zondag 21 november 2021

 



35.000 betogers verzamelen in Brussel 

tegen coronapas: sfeer grimmiger, waterkanon en traangas ingezet

In Brussel heeft de politie zondag het waterkanon en traangas ingezet om betogers weg te drijven. Zo’n 35.000 manifestanten stappen er mee in de mars tegen de huidige coronamaatregelen, in het bijzonder de coronapas. De optocht vertrok rond 14 uur aan het Noordstation en moet eindigen aan het Berlaymontgebouw, nabij het Jubelpark.

Jeroen Deblaere, Eline VandeGehuchte & Marc Klifman in GvA.be

De organisatoren rekenden zelf op zo’n 25.000 mensen, maar met al 35.000 getelde aanwezigen is de opkomst groter dan verwacht. De ordediensten zijn dan ook massaal aanwezig. “We zullen hen begeleiden, zoals we dat gewoonlijk doen bij betogingen die zijn toegestaan”, aldus de Brusselse politie vlak voor de betoging startte aan het Noordstation.

Waterkanon ingezet

Omstreeks 14.30 uur is de sfeer grimmig geworden, aldus onze reporter ter plaatse. Betogers gooien met bommetjes naar de agenten en trachtten voorbij opgestelde barricades te komen, daarop heeft de politie het waterkanon ingezet. Ook met traangas worden de betogers weggejaagd.

De betoging wordt mee gesteund door heel wat organisaties, onder wie Vecht voor vrijheid, Viruswaanzin en The Human Side. De vele betogers hebben bordjes vast, roepen luid hun slogans en maken heel wat kabaal. Vooral over de (gedeeltelijke) verplichte vaccinatie, vrijheidsbeperkingen en de coronapas heerst heel wat onvrede bij de actievoerders. De maatregel verdeelt de samenleving, aldus de manifestanten.

Wanneer de betoging aankomt aan Berlaymont, zal een aantal sprekers het woord nemen. Onder hen ook Willem Engel, de bekende Nederlandse antivaxer. De organisatoren roepen op om de betoging vreedzaam te laten verlopen. De vraag is of de mars nog tot op het eindpunt zal geraken. Momenteel is er vooral veel stilstand vanwege de tussenkomst van de politie.

Protest vanuit de zorg

Ook vanuit de zorg zijn heel wat mensen komen opdagen. Zo vertelt verpleegster Charlotte Lannoo (31) dat ze kwaad is dat vaccinatie voor zorgmedewerkers verplicht wordt vanaf 1 april volgend jaar. “Ik heb mijn studies gedaan in avondonderwijs en heb daar 4.000 euro in gepompt”, zegt ze. “Ik ben een alleenstaande mama en heb door die opleiding ook m’n zoontje niet zien opgroeien. Ik kies niet voor het vaccin omdat ik een zeldzame spierziekte heb en omdat ik niet weet hoe ik erop ga reageren. Ik werk in het Sint-Jan in Brugge en we zijn met twee die ons niet laten vaccineren. Wij zijn echt op. Ik heb eergisteren een shift gedraaid van 10 uur, zonder eten, zonder drinken, zonder plassen. Ik moest inspringen, daar ben ik goed genoeg voor, maar 1 april nemen ze mij m’n visum af. Zeven jaar gestudeerd voor niks.”

“Het werkt toch niet”

“Ik vind het niet kunnen”, zegt Dieter Verheyden. “Je moet gevaccineerd zijn om overal binnen te mogen. Het is een schande.” Zelf is hij niet gevaccineerd. “Vroeger heb ik dat ook nooit genomen en het werkt toch niet. Nu pas zie je dat, je kent ook de gevolgen niet naar later. Er zijn bewijzen dat de immuniteit nog slechter zal zijn dan ervoor. Dus liever niet. Ik ben hier om te zorgen voor verandering, we moeten onze stem laten horen.”

Verheyden nam z’n 13-jarige dochter mee: “We weten niet wat er gaande is met corona: kinderen hebben er niet eens last van. Wij hebben het in juli gehad en de kinderen waren niet ziek.”

“Ik ben hier voor mijn kleinkinderen”

Opvallend figuur tijdens de betoging is een man verkleed als Sinterklaas. Zijn echte naam wil hij niet kwijt, de reden waarom hij meestapt in de mars wel. “Ik kom op voor mijn kleinkinderen die zich niet gaan laten vaccineren”, klinkt het. “Daarom ben ik hier, de kinderen hebben de vrije keuze. Wij moeten ook de vrije keuze hebben. Kinderen moeten buiten kunnen spelen, kunnen ravotten, moeten vuile handen kunnen hebben, ze moeten gewoon kind zijn. Maar op deze manier maken de ministers alle kinderen kapot. Ik ben 59 jaar lang niet op straat gekomen, maar genoeg is genoeg. Ik ben het beu. Het zijn allemaal leugens.”

(lees verder onder de foto)

Trein stilgezet

Vanwege de betoging is het verkeer in de hoofdstad omgeleid. Het verkeer op de Kleine Ring is in beide richtingen afgesloten, zowel bovengronds als in de tunnels. Drie tunnels zijn afgesloten: de Leopold II-tunnel tot en met Kunst-Wet richting Zuid, de Troon tot en met Rogier richting Basiliek, het Jubelpark en Wet richting Centrum.

