maandag 10 januari 2022

Zuid-Afrikaanse wetenschappers: “Omikron kan einde van epidemie inluiden”

 Zuid-Afrikaanse wetenschappers: “Omikron kan einde van epidemie inluiden”

“Omikron kan het einde van de epidemische fase van de Covid-pandemie inluiden.” Dat besluit een team van Zuid-Afrikaanse wetenschappers na een analyse van de hospitalisaties in het Steve Biko Academic Hospital in Pretoria. “De omikronvariant grijpt opmerkelijk snel om zich heen, maar is een stuk minder ziekmakend”, aldus de onderzoekers. Hugo Tempelman, een Nederlandse arts in Zuid-Afrika, tempert voorlopig het optimisme. Hij vindt die conclusie op dit moment nog “een beetje gevaarlijk”.

SVM 07-01-22, 18:30 Laatste update: 07-01-22, 22:24 Bron: Belga


LINK: 
https://www.hln.be/dossier-coronavirus-wat-u-moet-weten/zuid-afrikaanse-wetenschappers-omikron-kan-einde-van-epidemie-inluiden~aa0e7b44/

Het aantal mensen dat werd opgenomen op intensieve zorg of kwam te overlijden, ligt namelijk merkelijk lager dan bij de deltavariant. Daarom concluderen de onderzoekers dat omikron wel eens de endemische fase zou kunnen inleiden. Op dat moment kan het coronavirus wel nog geregeld heropflakkeren, maar zorgt het niet meer voor grote problemen - een beetje te vergelijken met het jaarlijkse griepseizoen.

Uit hun onderzoek bleek dat amper 4,5 procent van alle patiënten die met Covid-19 opgenomen werden in het ziekenhuis overleed. Dat cijfer lag in de vorige golven nog op 21 procent. Bovendien werden ook minder mensen opgenomen op intensieve zorg (1 procent ten opzichte van 4,3 procent eerder) en duurden de hospitalisaties significant minder lang: gemiddeld 4 dagen ten opzichte van 8,8 dagen bij eerdere golven.

“Wie niet gevaccineerd was is nu toch beschermd”

“Je gaat even een heel grote druk op het zorgsysteem hebben, maar nu is de situatie in Zuid-Afrika heel stabiel”, legt Tempelman uit. “Een virus overleeft door te muteren en varianten te ontwikkelen, maar zo verzwakt hij zichzelf ook. Eigenlijk kan je stellen dat wie niet gevaccineerd was nu toch bescherming gekregen heeft door besmet te raken.” 

“Ik vind het voorlopig nog erg gedurfd om te zeggen dat omikron de redding van de wereld betekent. Een andere variant kan zich nog altijd opwerken, maar het lijkt nu wel positief uit te draaien.”

Voor hun onderzoek namen de wetenschappers 466 patiënten onder de loep. Die werden vergeleken met 3.976 patiënten uit vorige golven.

HLN.be 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...