
Ons wordt simpelweg niets meer gegund:
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft weer eens een briljant idee gehad: in de toekomst moet alcohol worden voorzien van waarschuwingen op etiketten, alsof het om een pakje sigaretten of een giftig chemisch laboratoriumexperiment gaat, meldt JouWatch.
Ja, u hoort het goed: het gezellige biertje na het werk of de fijne rode wijn gaan binnenkort gepaard met schokkende beelden en horrorberichten als “Drinken veroorzaakt kanker” of “Pas op voor levercirrose!” versierd worden. Voor velen klinkt dit alsof de WHO te diep in het glas heeft gekeken. Alcohol is immers het levenselixer voor sociale avonden, culturele tradities en in het algemeen de lijm die onze samenleving bij elkaar houdt. Maar nee, de gezondheidswaakhonden uit Genève weten wel beter: we moeten ‘gesensibiliseerd’ worden!
De cijfers die ze ons voorschotelen zijn natuurlijk weer ronduit alarmerend: negen procent van alle sterfgevallen in de EU zouden door alcohol worden veroorzaakt. Dat klinkt alsof er op elk bierviltje een doodshoofd zit. En dan de dodelijke statistieken: in elke slok zitten 200 ziektes, waaronder de grote, vervelende kanker, op de loer. Het meest perfide is dat de meeste mensen zich er niet van bewust zijn dat ze met elk glas champagne een stukje dichter bij de afgrond komen. Dus de WHO wil ons verlichten – bedankt, Papa WHO, dat u ons, onwetende kinderen, bij de hand neemt!
Dokter Hans Henri P. Kluge, de Europese chef van de WHO, neemt een moreel standpunt in: waarschuwingen zijn “belangrijke kennis” zodat we “bewuste beslissingen” kunnen nemen. Tuurlijk, want we komen allemaal met lege handen de kroeg binnen en alleen een schreeuwende sticker op de fles weerhoudt ons ervan om het derde biertje achterover te slaan. Wij Europeanen drinken sowieso al als wereldkampioenen: 9,2 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking per jaar, en in Duitsland zelfs maar liefst 12,2 liter. Het wereldwijde gemiddelde? Slechts 5,5 liter. Wij zijn dus de kampioenen van het drinken – en nu moeten we daarvoor gestraft worden?
De lijst met verschrikkingen is lang: alcohol overspoelt elke cel, vernietigt elk orgaan, zorgt voor atrofie van de lever en het ontstaan van tumoren. 800.000 doden per jaar in Europa – het is bijna alsof elke tweede lokale bar wordt weggevaagd. En de oplossing?
Waarschuwing! Briljant! Terwijl op sigarettenpakjes al angstaanjagende afbeeldingen van longen en stompen te zien zijn, ontkennen mensen tot nu toe lafhartig hun alcoholgebruik. Waarom eigenlijk? Omdat een glas wijn bij het eten op de een of andere manier nobeler lijkt dan een sigaret in de hoek van je mond? Volgens de WHO is het tijd om dat te veranderen. Maar laten we eerlijk zijn: raakt iemand geïrriteerd als hij of zij de tekst “Let op, risico op kanker!” ziet? Grijp je echt naar de fles water nadat je witte wijn hebt gedronken? Of is het hele gedoe gewoon weer een bureaucratisch gek idee dat noch het gevaar afwendt, noch het plezier bederft?
Waarschuwingen die onze ogen voortdurend en aanhoudend moeten openen, zijn net zo nuttig als het verkopen van ijs op de Noordpool. Maar het belangrijkste is dat het geld kost en de prijzen doet stijgen. Dit wordt ook wel een spelbreker genoemd.
Op een gegeven moment komen deze bewakers van de deugd en moralisten van de wereldwijde onderwijsinstelling tot de conclusie dat het leven zelf eindigt met de dood. En dan? Wordt dat dan ook verboden?