In Oudenaarde heeft de politie zondag een overvolle trein vanuit Kortrijk naar Brussel tegengehouden. Een aantal reizigers weigerden hun mondmasker te dragen. Na bemiddeling van de politie werd overeen gekomen dat iedereen zijn mondmasker zou dragen tijdens de volledige rit en de trein rechtstreeks naar Brussel zou rijden, zonder tussenstops.

 

 

Dertigtal betogers op trein uit Noorderkempen:

“Coronapas afschaffen en culpabiliseren stoppen”

Tina Cleybergh, Inge Verstrepen en andere betogers op het perron in station Noorderkempen. Zij sluiten zich aan bij de 35.000 betogers in Brussel.   — © Elke Lamens


Brecht, Noorderkempen - Een dertigtal betogers stapte vanmiddag in station Noorderkempen op de trein richting Brussel. Daar sluiten ze aan bij de andere duizenden betogers tegen onder meer de coronapas en ontslag van zorgpersoneel dat zich niet wil laten vaccineren.

“De coronapas moet van de baan. Dat heeft voor een tweedeling gezorgd in de maatschappij”, stelt Tina Cleybergh. Zij is zorgjuf in het kleuteronderwijs en ziet ook de druk op leerkrachten toenemen. “Gelukkig is men al gestopt met het testen van kinderen met symptomen.”

Een andere stap in de goede richting dat nu ook gevaccineerden moeten getest worden voor ze op restaurant kunnen of aan een evenement deelnemen. “Toch is er door het beleid een samenleving gecreëerd waarbij niet-gevaccineerden zich nu als crimineel bestempeld voelen. Er wordt de mensen ook een vals beeld geschetst, alsof corona ooit zal stoppen. Elk jaar zal dat opnieuw de kop opsteken, er moet dus structureel wat veranderen.”

Test versus vaccin

De verdeeldheid en het culpabiliseren van mensen die zich niet hebben laten vaccineren, wordt ook gedeeld door een juriste die anoniem wil reageren. “Wij zijn geen antivaxers. Onze kinderen hebben de standaardvaccins gehad. Het coronavaccin is echter experimenteel. We kennen de werking en gevolgen op langere termijn niet”, stelt ze.

“Het is ook onrechtvaardig dat mensen in de zorg worden ontslagen omdat ze zich niet laten vaccineren, omdat zij de zwakkeren in de samenleving moeten beschermen. Maar zelfs met vaccinatie geraken ze besmet. Waar is nu de logica? Je kan evengoed met testen werken. Waar blijft trouwens het onderzoek naar het virus? Waarom zijn sommige mensen meer vatbaar voor corona dan andere?”

Heel wat betogers willen anoniem blijven, ze voelen zich behandeld als misdadiger. — © Elke Lamens

Misdadigers?!

Een van de betogers, een mama van twee dochters (16 en 13), werkt in een ziekenhuis en is betrokken bij de testen, ze werkte ook twintig jaar lang in de farmaceutische industrie. Zij is niet gevaccineerd en verwacht dus ontslagen te worden. Ze stapt samen met haar gezin vandaag mee op in Brussel. “De druk op de zorg zal op deze manier alleen maar toenemen. Bovendien willen we onze rechten en vrijheden vrijwaren voor onze kinderen. De vrije meningsuiting wordt met de voeten getreden. Mijn kinderen worden extreem angstig door alle communicatie rond het virus en de vaccinatie. Als niet-gevaccineerde ben je vandaag een misdadiger. ”

 

Inge Verstrepen vindt dat de focus van het beleid verkeerd ligt: “Het beleid zou beter meer aandacht besteden aan een gezonde levensstijl in plaats van opnieuw zaken te verbieden of moeilijker te maken. Woonzorgcentra sluiten opnieuw de deuren voor bezoekers. Ouderen worden er wel goed verzorgd, maar er is ook het mentale aspect. Dan vraag je je af, wat is nu het beste? Corona of eenzaam wegkwijnen? Hoeveel jongeren kampen er door het coronabeleid niet met psychologische problemen? Daar wordt gewoon aan voorbijgegaan.”

Alle betogers verwachten niet dat de beleidsmakers nu wel zullen luisteren, maar dat weerhoudt hen er niet van om te gaan betogen. “We moeten een krachtig signaal geven. Met in je zetel te blijven zitten, verander je helemaal niets”, benadrukt Tina Cleybergh nog voor ze samen met de andere betogers de trein op stapt.

  (Elke Lamens)


Verpleegkundigen Brussels ziekenhuis wuiven naar betogers van mars tegen coronapas

In totaal 35.000 betogers - volgens cijfers van de politie - stappen mee in de mars tegen de coronapas. De manifestanten lijken alvast te kunnen rekenen op de steun van (een deel van) het verplegend personeel van het Brusselse Sint-Jan ziekenhuis.


https://www.hln.be/binnenland/verpleegkundigen-brussels-ziekenhuis-wuiven-naar-betogers-van-mars-tegen-coronapas~ac1987d0/ 

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...