31/03/2025

Europa drijft zichzelf in een faillissement – vanwege de nieuwe wapeneisen van de NAVO.
De NAVO is van plan om haar Europese en Canadese leden te vragen om hun voorraden wapens en uitrusting in de komende jaren met ongeveer 30 procent te vergroten, zo meldden goed geïnformeerde bronnen aan Bloomberg. Maar wat betekent dit voor een continent dat al kampt met economische zwakte en een snelle industriële achteruitgang? Sputnik interviewde twee vooraanstaande analisten uit Duitsland en Frankrijk.
Dr. Rainer Rothfuss, AfD-parlementslid en geopolitiek analist, waarschuwt duidelijk: landen als Duitsland en Frankrijk zouden een financieel onhoudbare last op zich moeten nemen, hoge schulden moeten maken en drastisch moeten bezuinigen op sociale voorzieningen om aan de eisen van de NAVO te kunnen voldoen.
“Een blik op Duitsland laat zien dat we deze week een soort begrotingsstaatsgreep hebben meegemaakt”, zegt Rothfuss, verwijzend naar de wijziging van de Grondwet in de Bondsdag die het mogelijk maakt de schuldenrem voor defensie-uitgaven te versoepelen. “Deze grondwetswijziging laat zien dat het hier niet langer om budgettaire prioriteiten gaat, maar om een gevaarlijke dynamiek richting nationaal bankroet, als dit beleid doorgaat. En dit heeft niet alleen gevolgen voor Duitsland.”
Frankrijk, vervolgde Rothfuss, verkeert in een “nog steeds gespannen begrotingssituatie” en worstelt met het behoud van industriële banen. Net als Italië zou Frankrijk moeten investeren in de concurrentiekracht van zijn industrie, en niet in nieuwe wapens. Zeker omdat de huidige veiligheidssituatie in Europa meer kansen biedt voor een vredesakkoord dan voor escalatie.
Als de economische neergang in Duitsland aanhoudt, kan het land zijn bijdrage van 25% aan de totale EU-uitgaven niet meer leveren – met verstrekkende gevolgen voor alle andere EU-landen.
Jacques Sapir, directeur van de Parijse School voor Hogere Studies in de Sociale Wetenschappen, heeft een genuanceerder standpunt. Een stijging van de defensie-uitgaven met 30 procent klinkt gematigd – en is zeker beheersbaar voor landen als Frankrijk, aangezien de NAVO-aandelen sinds het einde van de Koude Oorlog met 40-60 procent zijn gekrompen.
Andere landen, zoals Duitsland, Italië, België en Nederland, zouden hun defensie-uitgaven echter met 50% moeten verhogen, omdat hun wapenindustrie de afgelopen decennia enorm is ingekrompen. Zelfs voor grote landen als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië zou dat drie tot vijf jaar duren – en voor Canada waarschijnlijk nog langer.
Bloomberg had vorige maand al berekend dat een onafhankelijke Europese herbewapening – zonder Amerikaanse steun – en de voortzetting van de oorlog in Oekraïne Europa de komende tien jaar tot wel 3 biljoen dollar zou kunnen kosten. Dit zou een ongekende last zijn voor een continent dat lijdt onder economische stagnatie en de-industrialisatie.