Terwijl EU-leiders aandringen op een intensivering van de proxy-oorlog tegen Rusland in Oekraïne, laten peilingen zien dat veel Europeanen vredesbesprekingen willen voor een onderhandelde oplossing en zich verzetten tegen het sturen van meer wapens, schrijft Ben Norton.
De oorlog in Oekraïne duurt voort, maar uit peilingen blijkt dat steeds meer mensen in de VS en Europa vredesonderhandelingen en een diplomatieke oplossing willen om het conflict op te lossen.
Politieke leiders in westerse regeringen negeren echter grotendeels wat hun eigen burgers zeggen en geven er de voorkeur aan om het geweld te escaleren.
Conventionele peilingen die in juli door de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen (ECFR) zijn gepubliceerd, weerspiegelen het groeiende anti-oorlogssentiment op het continent en laten zien dat een meerderheid van de bevolking in veel Europese landen vredesbesprekingen wil.
ECFR is een uitgesproken pro-NAVO-stem van Atlanticisme en wordt gefinancierd door talloze EU-lidstaten en het Europees Parlement. Maar ondanks de vooringenomenheid van de denktank, toont het onderzoek aan dat veel Europeanen niet denken dat er een gewelddadige oplossing is voor het conflict en zelfs tegen het sturen van meer wapens naar Oekraïne zijn.
Op de vraag wat er gedaan moet worden aan de oorlog, antwoordde een meerderheid van de mensen in Bulgarije (61%), Griekenland (59%) en Italië (57%): “Europa moet Oekraïne aanzetten tot onderhandelingen over een vredesakkoord met Rusland”.
Een vredesakkoord wordt ook gesteund door een meerderheid van de bevolking in Tsjechië (46%), Zwitserland (42%), Duitsland (41%) en Frankrijk (36%), samen met een aanzi enlijke minderheid in Spanje (31%) en Portugal (31%).
Eigenlijk geloven maar weinig mensen in Europa dat Oekraïne de oorlog kan winnen. (Dit is misschien niet zo verrassend, aangezien de gemiddelde leeftijd van Oekraïense soldaten aan het front een schokkende 43 tot 45 jaar bedraagt en de regering wanhopig probeert vluchtelingen te straffen en hen onder dwang op te roepen .)
Een meerderheid van de ondervraagde mensen in alle Europese landen, met uitzondering van Estland, gaf aan dat “het bereiken van een compromis tussen Oekraïne en Rusland” “de meest waarschijnlijke uitkomst van de oorlog” is.
Uit een ander deel van het onderzoek bleek dat een meerderheid van de mensen in Bulgarije (63%), Griekenland (54%) en Italië (53%) het een “slecht idee” vindt om “de levering van munitie en wapens aan Oekraïne te vergroten”.
Ook in Tsjechië (42%), Duitsland (40%), Frankrijk (34%) en Spanje (32%) is een aanzienlijk deel van de bevolking tegen verdere wapenleveringen.
De bevolking van Estland, Zweden, Polen, Groot-Brittannië, Nederland en Portugal is agressiever en wil Oekraïne blijven bewapenen.
Hoewel dit onderzoek duidelijk een sterk anti-oorlogssentiment in Europa en brede steun voor vredesbesprekingen weerspiegelt, wordt de politieke klasse in Brussel en Londen vrijwel volledig gedomineerd door haviken, die zich resoluut verzetten tegen alle pogingen om via onderhandelingen een oplossing te bereiken .
Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.