn over hun seksuele geaardheid. Dat is geen wonder! Het gebruik van oestrogene en anti-testosteron zonnebrandmiddelen in de afgelopen veertig jaar zou een reden kunnen zijn dat mannen en vrouwen steeds vaker te maken krijgen met verwarring over hun genderidentiteit. Het is bekend dat testosteron dat door foetale testikels wordt afgescheiden een sleutelrol speelt in de permanente organisatie van het zich ontwikkelende centrale zenuwstelsel richting mannelijke patronen. Dit betekent dat mannen die in utero aan deze chemicaliën worden blootgesteld, onderhevig zijn aan verstoring van de ontwikkeling van normale mannelijke karaktereigenschappen.’

Moeten we zonnebrandcrème vermijden ? Vroeger gebruikten mensen hun gezonde verstand: alleen dolle honden en Engelsen gingen de middagzon in. Volgens een artikel in The Guardian van dit jaar is het probleem vaak dat er geen crème met voldoende sterke beschermingsfactor wordt gebruikt. De NHS raadt minimaal factor 30 aan, wat 97 procent van de UVB-straling blokkeert. De  schrijver van The Guardian beweerde dat ‘je niet kunt overdrijven met zonnebrandcrème’. Maar dit advies doet de voordelen van zonlicht (met mate) en de mogelijke risico’s van ingrediënten in zonnebrandcrème teniet.

Ik gebruik soms zonnebrandcrème. Als ik van plan ben om de hele dag buiten te zijn op een zomerse snikhete dag, smeer ik het op de puntjes van mijn oren, mijn neus en nek en de blootgestelde delen van mijn armen of benen. Maar de NHS-richtlijnen raden aan om de crème dik en regelmatig aan te brengen bij elke buitenactiviteit in de zon. Vanaf de jongste leeftijd leren kinderen om zonnebrandcrème te gebruiken, zelfs voor een speeltijd van 15 minuten op de basisschool. Dit versterkt ook het dogma van klimaatverandering (hoewel er nu minder fel zonlicht is, vermoedelijk vanwege cloud-seeding).

Factcheckers die worden gefinancierd door Big Pharma en andere zakelijke belangen krijgen een prominente plaats in Google-zoekopdrachten, waardoor de gemiddelde persoon met beperkt kritisch denkvermogen de boodschap krijgt dat alles goed is. Zoals we tijdens het covid-debacle hebben geleerd, kunnen we er niet op vertrouwen dat regelgevers de openbare veiligheid voorop stellen of kritiekloos hun beweringen accepteren dat alle producten volledig getest zijn als ‘veilig en effectief’.

Zonnebrandcrèmes werden voor het eerst massaal op de markt gebracht in de jaren 70 en er is geen bewijs dat ze de incidentie van melanomen hebben verminderd. Ze moeten inderdaad met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat ze direct en indirect bijdragen aan onze giftige omgeving. Verwacht echter niet dat de autoriteiten u dat vertellen.


Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.

Bron: https://dissident.one/als-zonnebrandcreme-werkt-waarom-komt-huidkanker-dan-nog-steeds-voor 

AfD-leider Alice Weidel wil dat er verantwoording wordt afgelegd na ‘vele vaccindoden’

Er waren zo veel vaccindoden en zo veel mensen met bijwerkingen, zei AfD-leider Alice Weidel donderdagavond tijdens  een bijeenkomst in Hamb...